Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ 21 και 22 ΑΠΡΙΛΗ
Μαχητικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Χαλκίδα: Περιφρούρηση έξω από πολυκατάστημα
Χαλκίδα: Περιφρούρηση έξω από πολυκατάστημα
Με περιφρουρήσεις, συμβολικές καταλήψεις δημόσιων υπηρεσιών, συγκεντρώσεις, πορείες, συναυλίες και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες των ταξικών δυνάμεων, ολοκληρώθηκε η χτεσινή πρώτη μέρα της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης σε όλη την Ελλάδα.

Θεσσαλονίκη

Από τα χαράματα, χτες, οι απεργιακές φρουρές στήθηκαν έξω από μια σειρά χώρους δουλειάς στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο προχώρησαν σε ολοήμερο αποκλεισμό (από τις 8 π.μ. έως τις 7 μ.μ.) των πολυκαταστημάτων «ΦΩΚΑΣ» και «ΧΟΝΤΟΣ ΣΕΝΤΕΡ» στο κέντρο της πόλης, ενώ πραγματοποιήθηκε ολοήμερη πανεξόρμηση σε δεκάδες ακόμη χώρους δουλειάς, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε εμπορικά πολυκαταστήματα («Πράκτικερ» κλπ).

Στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου κλιμάκια συνδικαλιστών και εργαζομένων του ΠΑΜΕ, από τις 6 μέχρι και τις 7.30 πρωί περιφρούρησαν την απεργία στα εργοστάσια «Ελληνική Ζύμη», «Αμέρικαν Σνακ», «Κατσέλης», «Μπαρμπαστάθης», «Χαΐτογλου» και «Κάρτον Πακ». Το Συνδικάτο Οικοδόμων με τη συμμετοχή εκατοντάδων οικοδόμων περιφρούρησε την απεργία σε όλα τα εργοτάξια του Μετρό, σε μεγάλα εργοτάξια και σε δεκάδες γιαπιά στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης. Περιφρούρηση έγινε και σε περιφερειακούς δήμους, όπως ο Χορτιάτης και ο Εύοσμος όπου συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι μπήκαν μπροστά για να περιφρουρήσουν την απεργία στις υπηρεσίες και τα εργοτάξια των δήμων.

Από τη συγκέντρωση στο Ηράκλειο
Από τη συγκέντρωση στο Ηράκλειο
Οι εργαζόμενοι, παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, αλλά και στις γειτονιές, στα στέκια νεολαίας, όπου χτες βρέθηκε το ΠΑΜΕ, δήλωσαν την απόφασή τους να συσπειρωθούν μαζικά και αποφασιστικά στα ταξικά συνδικάτα, να παλέψουν μέσα από τις γραμμές τους, μαζί με το ΠΑΜΕ.

Στον Εύοσμο, ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο, με τη συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ που έκλεισαν τα καταστήματά τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ.

Μακεδονία - Θράκη

Κομοτηνή: Εγινε αποκλεισμός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (7 π.μ. - 11 π.μ.) και απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι Γραμματείες Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης, Εβρου και Ξάνθης του ΠΑΜΕ.

Στη διάρκεια της κατάληψης της Περιφέρειας απεργοί εργαζόμενοι, φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ και την ΠΑΣΕΒΕ, αντίστοιχα, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους εργαζόμενους και κάλεσαν σε παλλαϊκό ξεσηκωμό. Στελέχη της Γραμματείας Ροδόπης του ΠΑΜΕ κατέβασαν από τον ιστό τη σημαία της ΕΕ και ανέβασαν τη σημαία του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ.

  • Θάσος: Στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας τους, οι ναυτεργάτες απέκλεισαν τα λιμάνια και εμπόδισαν την πραγματοποίηση δρομολογίων από Κεραμωτή και Καβάλα. Την απεργιακή κινητοποίηση επιχείρησαν να σπάσουν οι πλοιοκτήτες, δίνοντας εντολή για ελλιμενισμό φέρι μποτ της γραμμής Καραμωτής - Θάσου, στο παλιό λιμάνι της Θάσου, το οποίο δε λειτουργεί, θέτοντας σε κίνδυνο πλήρωμα και επιβάτες. Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν και σήμερα τον αγώνα τους με νέα στάση εργασίας από τις 5.30 έως τις 9.30 το πρωί.
  • Κατερίνη: Οι ταξικές δυνάμεις από νωρίς το πρωί απέκλεισαν τον ΟΑΕΔ μέχρι τις 9.30 π.μ. και τη Σχολή Μαθητείας μέχρι τις 10 π.μ.
  • Κοζάνη: Εγινε αποκλεισμός των γραφείων του ΟΑΕΔ από τις 7 έως τις 9.30 π.μ.
Θεσσαλία
  • Στη Θεσσαλία πολλά εργοστάσια, γιαπιά και άλλοι χώροι δουλειάς - ιδιαίτερα στο Βόλο και στη Λάρισα - νέκρωσαν, για να σταλεί το μήνυμα της αντίστασης και της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης ενάντια στην πολιτική που κατακρεουργεί τα εργατικά δικαιώματα και γυρίζει τους εργαζόμενους πίσω στο Μεσαίωνα. Καθολική ήταν η συμμετοχή σε αρκετά εργοστάσια και επιχειρήσεις στο Βόλο - όπως π.χ. «ΘΕΟΣΤΥΛ», «ΦΩΤΟΓΛΟΥ», «ΣΤΕΦΑΝΟΥ» - ενώ σε καλά ποσοστά κινήθηκε η απεργία σε άλλα. Πολύ σκληρή ήταν η μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας, καθώς πολλοί εργοδότες χρησιμοποίησαν βίαια μέσα, προκειμένου να εμποδίσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εργοδοσία της «ΙΝΤΕΡΚΟΜ ΦΟΥΝΤΣ», στη Λάρισα, η οποία χρησιμοποίησε τραμπούκους που επιτέθηκαν με αυτοκίνητα στο «συνεργείο» περιφρούρησης που έκανε αλυσίδα στην είσοδο του εργοστασίου.

Απεργιακή φρουρά εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Απεργιακή φρουρά εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη
Στη Λάρισα, δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών. Οι διαδηλωτές παρέμειναν εκεί για μια ώρα. Το απόγευμα έγινε πικετοφορία στους δρόμους της πόλης.

Στο Βόλο, αγωνιστική παρέμβαση έγινε έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου συνδικαλιστές και απεργοί εργάτες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό και ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαχητική πορεία.

Στα Τρίκαλα, έγινε συμβολική κατάληψη της Εφορίας και στην Καρδίτσα εξόρμηση με ενημερωτικό υλικό του ΠΑΜΕ στο κέντρο της πόλης.

Στερεά
  • Φωκίδα: Με επιτυχία δόθηκε η μάχη της απεργίας. Εργαζόμενοι και μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν το εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς «Κρίνος» στην είσοδο της Ιτέας.
  • Εύβοια: Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε με επιτυχία στη Χαλκίδα, στη «ΒΙΟΜΕΚ» Αλιβερίου, στον «Παπαδιόχο» και τη «ΒΙΔΟΜΕΤ». Εργαζόμενοι του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σπουδαστές και το ΠΑΜΕ απέκλεισαν το πολυκατάστημα «ZARA» στο κέντρο της Χαλκίδας, το «ΗΟΝDOS CENTER» και το σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος». Στο Αλιβέρι εργαζόμενοι έδωσαν τη μάχη της απεργίας στο εργοτάξιο της ΔΕΗ, ενώ έγινε και κατάληψη στο τοπικό Παράρτημα του ΙΚΑ. Εγινε συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς και πικετοφορία στους δρόμους της πόλης.
  • Βόλος: Δυναμική παρέμβαση στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας
    Βόλος: Δυναμική παρέμβαση στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας
    Φθιώτιδα: Η μάχη δόθηκε από νωρίς το πρωί στα έργα στη σήραγγα Καλλιδρομίου, όπου οι περίπου 80 εργαζόμενοι απέργησαν. Αποκλεισμός έγινε το μεσημέρι και στο εργοστάσιο της «ΑΓΡΟΠΑΚ».
  • Λιβαδειά: Εργαζόμενοι πραγματοποίησαν αποκλεισμό του καταστήματος «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ».
Πελοπόννησος
  • Πάτρα: Οι απεργοί, πέρα από τις περιφρουρήσεις σε εργασιακούς χώρους, προχώρησαν σε κατάληψη της Περιφέρειας Δυτικής Πελοποννήσου. Στη συνέχεια προχώρησαν σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα «ΤΖΑΜΠΟ», η εργοδοσία του οποίου έχει μηνύσει δύο στελέχη του ΠΑΜΕ και η δίκη έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάη. Παράλληλα, πλήθος περιοδείες σε τόπους δουλειάς, ιδιαίτερα του Δημοσίου, συνεχίστηκαν μέχρι τη λήξη της βάρδιας, ενώ από το απόγευμα εξόρμησαν σε εργατογειτονιές της Πάτρας καλώντας το λαό στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση.
  • Ηλεία: Δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε δίωρη συμβολική κατάληψη των Δημαρχείων Πύργου και Αμαλιάδας.
  • Τρίπολη: Οι απεργοί προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τόσο στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όσο και στο 1ο Γυμνάσιο, μετά την αναίτια απόλυση σχολικού φύλακα.
  • Κεφαλονιά: Πλήθος καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης απέργησαν, μετά την απόφαση για 48ωρη απεργία που πήρε η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.
Βορειοδυτική Ελλάδα
  • Λάρισα: Κατάληψη των γραφείων του Συνδέσμου Βιομηχάνων
    Λάρισα: Κατάληψη των γραφείων του Συνδέσμου Βιομηχάνων
    Γιάννενα: Από νωρίς το πρωί στήθηκαν απεργιακές φρουρές σε εισόδους της Βιομηχανικής Περιοχής από ταξικά σωματεία και Επιτροπές Αγώνα. Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε με επιτυχία. Η παραγωγική δραστηριότητα στη συντριπτική πλειοψηφία των εργοστασίων σταμάτησε. Ακολούθησε πορεία και το απόγευμα έγινε συναυλία μπροστά στη Νομαρχία. Σε συμβολικό αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προχώρησαν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται από την Τρίτη σε επίσχεση εργασίας.
  • Κέρκυρα: Εγινε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας με έντονη τη συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων και ακολούθησε συναυλία στον ίδιο χώρο.
  • Αιτωλοακαρνανία: Εγιναν απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αγρίνιο και Ναύπακτο. Στο Αγρίνιο η πορεία κατέληξε στον Αγιο Δημήτριο, όπου και έγινε συμβολικός ωριαίος αποκλεισμός της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων. Νωρίτερα δόθηκε με επιτυχία η μάχη της περιφρούρησης σε υπηρεσίες της Νομαρχίας και σε εργοτάξια της Ιονίας Οδού που δε λειτούργησαν. Στην Αμφιλοχία απεργιακή φρουρά στήθηκε στο εργοστάσιο ΚΝΑΦ, οι μηχανές του οποίου σίγασαν, όπως και στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου λιμένα στην Ηγουμενίτσα που υπολειτούργησε.
Κρήτη
  • Χανιά: Από τις 6.30 το πρωί εργαζόμενοι κατέλαβαν το κτίριο του παραρτήματος της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ ομάδες περιφρούρησης βρέθηκαν έξω από Πολυκαταστήματα στο κέντρο της πόλης.
  • Περιφρούρηση έξω από το εργοτάξιο του Μετρό στο Καλοχώρι
    Περιφρούρηση έξω από το εργοτάξιο του Μετρό στο Καλοχώρι
    Ηράκλειο: Οικοδόμοι περιφρούρησαν την απεργία έξω από μεγάλα γιαπιά. Επίσης με μπροστάρη το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ταξικές δυνάμεις με πανό και σημαίες του ΠΑΜΕ βρέθηκαν έξω από μεγάλα πολυκαταστήματα, ενώ και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου. Αμέσως μετά, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Λιονταριών και πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης. Εκεί ενώθηκαν με τους εποχικούς εργαζόμενους της πρώην «Ολυμπιακής Αεροπορίας» που βρίσκονται εκεί για 3η μέρα. Οι απεργοί ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και εισαγγελικές απειλές για παρέμβαση. Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και των εποχικών υπαλλήλων συναντήθηκε τελικά με τον περιφερειάρχη.
  • Ρέθυμνο: Εργαζόμενοι προχώρησαν στο συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας στο κέντρο της πόλης, ενώ συγκέντρωση έγινε και στο Νομό Λασιθίου στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας.
Νησιά
  • Σύρος: Απεργιακή συγκέντρωση έγινε χτες το απόγευμα στην Περιφέρεια στο κεντρικό λιμάνι του νησιού.
  • Χίος: Δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έδωσαν από τις έξι το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης στο εργοστάσιο χυμών «Θεοχάρη», στην Κεντρική Λαχαναγορά, στις φασονίστριες της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στο εργοστάσιο φαρμάκων και καλλυντικών «ΣΟΔΗ», στην Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νομαρχίας Χίου. Εγινε κατάληψη στη Δημοτική Αναπτυξιακή Κοινωφελή Εταιρεία Χίου, με τη συμμετοχή των 67 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που προβλέπεται να απολυθούν.
  • Αποκλεισμός πολυκαταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
    Αποκλεισμός πολυκαταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
    Ρόδος: Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε στο εργοτάξιο του φράγματος Γαδουρά, στο ξενοδοχείο «Ατλάντικα».
  • Κως: Εγινε ολιγόωρη κατάληψη του ΙΚΑ. Εργαζόμενοι και μέλη του ΠΑΜΕ, αλλά και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην έπαρχο.
  • Σάμος: Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε στο ξενοδοχείο «Πρωτέας» στο Πυθαγόρειο. Στο Καρλόβασι έγινε πορεία, στο Βαθύ έγινε εξόρμηση στο Λύκειο, στο ΕΠΑΛ, στην Εφορία, στον ΟΑΕΔ και τη Νομαρχία.
  • Λήμνος: Τη μάχη της περιφρούρησης έδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων στα γιαπιά και τις οικοδομές που η απεργία έγινε με μεγάλη επιτυχία.
  • Μυτιλήνη: Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή στην απεργία. Εργαζόμενοι απέκλεισαν από νωρίς το πρωί το εργοστάσιο ΕΠΟΜ και το κατάστημα «ΛΙΝΤΛ» και κατέλαβαν τα γραφεία του ΟΑΕΔ. Περιφρούρηση έγινε και στο κατάστημα «Ατλάντικ» στην Καλλονή. Σπουδαστές απέκλεισαν τη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ του νησιού.

Γιάννενα: Από την πορεία από τη βιομηχανική περιοχή προς το κέντρο της πόλης, μετά τη μάχη της περιφρούρησης
Γιάννενα: Από την πορεία από τη βιομηχανική περιοχή προς το κέντρο της πόλης, μετά τη μάχη της περιφρούρησης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ