Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βήματα για το σπάσιμο του πενταετούς πτυχίου

Εισαγωγή προαπαιτούμενων μαθημάτων και του τελευταίου έτους ως έτους «συνολικής κλινικής αντιμετώπισης» αποφάσισε η Συνέλευση του Τμήματος

Την παραπέρα αύξηση των ταξικών φραγμών για την απόκτηση του πτυχίου, αποφάσισε η Συνέλευση του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΑΠΘ, με τη στήριξη των παρατάξεων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΚΟ. Συγκεκριμένα αποφάσισε α) μείωση του αριθμού των μαθημάτων από το προπτυχιακό επίπεδο, β) είσοδο προαπαιτούμενων μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών, γ) ορισμό του τελευταίου έτους ως έτος «συνολικής κλινικής αντιμετώπισης». Αυτή η εξέλιξη συνιστά κομμάτι των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης που προωθούνται από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ-κεφάλαιο και στόχο έχουν να κάνουν την παιδεία προνόμιο για λίγους κι εκλεκτούς.

Στην ουσία, με την απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Οδοντιατρικής, ανοίγει ο δρόμος για το σπάσιμο του πτυχίου της οδοντιατρικής σε 4 + 1 χρόνια, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια οι φοιτητές που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στο πέμπτο έτος του πτυχίου να μένουν... ξεκρέμαστοι (ενδεχομένως με μια απλή βεβαίωση για τα τέσσερα έτη σπουδών που θα έχουν παρακολουθήσει, όπως συμβαίνει σε σχολές του εξωτερικού και έχει κατά καιρούς προταθεί κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, να γίνει και εδώ).

Εξίσου επικίνδυνη εξέλιξη αποτελεί και η μείωση των μαθημάτων από το προπτυχιακό επίπεδο, με δεδομένο το διακηρυγμένο στόχο για μεταφορά μαθημάτων από το προπτυχιακό σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Ετσι, μειώνεται η αξία του πτυχίου αφού δεν παρέχεται στο νέο οδοντίατρο όλη η επιστημονική γνώση που πρέπει να έχει. Αναγκάζεται λοιπόν να προχωρά σε έναν ακόμα κύκλο σπουδών (σε πολλές περιπτώσεις με τσουχτερά δίδακτρα) για να συμπληρώνει την ελλιπή του γνώση η οποία θα έπρεπε να παρέχεται όλη σε προπτυχιακό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο όμως υποβαθμίζεται και η έννοια και η αξία του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών αφού αυτή δεν θα οδηγεί στην παραγωγή νέας γνώσης αλλά θα περιλαμβάνει μαθήματα του προπτυχιακού κύκλου και θα παρέχεται σαν ένα επιπλέον πιστοποιητικό γνώσης την οποία θα έπρεπε ο φοιτητής να την παίρνει στο προπτυχιακό επίπεδο.

Η ΟΒ Οδοντιατρικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Οι αναδιαρθρώσεις στο χώρο της παιδείας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα μέτρα που παίρνουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να βγουν πιο ανώδυνα από την κρίση που οι ίδιες δημιούργησαν, ρίχνοντας το βάρος στο λαό. Είναι η στρατηγική του κεφαλαίου που θέλει τα Πανεπιστήμια να παράγουν φτηνό εργατικό δυναμικό. Στοχεύουν λοιπόν στο πώς τελικά οι αυριανοί εργαζόμενοι θα γνωρίζουν αποκλειστικά και μόνο όσα χρειάζεται για να μπορούν οι επιχειρήσεις να κερδοφορούν, πώς οι εργαζόμενοι θα τους κοστίζουν ακόμα λιγότερο, πώς τελικά κι ως αποτέλεσμα της νομιμοποίησης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων θα είναι πιο ευέλικτοι, πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμοι».

Καλεί τους φοιτητές να ισχυροποιήσουν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, να παλέψουν ενάντια σ' αυτή την πολιτική και να απαιτήσουν: Να μην σπάσει το πτυχίο της Οδοντιατρικής και καμίας σχολής. Ολη η απαραίτητη επιστημονική επάρκεια στο πτυχίο. Ενα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο. Το πτυχίο να αποτελεί την μόνη προϋπόθεση για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν παιδεία για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ