Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η συζήτηση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση

ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ._

Συνεχίζεται η συζήτηση σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση στο τουρκικό κοινοβούλιο, που χτες προχώρησε στην έγκριση άρθρου σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού. Στόχος των «μεταρρυθμίσεων» που προωθούνται είναι η προσέγγιση της Τουρκίας στην «δημοκρατία», με κριτήρια φυσικά που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, από τις αστικές κυβερνήσεις της χώρας και όχι προς όφελος του λαού που βλέπει καθημερινά δικαιώματα και ελευθερίες να συνθλίβονται, όπως και παλαιότερα. Η συζήτηση που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση των συνταγματικών άρθρων που τίθενται προς «αναθεώρηση» στοχεύει στην προσέγγιση των ευρωπαϊκών θέσεων, που θα «διευκολύνει» την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και την αποδυνάμωση του παλαιού στρατοκρατούμενου καθεστώτος προς όφελος των αστικοδημοκρατικών δυνάμεων.

Στην Τουρκία συνεχίζεται η συζήτηση για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία, καθώς η Αγκυρα προσπαθεί να ξεπεράσει τον ύφαλο της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από την Αρμενία να συνεργαστεί προκειμένου να επικυρωθούν τα πρωτόκολλα συνεργασίας που υπογράφτηκαν και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή προσωπικότητες του χώρου των διανοουμένων οργανώνουν εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων, στις 24 Απρίλη στην πλατεία Ταξίμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ