Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΝΕΡΟ
Προκλητική κερδοσκοπία σε βάρος των αγροτών!

Να προπληρώνουν το «δημοτικό χαράτσι» για την άρδευση των χωραφιών τους, αναγκάζει τους φτωχούς αγρότες η Δημοτική Αρχή του Δήμου Νέσσωνος, στη Λάρισα

Να προπληρώσουν το «χοντρό δημοτικό χαράτσι» για το αρδευτικό νερό που θα καταναλώσουν στα χωράφια τους, αναγκάζει τους αγρότες του δήμου η Δημοτική Αρχή Νέσσωνος στο Νομό Λάρισας, και, μάλιστα, σε μια περίοδο που ο φτωχός αγροτικός κόσμος χτυπιέται από παντού και πλήττεται άγρια από την οικονομική κρίση και τις αντιαγροτικές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Αυτή η τακτική - που φαίνεται να επεκτείνεται και σε άλλους αγροτικούς δήμους - είναι ένα ακόμα δείγμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί ως τοπικός φορομπηχτικός μηχανισμός σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Και θα πάρει ακόμα πιο έντονα φορομπηχτικά - αντιλαϊκά χαρακτηριστικά με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» που προωθεί η κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, αντί να στηρίξει τους μικρομεσαίους αγρότες παρέχοντάς τους φτηνό νερό για πότισμα, τους εκμεταλλεύεται με αισχρό τρόπο, αναγκάζοντάς τους να προπληρώνουν τις ώρες που θέλουν να ποτίσουν. Αυτό θα γίνεται με την αγορά από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου μιας ηλεκτρονικής κάρτας, την οποία και θα χρησιμοποιούν στη διάρκεια της ποτιστικής περιόδου. Στην περίπτωση που δε θα έχουν αυτή την κάρτα, δε θα «ανοίγει» το σύστημα για να ποτίσουν.

Να σημειώσουμε ότι στις πομώνες ποτίσματος έχει εγκατασταθεί σύστημα για την καταγραφή των ποσοτήτων αρδευτικού νερού που καταναλώνουν οι αγρότες και του χρηματικού ποσού που πρέπει να πληρώσουν. Και να επισημάνουμε ότι το αρδευτικό νερό είναι πανάκριβο για τον αγρότη, καθώς του κοστίζει από 4 έως 4,5 ευρώ την ώρα, ενώ πληρώνει, επιπλέον, και το μερίδιό τους για τη λειτουργία του διανομέα.

Η ΕΟΑΣ Λάρισας

Σε ανακοίνωση - καταγγελία της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) αναρωτιέται «με ποιο δικαίωμα ο Δήμος Νέσσωνος στερεί τη δυνατότητα ποτίσματος στον αγρότη που δεν έχει να δώσει μπροστά τα λεφτά και περιμένει να πάρει χρήματα από τα αμύγδαλα ή τις άλλες καλλιέργειες που θα πουλήσει, για να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτή για την άρδευση;». Επισημαίνει, δε, ότι οι αγρότες της περιοχής εξαναγκάζονται, στην ουσία, να «δανείζουν» το δήμο έναντι του νερού που θα καταναλώσουν κατά τη θερινή αρδευτική σεζόν, προκειμένου αυτός να κάνει τη «δουλειά» του.

Και συνεχίζει: «Αντί να διεκδικήσει οικονομικούς πόρους από το κράτος και τις κυβερνήσεις που τα παίρνουν διπλά και τριπλά από τους αγρότες, έρχεται και επιτίθεται, με τη σειρά του, ενάντια στον εύκολο στόχο που είναι ο αγρότης. Δε φτάνει που έχουν καταντήσει το αρδευτικό νερό πανάκριβο εμπόρευμα (κοστίζει 4-4,5 ευρώ/ ώρα συν ο διανομέας), έρχονται επιπλέον αυτά τα μέτρα για να διώξουν μια ώρα αρχύτερα τους φτωχομεσαίους αγρότες από τα χωράφια τους».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους αγρότες και συνολικά το λαό να απορρίψουν αυτά τα μέτρα, να αντιπαλέψουν τυχόν επέκτασή τους σε άλλους δήμους και να διεκδικήσουν την κατάργησή τους. Ταυτόχρονα, να διεκδικήσουν τη μείωση του κόστους παραγωγής με τη μείωση της τιμής του αρδευτικού νερού σε λογικά επίπεδα. Να βγάλουν, δε, συμπεράσματα για το τι είδους Δημοτικές Αρχές πρέπει να εκλεγούν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη.

Τέλος, καλούμε τους αγρότες του νομού να ενισχύσουν τους αγροτικούς συλλόγους και την Ομοσπονδία κόντρα στο νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση για κατασκευασμένο από τα πάνω κυβερνητικό συνδικαλισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στεγνώνουν» 5.000 απότιστα στρέμματα με καλλιέργειες (2022-08-09 00:00:00.0)
Απότιστα τα χωράφια με ευθύνη της ΔΕΗ (2016-09-01 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με την ξηρασία (2014-08-20 00:00:00.0)
Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε αρδευτικό δίκτυο (2006-06-03 00:00:00.0)
Αντικείμενο στυγνής κερδοσκοπίας το νερό (2003-04-05 00:00:00.0)
«Στεγνώνουν» τα χωράφια (2000-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ