Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Απορρίπτουν τις μυστικές συνομιλίες οι αντάρτες

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με ανακοίνωσή τους οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - FARC, ο λαϊκός αντάρτικος στρατός της χώρας που πάνω από 40 χρόνια αντιπαλεύει την τρομοκρατία της πλουτοκρατίας, απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση του ανώτατου διαπραγματευτή της κυβέρνησης Φρανκ Περλ για έναρξη «άμεσων και μυστικών συνομιλιών» μεταξύ της κυβέρνησης και της αντάρτικης οργάνωσης. Οπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι FARC, οι συνομιλίες για την επίτευξη μιας πιθανής ανθρωπιστικής συμφωνίας θα πρέπει να είναι «ανοικτές για το λαό» και να υπάρχει επίσης συγκεκριμένη ατζέντα, αλλά και χρονοδιάγραμμα και δεν μπορεί ποτέ να γίνονται εν κρυπτώ από το λαό.

Απειλή για τη σταθερότητα στη Λατινική Αμερική, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, τον επικρατέστερο μέχρι στιγμής προεδρικό υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές στη γειτονική Κολομβία.

«Είναι απειλή για όλους μας», είπε ο Τσάβες, αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Αμυνας της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που θα γίνουν τον επόμενο μήνα. Χαρακτήρισε ως δείγμα της συνέχισης της πολιτικής Ουρίμπε, δηλώσεις που συνιστούν «καθαρή επιθετική ενέργεια», που χαρακτήρισε ως απολύτως αναγκαία και νόμιμη τη στρατιωτική εισβολή της Κολομβίας στο Εκουαδόρ, καθώς και ότι «οι τρομοκράτες έπρεπε να συλληφθούν ή εξοντωθούν όπου και εάν ήταν». Στο μεταξύ ο Σάντος συνέχισε χθες τις προκλήσεις δηλώνοντας ότι ο Πρόεδρος Τσάβες συνεχίζει τις «παρεμβάσεις του στα εσωτερικά της χώρας» και με τις δηλώσεις περί απειλής προσπαθεί να επηρεάσει άμεσα την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα.

  • Επτά μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, ανάμεσά τους και ο στρατηγός Φερνάνδο Χόγια Δουάρτες, σκοτώθηκαν από την εναέρια σύγκρουση και τη συντριβή στο έδαφος δυο ελικοπτέρων που απογειώνονταν από περιοχή κοντά στην πόλη Τσαπάραλ, στην επαρχία Τολίμα. Οι στρατιωτικοί είχαν επιφορτιστεί με αποστολή εναντίον των FARC.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ