Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Συμπαιγνία για να στενάξει κι άλλο ο λαός

Καρατόμηση σε μισθούς και συντάξεις για τον ιδιωτικό τομέα και μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τα μέτρα που έρχονται μαζί με το «μηχανισμό δανειοδότησης»

Κάθε βήμα της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας, στόχο έχει να κολλήσει το λαό στον τοίχο. Η λαϊκή αντεπίθεση είναι τώρα πιο επιτακτική παρά ποτέ
Κάθε βήμα της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας, στόχο έχει να κολλήσει το λαό στον τοίχο. Η λαϊκή αντεπίθεση είναι τώρα πιο επιτακτική παρά ποτέ
Καρατόμηση σε μισθούς και συντάξεις, σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές στο Ασφαλιστικό νέα αύξηση στους ειδικούς και άλλους φόρους, περισσότερη ευέλικτη εργασία, μαζικές απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων και άλλα μέτρα δρομολογεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα κέντρα και τις ενώσεις συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Οι εξελίξεις «τρέχουν» σε τέσσερα επίπεδα:

  • Με επίσημη επιστολή της προς την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), η ελληνική κυβέρνηση προχωρά τις «διαβουλεύσεις» σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης και τις νέες αντιλαϊκές ανατροπές που τον συνοδεύουν.
  • Την ίδια ώρα, ο κοινοτικός Επίτροπος Ο. Ρεν αξιώνει με δηλώσεις του μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωνε ευθαρσώς υπέρ της πρότασης Στρος Καν για «αποπληθωρισμό», που σημαίνει επίσης ραγδαία μείωση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Το ΔΝΤ έστειλε χτες επίσημο μήνυμα ότι από τη ερχόμενη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο στελεχών του «μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης», προκειμένου να συζητηθούν οι ουσιαστικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού δανειοδότησης» ΕΕ - ΔΝΤ. Στο κλιμάκιο θα συμμετέχουν επίσης τεχνοκράτες της ΕΕ και της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δανείσει άμεσα στο ελληνικό κράτος 10 με 15 δισ. ευρώ, με επιτόκιο γύρω στο 2,26% και με την πρώτη δόση να ορίζεται στα 3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης των διμερών δανείων προς την Ελλάδα, ανάλογα με το τι προβλέπει η εθνική τους νομοθεσία.
  • Σήμερα και αύριο συνεδριάζουν στη Μαδρίτη οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ, προκειμένου να οριστικοποιήσουν από την πλευρά τους και τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης της ντόπιας πλουτοκρατίας. Είναι απόλυτα φανερό ότι ο εφιάλτης που εδώ και πολύ καιρό - πολύ πριν και από τη εμφάνιση των «ελλειμμάτων» - παίρνει σάρκα και οστά με νέα αντιλαϊκά πακέτα «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης».
Η επιστολή στο ΔΝΤ

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έστειλε χτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την παρακάτω επιστολή:

«Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕKT και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Εκοφίν του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση πλησιάζει ακόμα περισσότερο στην ενεργοποίηση του λεγόμενου «μηχανισμού στήριξης, της δανειοδότησης δηλαδή της χώρας (και μάλιστα με υψηλά επιτόκια) από ΕΕ και ΔΝΤ.

Η συγκεκριμένη μάλιστα επιστολή κρίνεται αναγκαία για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού», στο σκέλος που αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αφού ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός δραστηριοποιείται μόνο ύστερα από αίτημα μιας χώρας - μέλους του, όπως είναι και η Ελλάδα και όχι μιας ομάδας κρατών, όπως είναι θεσμικά η ΕΕ.

Να σαρωθεί και ο ιδιωτικός τομέας

Την ίδια στιγμή, από τις Βρυξέλλες, ο κοινοτικός Επίτροπος Ο. Ρεν δήλωνε χωρίς περιστροφές ότι «είναι σημαντικό τα μέτρα περικοπής δαπανών που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση για το δημόσιο τομέα να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα».

Είναι απόλυτα φανερό ότι απώτερος στόχος της πλουτοκρατίας είναι να μεταφέρει τα αντιδραστικά μέτρα στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να εξασφαλίσει φθηνότερη εργατική δύναμη μέσα από την άμεση μείωση των μισθών. Το κοινοτικό στέλεχος, πάντως, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας», εννοώντας ότι με τέτοια και άλλα μέτρα η πλουτοκρατία μπορεί να αισθάνεται σίγουρη ότι θα αυξήσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της.

Η αντιλαϊκή συμπαιγνία που στήνεται σε βάρος των εργαζομένων, με στόχο να ενταθεί η επίθεση σε βάρος τους, είχε χτες συνέχεια με τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν. Σε επίσημη «δήλωση για την Ελλάδα» σημειώνει: «Μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών, συμφώνησα να αποσταλεί την ερχόμενη Δευτέρα ομάδα του ΔΝΤ στην Αθήνα και να ξεκινήσει συζητήσεις για τις πολιτικές που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενίσχυσης του Ταμείου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος πολλών ετών, στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μια τέτοια βοήθεια».

Αποκαλυπτική είναι η απόλυτη ταύτιση ακόμη και στις διατυπώσεις που υπάρχουν στην αλληλογραφία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το ΔΝΤ. Να σημειωθεί πως οι όροι αποπληρωμής των δανείων δεν σχετίζονται μόνο με το ύψος των επιτοκίων, αλλά και με τη λήψη νέων βάρβαρων μέτρων, όπως αξιώνουν τα κέντα της πλουτοκρατίας σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, τα επιτόκια δανεισμού που φορτώνονται στις πλάτες του λαού θα συνεχίσουν να παραμένουν πολύ πάνω από τα αντίστοιχα των άλλων κρατών της ευρωζώνης.

Βιάζονται οι μεγαλοβιομήχανοι

Στις παραπάνω διεργασίες ήρθαν να προστεθούν οι βραδινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΕΒ, ο οποίος ζητά την «άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο Δ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε «ελιγμό» την κίνηση - επιστολή της κυβέρνησης για διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς «ουσιαστικά ζητεί από τις αγορές μια περίοδο χάριτος». Πρόσθεσε ότι «δεν έχει νόημα να διαπραγματευόμαστε το χρονοδιάγραμμα επιβολής από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ διαρθρωτικών αλλαγών, που εδώ και χρόνια θα έπρεπε από μόνοι μας να είχαμε υλοποιήσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα μέτρα αποτελούν βάση για κλιμάκωση της επίθεσης (2010-05-04 00:00:00.0)
«Κλειδί» για το «μηχανισμό» τα πρόσθετα μέτρα (2010-04-29 00:00:00.0)
Αντιδράσεις, ανταγωνισμοί και στο βάθος ανατροπές (2010-04-24 00:00:00.0)
Ξαναφέρνουν το σκιάχτρο της χρεοκοπίας (2010-04-23 00:00:00.0)
Σάρωμα δικαιωμάτων με όχημα το «μηχανισμό δανειοδότησης» (2010-04-17 00:00:00.0)
Ολα τα σφυριά χτυπούν για νέα αντιλαϊκά μέτρα (2010-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ