Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Λίπασμα κερδοφορίας η οικονομική πολιτική

Αυξάνεται ο κύκλος εργασιών, ιδιαίτερα υψηλή η κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου

Ο ανελαστικός χαρακτήρας των δαπανών Υγείας για τις οικογένειες που έχουν πρόβλημα και η απαξίωση της δημόσιας περίθαλψης αποτελούν την καλύτερη προϋπόθεση για τη συνέχιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της «Hellastat» σχετικά με τον κλάδο, μέρος της οποίας δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Οπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της έρευνας, «η ανάπτυξη της ιδιωτικής υγείας έχει βασιστεί στην υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων και στις επενδύσεις απόκτησης σύγχρονου εξοπλισμού», ενώ πρόκειται για κλάδο που λειτουργεί με υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας από τον τομέα της Δευτεροβάθμιας Υγείας. Αυτός είναι και ένας ακόμη λόγος για τον οποίο όλο και περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία μπαίνουν στο χώρο των υπηρεσιών διάγνωσης είτε μέσω συνεργασιών είτε μέσω λειτουργίας εξωτερικών ιατρείων ή εταιρειών Πρωτοβάθμιας Υγείας μέσα στις εγκαταστάσεις τους.

Η ανοδική πορεία του κλάδου των διαγνωστικών κέντρων, εκτιμάται στην έκθεση, συνεχίστηκε και το 2009, αν και με τάση επιβράδυνσης λόγω της οικονομικής κρίσης, με τους περισσότερους ασθενείς να προβαίνουν στις απολύτως απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι σύμφωνα με την «Hellastat» εκτιμάται πως «η αξία αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα εξακολουθήσει να ενισχύεται λόγω της ανελαστικότητας των δαπανών Υγείας». Ως παράγοντες, δε, που συνηγορούν σ' αυτό είναι «το αρνητικό προφίλ υγείας των Ελλήνων, η γήρανση του πληθυσμού και η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών του δημόσιου τομέα». Με απλά λόγια, οι κυβερνητικές επιλογές απαξίωσης του δημόσιου χαρακτήρα της περίθαλψης, σε συνδυασμό με το ότι τα έξοδα για την Υγεία είναι από εκείνα που δεν μπορεί κανείς να περιορίσει, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διαιώνιση της κερδοσκοπίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Οσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου, με βάση τα στοιχεία 223 επιχειρήσεων ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 7,8% το 2008, φτάνοντας τα 516,11 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε η κερδοφορία που διαμορφώθηκε στα 122,28 εκατ. ευρώ. Ακόμη, η μέση μεταβολή των κερδών των επιχειρήσεων του κλάδου το 2008 διαμορφώθηκε σε 4,7% με το 85,6% από αυτές να είναι κερδοφόρες.

Πάντως, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου δεν είναι ευχαριστημένοι από το θεσμικό πλαίσιο που τους έχει προσφερθεί, επειδή, λένε παράγοντες της αγοράς, «περιορίζει την ελεύθερη λειτουργία των επιχειρήσεων» κι αυτό επειδή στα χαρτιά προβλέπεται η συμμετοχή των γιατρών στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων αυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ