Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διαβουλεύσεις, διαμεσολαβήσεις και στρατιωτικά γυμνάσια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ._

Την ετοιμότητα της τουρκικής ηγεσίας να διαμεσολαβήσει προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος προτείνοντας ακόμη και να γίνει η ανταλλαγή, σε χαμηλό ποσοστό, ιρανικού εμπλουτισμένου ουρανίου με έτοιμο πυρηνικό καύσιμο, αντίστοιχης ποσότητας, επί τουρκικού εδάφους εξήρε η Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι επανέλαβε, όμως, ότι οι ιρανικές προθέσεις δεν είναι ξεκάθαρες, αν και συμπλήρωσε ότι για την αμερικανική προεδρία η λύση της ανταλλαγής παραμένει πάντα στο τραπέζι και είναι προτιμότερη από την επιβολή κυρώσεων.

Ταυτόχρονα, βέβαια, συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις για τις κυρώσεις αυτές. Χτες, νέα συνάντηση για το ζήτημα είχαν στα γραφεία της κινεζικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ, οι εκπρόσωποι των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και της Γερμανίας. Οι συναντήσεις αυτές τείνουν να γίνουν καθημερινές.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο των συζητήσεων. Σύμφωνα όμως με ορισμένες διαρροές, στο επίκεντρο, πλέον, βρίσκονται κάποιες «ιδιαίτερα εποικοδομητικές προτάσεις» που κατέθεσε η Μόσχα με γνώμονα ένα πρώτο σχέδιο ψηφίσματος που είχαν απεργαστεί οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Οι ίδιες πάντα διαρροές υποστήριζαν ότι βασικοί άξονες των προτεινόμενων κυρώσεων είναι η επιβολή ολικού εμπάργκο πώλησης όπλων στο Ιράν, η απαγόρευση επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της χώρας καθώς και η επιβολή σειράς μέτρων κατά των λογαριασμών και των συναλλαγών όλων των επιχειρήσεων που σχετίζονται με το παραστρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με αναλυτές, ότι το «παζάρι» αυτό θα διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμη.

Γυμνάσια και διακηρύξεις

Παρά τις «πυρηνικές απειλές κατά του Ιράν, οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν ποτέ να κυριαρχήσουν στη χώρα» διεμήνυσε, για άλλη μια φορά, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο πνευματικός ηγέτης της χώρας επανέλαβε, δε, ότι το Ιράν «μπορεί να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση δεχτεί και οι συνέπειες θα είναι μεγάλες για οποιονδήποτε το τολμήσει αλλά και όποιον τον στηρίξει».

Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης, που έχουν στρατό ξηράς, ναυτικό και αεροπορία χωριστά από τον τακτικό ιρανικό στρατό, θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις στα τέλη της βδομάδας στον περσικό Κόλπο και στα στενά του Ορμούζ. Από το συγκεκριμένο πέρασμα διέρχονται καθημερινά τα περισσότερα πετρελαϊκά φορτία.

Ξαφνική (;) ένταση και με τα ΗΑΕ

Με την ισραηλινή κατοχή στα αραβικά εδάφη παρομοίασε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων(ΗΑΕ) την ιρανική κυριαρχία επί δύο βραχονησίδων και ενός νησιού στον Περσικό Κόλπο. Τα τρία νησιά είχαν καταληφθεί επί Σάχη, το 1971, όταν οι βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις αποχωρούσαν από την περιοχή. Εντούτοις, η ιρανική παρουσία δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τις άλλες αραβικές χώρες της περιοχής. Εντονα αντέδρασε η Τεχεράνη στις δηλώσεις του Σεΐκ Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχάγιαν, μιλώντας για «λανθασμένους και αποπροσανατολιστικούς ισχυρισμούς». Κάλεσε, πάντως, τα ΗΑΕ «να συζητήσουν το θέμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ