Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με πρόταση «ενδιάμεσης συμφωνίας» άρχισε η προεκλογική εκστρατεία Μπαράκ

Με όπλο την παιδική ψυχή και τη σφεντόνα

Associated Press

Με όπλο την παιδική ψυχή και τη σφεντόνα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΓΑΖΑ.-

«Ετοιμοπόλεμος» για την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση εμφανίστηκε, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος, σε μία μακροσκελή εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε, για πρώτη φορά επισήμως και λεπτομερειακώς, τη νέα πρόταση συμφωνίας που απευθύνει προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Οι προτάσεις, πάντως, του Μπαράκ, κάθε άλλο παρά «ενθουσίασαν» την παλαιστινιακή ηγεσία, χωρίς να γίνει ξεκάθαρο από καμία από τις δύο πλευρές ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους.

Την προεκλογική του εκστρατεία άρχισε, επί της ουσίας, με την εκτενή συνομιλία του με τους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, ο Εχούντ Μπαράκ, που διαφώνησε με όσους αναλυτές εκτιμούν ότι μοναδική του ελπίδα να διατηρηθεί στην εξουσία είναι η επίτευξη κάποιας συμφωνίας με τους Παλαιστινίους και υπογράμμισε ότι δε νιώθει δεσμευμένος να επιταχύνει μια τέτοια διαδικασία ή να αλλάξει το περιεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας εξαιτίας της διενέργειας των εκλογών. Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον προκάτοχό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που δεν αποκλείεται να είναι ο υποψήφιος του Λικούντ στις επικείμενες εκλογές, «υπενθυμίζοντας» ότι επί διακυβέρνησής του, η εικόνα του Ισραήλ ήταν ιδιαίτερα αρνητική στη διεθνή κοινότητα, καταλήγοντας ότι «ο ισραηλινός λαός δεν έχει μικρή μνήμη».

Με τις πέτρες ενάντια στο τανκ...

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στο τανκ...
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρουσίασε εκτενώς τη νέα πρότασή του για «ενδιάμεση» συμφωνία, τονίζοντας ότι προτίθεται να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στο έδαφος της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με την πρόταση Μπαράκ, την πρώτη δημόσια πρόταση ισραηλινής ηγεσίας, ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από άλλο ένα 10% της Δυτικής Οχθης, προκειμένου το παλαιστινιακό κράτος να έχει εδαφική ενότητα, ενώ θα διατηρηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο Μπαράκ διευκρίνισε ότι το Ισραήλ θα κρατήσει την κυριαρχία στο 80% των, περίπου, 200.000 εποίκων, ενώ παρέπεμψε το θέμα της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της επιστροφής των προσφύγων σε μια νέα περίοδο διαπραγματεύσεων για τα επόμενα «2 - 3 χρόνια».

Η «ενθουσιώδης» παρουσίαση του σχεδίου συμφωνίας από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δεν έγινε αποδεκτή με ανάλογα αισθήματα και από την παλαιστινιακή πλευρά. «Περιμένουμε μια πραγματική πολιτική απόφαση και όχι άλλη μια ενδιάμεση συμφωνία, που θα κερδίζει χρόνο για το Ισραήλ», τόνιζε, λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Παλαιστινίου ηγέτη, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. Ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ, από την Τύνιδα, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι ο παλαιστινιακός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του, παρά την υπεροχή της ισραηλινής στρατιωτικής μηχανής και τον οικονομικό αποκλεισμό, «μέχρι την απελευθέρωση όλων των κατεχομένων και κυρίως της ανατολικής Ιερουσαλήμ». Με την εκτίμηση της παλαιστινιακής ηγεσίας, φαίνεται ότι συμφωνούν και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και αναλυτές, καθώς στην πρόταση που παρουσίασε ο Εχούντ Μπαράκ δεν περιλαμβάνεται τίποτε καινούριο, σε σχέση με όσα είχαν συζητηθεί στην «ειρηνευτική διαδικασία», που οδήγησε σε έκρηξη.

Ο Μοχάμεντ ελ Μασαραβί ήταν μόνο δεκατεσσάρων ετών...

Associated Press

Ο Μοχάμεντ ελ Μασαραβί ήταν μόνο δεκατεσσάρων ετών...
Η «σκληρή» γραμμή της παλαιστινιακής ηγεσίας, πάντως, αμφισβητείται από χθεσινή ανακοίνωση του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μίας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις της ΟΑΠ, στην οποία τονίζεται ότι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι διεξάγουν, ήδη, μυστικές συνομιλίες, που εκτιμά ότι θα οδηγήσουν σε «νέες παλαιστινιακές παραχωρήσεις». Στην ανακοίνωσή του, το Δημοκρατικό Μέτωπο καλεί την Παλαιστινιακή Αρχή να τερματίσει άμεσα τις συνομιλίες αυτές.

Διπλωματικές απόπειρες και σποραδικά επεισόδια

Την επάνοδό της στη διπλωματική σκηνή φέρεται να επιχειρεί η αιγυπτιακή ηγεσία, που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προσπαθεί να συγκαλέσει μια νέα έκτακτη Ισραηλινο-Παλαιστινιακή Σύνοδο Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα. Η πληροφορία, πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από την ισραηλινή ούτε από την παλαιστινιακή πλευρά.

Αντίθετα, στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δόθηκε, χθες, η επιστολή που απηύθυνε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, με αφορμή την Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. Ο Χόσνι Μουμπάρακ χαρακτηρίζει «αναίσχυντη επίθεση» την ισραηλινή δράση και τη χρήση «υπερβολικής βίας» κατά του παλαιστινιακού λαού, τους τελευταίους δύο μήνες, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ φέρει ακεραία την ευθύνη για την οργή και την απογοήτευση στα αυτόνομα εδάφη. Ζητώντας, και αυτός από την πλευρά του, από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποστείλει παρατηρητές στην περιοχή, προκειμένου να «προστατευτεί από την ισραηλινή βία ο παλαιστινιακός λαός», ο Χόσνι Μουμπάρακ καταλήγει, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και συνολική ειρήνη στην περιοχή, αν το Ισραήλ δε συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Στο μεταξύ, εκρηκτική ηρεμία επικρατούσε, χθες, στα αυτόνομα εδάφη, με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή της Βηθλεέμ, όπου σημειώθηκαν πολύωρες και σφοδρές συγκρούσεις. Από τα ισραηλινά πυρά έχασε τη ζωή του ένας 17χρονος Παλαιστίνιος και άλλοι 3 τραυματίστηκαν. Επίσης, ένα μικρό παιδί τραυματίστηκε θανάσιμα από διερχόμενο αυτοκίνητο εποίκου, περιστατικό που η παλαιστινιακή πλευρά χαρακτήρισε «στυγνή δολοφονία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με διακοπή των συνομιλιών στην τελική εκλογική ευθεία (2001-01-30 00:00:00.0)
Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων σε «φιλικό», πλην απαισιόδοξο, κλίμα (2001-01-23 00:00:00.0)
Χαμηλών προσδοκιών συνάντηση με την ένταση να οξύνεται (2001-01-03 00:00:00.0)
Αιφνιδίασε ο Μπαράκ, ανακοινώνοντας, πρώτος, πρόωρες εκλογές (2000-11-30 00:00:00.0)
Συμφώνησαν διαφωνώντας Μπάρακ και Αραφάτ (1999-07-29 00:00:00.0)
Μετά τους πανηγυρισμούς... η πραγματικότητα (1998-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ