Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 21 και 22 ΑΠΡΙΛΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!
  • Οταν οι ναυτεργάτες απεργούν, κάβος δε λύνει.
  • Μεγάλο βήμα μπροστά για την ταξική πάλη είναι η μάχη που ξεκίνησε χτες στο πρώτο λιμάνι της χώρας

Η περιφρούρηση ξεκίνησε νύχτα
Η περιφρούρηση ξεκίνησε νύχτα
Μπροστά στους καταπέλτες, πάνω στις μαζικές απεργιακές φρουρές, που από τα ξημερώματα χτες είχαν θέσει υπό την πολιορκία τους το πρώτο λιμάνι της χώρας, τσακίστηκε η δικαστική εντολή, υπαγορευμένη από εφοπλιστές και κυβέρνηση, για απαγόρευση της 48ωρης απεργίας, στα καράβια, που άρχισε από χτες τη νύχτα. Η ανοιχτή τρομοκρατία σε βάρος των ναυτεργατών, για να σταλεί το μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους, για να χτυπηθεί συνολικά η 48ωρη απεργία του ΠΑΜΕ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, κουρελιάστηκε.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος των ναυτεργατών στην απεργία έγινε υπόθεση της εργατικής τάξης. Οι χιλιάδες απεργοί εργάτες στεριάς και θάλασσας και μαζί τους η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, που χτες διαδήλωσαν στο κέντρο του Πειραιά και στους δρόμους γύρω από το λιμάνι, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια, διαμηνύοντας ότι «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», οι νέες δυνάμεις που καταγράφηκαν στη διαδήλωση, τα ακινητοποιημένα καράβια στο λιμάνι, δεν άφησαν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ηδη, έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην όξυνση της ταξικής πάλης. Η προοπτική της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της αντεπίθεσης στον πόλεμο των καπιταλιστών, έχει έρθει πιο κοντά.

Το χρονικό της πρώτης μέρας

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά
Αξημέρωτα, εργάτες της στεριάς είχαν ήδη πάρει τις θέσεις τους στους καταπέλτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, δίπλα στους ναυτεργάτες, περιφρουρώντας με αποφασιστικότητα την 48ωρη απεργία που κήρυξαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ συσπειρωμένα στο ΠΑΜΕ, η οποία από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, με διαδικασίες - παρωδία, χαρακτηρίστηκε «παράνομη».

Ταυτόχρονα, αταλάντευτα έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης της 48ωρης απεργίας οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, των εργοστασίων ελαιουργοσαπουνοποιίας, στα γιαπιά και αλλού. Η πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας στον Πειραιά είχε πλέον κριθεί, ενώ και αυτή η απεργία στα μηχανοστάσια των πλοίων άρχισε να γράφει τη δική της ιστορία.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί, που είχε καθοριστεί η απεργιακή συγκέντρωση, η πλατεία ΗΣΑΠ είχε ήδη αρχίζει να κατακλύζεται από εργατόκοσμο. Για πρώτη φορά συντόνισαν τα βήματά τους με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και οι επί ένα χρόνο απλήρωτοι εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι οποίοι συμμετείχαν με μαζικό μπλοκ.

Στο πλευρό των απεργών, βρέθηκε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία πριν παραβρεθεί στη συγκέντρωση, συνομίλησε με τους απεργούς ναυτεργάτες στο πλοίο «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΡΟΣ».

Η πορεία κατευθύνθηκε στο λιμάνι
Η πορεία κατευθύνθηκε στο λιμάνι
Τη συγκέντρωση «άνοιξε» με το χαιρετισμό του, εκ μέρους του Συντονιστικού των απλήρωτων εργαζόμενων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, ο Βασίλης Τσιμπίδης, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την πορεία διάλυσης του ναυπηγείου και τον εμπαιγμό της απέναντί τους, ενώ ανέφερε και τις ευθύνες της πλειοψηφίας του σωματείου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θανάσης Ευαγγελάκης, α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, ο οποίος επισήμανε ότι οι ναυτεργάτες με την ταξική αλληλεγγύη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ δίνουν απάντηση ότι «το δίκιο του αγώνα, το δικαίωμα στην απεργία δεν κρίνεται στις αίθουσες των αστικών δικαστηρίων με απεργοσπάστες δικηγόρους, αλλά στους καταπέλτες των πλοίων, σε κάθε εργασιακό χώρο, γιατί νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Αναφέρθηκε στην ολομέτωπη επίθεση που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες και ολόκληρη η εργατική τάξη σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων της. Ειδικά για τους ναυτεργάτες, η επίθεση εκφράζεται και με την άρση του καμποτάζ, που προωθείται από την κυβέρνηση και σηματοδοτεί την επέκταση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Κατήγγειλε τις δυνάμεις της υποταγής στη ΓΣΕΕ, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ως «σταθερό σύμμαχο του κεφαλαίου, των πολιτικών δυνάμεών, της ΕΕ» και υπογράμμισε: «Να πιστέψουμε στο δίκιο της τάξης μας». «Εμείς αποτελούμε την κινητήρια δύναμη, εμείς παράγουμε τον πλούτο των καπιταλιστών». «Το μεγάλο καθήκον της εργατικής τάξης είναι η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας, η κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο».


Ακολούθησε μαζική, μαχητική πορεία που με τον παλμό και τα συνθήματά της τράνταξε τον Πειραιά. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι όπου και έγινε καταμερισμός δυνάμεων για την περιφρούρηση της απεργίας στα καράβια και στους χώρους δουλειάς της στεριάς.

Ολη η Ελλάδα στο πλευρό των ναυτεργατών

Με παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, χτες, συνεδρίασε εκτάκτως η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και αποφάσισε για σήμερα 24ωρη απεργία για τους κλάδους των εργαζομένων μηχανικών και κατώτερων πληρωμάτων μηχανής στα ακτοπλοϊκά πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, ενάντια στην ποινικοποίηση της απεργίας ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Στο μεταξύ, από κάθε γωνιά της χώρας συνέχιζαν και χτες να φτάνουν ανακοινώσεις καταδίκης της δικαστικής απόφασης και συμπαράστασης στους ναυτεργάτες. Νέες ανακοινώσεις έβγαλαν τα Εργατικά Κέντρα Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Σάμου, Αγρινίου, Ζακύνθου, Αρτας. Από τη Ζάκυνθο τα Σωματεία Εργαζομένων στη Αυτοδιοίκηση, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων, Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων, Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων. Από την Πάτρα τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Εργαζομένων στη «Φρίγκοκλας», Τηλεπικοινωνιών και νέων Τεχνολογιών, Τροφίμων - Ποτών, Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Αχαΐας, οι Επιτροπές Αγώνα στο Καζίνο Ρίου και στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας. Από τη Μεσσηνία τα Σωματεία Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, Οικοδόμων, Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Από την Κεφαλλονιά και Ιθάκη, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τουριστικών Επαγγελμάτων «ο Αγιος Μηνάς», η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Ακόμα, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κορινθίας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηλείας. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ