Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλούν οι έποικοι στη Δυτική Οχθη

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συγκρούσεις σημειώθηκαν, νωρίς χτες το απόγευμα, στη βόρεια Δ. Οχθη μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων! Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός περίπου 100 κάτοικοι του εποικισμού Γιτζάρ επιχείρησαν να εισβάλουν στη γειτονική πόλη Χαουάρα και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή για να αποτρέψουν μια τέτοια ενέργεια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας στρατιώτης.

Το περιστατικό αυτό έρχεται λίγες μέρες μετά τη νυχτερινή εισβολή εποίκων στην Χαουάρα, όπου πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και ξεριζώθηκαν δεκάδες ελαιόδεντρα. Μάλιστα, πριν από λίγες βδομάδες, στην ίδια πόλη έποικοι εισβολείς είχαν βεβηλώσει τέμενος. Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, η ενέργεια των εποίκων χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη». Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστεί ότι τέτοιου είδους εισβολές και καταστροφές είναι συχνό φαινόμενο και γενικός κανόνας είναι ότι ο ισραηλινός στρατός κωλυσιεργεί ή αποφεύγει να παρέμβει αφήνοντας στο έλεος των οπλισμένων εποίκων τους Παλαιστινίους των γειτονικών περιοχών.

«Παθητική αντίσταση» προτείνει ο Φαγιάντ

Να μποϊκοτάρουν όλα τα προϊόντα που προέρχονται από εποικισμούς κάλεσε τους Παλαιστινίους, ο πρωθυπουργός της Π. Αρχής στη Δ. Οχθη, Σαλάμ Φαγιάντ. Με αφορμή ομιλία του για την «Νάκμπα» (Καταστροφή), την επέτειο δηλαδή της εκδίωξης περίπου 750.000 Παλαιστινίων από τις εστίες τους κατά τη διάρκεια της λήξης του πρώτου ισραηλινο-αραβικού πολέμου, το 1948, οπότε και ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, ο Φαγιάντ υποστήριξε ότι οι ενέργειες «ειρηνικής αντίστασης έχουν αποτέλεσμα» εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχει η δυνατότητα στις παλαιστινιακές αγορές να μην υπάρχει ούτε ένα εποικιστικό προϊόν.

Εκδηλώσεις μνήμης για την Νάκμπα πραγματοποιήθηκαν τόσο στα παλαιστινιακά εδάφη όσο και εντός του Ισραήλ, από τους Παλαιστινίους με ισραηλινή υπηκοότητα (Ισραηλινοί Αραβες). Στις εκδηλώσεις κυριάρχησε το σύνθημα για σεβασμό του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων, ζήτημα που αν και κατοχυρώνεται με σχετική απόφαση του ΟΗΕ, οι ισραηλινές ηγεσίες έχουν κατηγορηματικά απορρίψει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ