Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΓΑ
Ο αθλητικός δικαστής αποφασίζει

Στα χέρια του αθλητικού δικαστή (κατ' αρχήν) βρίσκεται από χτες η «τύχη» του Βίκτορα Μητρόπουλου. Οπως αναμενόταν, και είχε σχετικά γράψει ο «Ρ», το Ελεγκτικό Συμβούλιο (ΕΣ) παρέπεμψε την υπόθεσή του στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο. Φυσικά οι αντιδράσεις από θιγόμενο-ΕΠΟ ήταν άμεσες και (από τον πρώτο) με βαρείς χαρακτηρισμούς. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη (χρονολογική) σειρά.

Το πρωί ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης, μ' έγγραφό του ενημερώνει το ΕΣ για την περίπτωση, επισυνάπτοντας τα σχετικά αποδεικτικά και καλώντας το να πράξει τα προβλεπόμενα. Ο πρόεδρος του ΕΣ, Κυριάκος Σαχανίδης, ανέθεσε σε δύο νομικούς (Γ. Φωτόπουλος, Ν. Κουβουκλιανός) να εξετάσουν την υπόθεση και να συντάξουν σχετική έκθεση. Μετά τη σύνταξή της τέθηκε υπόψη του ΕΣ, το οποίο μετά από διαλογική συζήτηση «αποδέχεται την έκθεση και αποφασίζει ομόφωνα τη διαπίστωση ύπαρξης κωλύματος στο πρόσωπο του προέδρου της ΕΣΑΠΕ (ΕΠΑΕ) κ. Β. Μητρόπουλου».

Στη συνέχεια διαβίβασε το απόσπασμα πρακτικού «στους αρμόδιους αποδέκτες για τις δικές τους ενέργειες». Αυτοί είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Φλωρίδης, το ΔΣ και η ΓΣ ΕΣΑΠΕ. Ο υφυπουργός Αθλητισμού λοιπόν διαβίβασε το φάκελο στον αθλητικό δικαστή αναφέροντας: «Οπως γνωρίζετε, από την κείμενη νομοθεσία θεμελιώνεται η αρμοδιότητα του πρωτοβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου - στην προκειμένη περίπτωση, του δικού σας - να διαπιστώσει με απόφασή του την ύπαρξη του ανωτέρου κωλύματος στο πρόσωπο του προέδρου του ΕΣΑΠΕ».

Αντιδρώντας ο Β. Μητρόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει: «Είχα χαρακτηρίσει τον κ. Γ. Φλωρίδη ως ανεπαρκή για το αξίωμά του και επικίνδυνο για το ποδόσφαιρο. Οι εξελίξεις με δικαίωσαν». Του προσάπτει το... βαθμό του «πλέον εμπαθούς, εκδικητικού και αλαζόνα υφυπουργού Αθλητισμού», του «άσχετου, αγνώστου και αδιάφορου για το χώρο» και τον κατηγορεί για «κενά μνήμης όταν πρόκειται να εφαρμόσει διατάξεις νόμων που αφορούν την πολυιδιοκτησία κλπ. προσκειμένων εις αυτόν, ομοίων του προσώπων». «Υπενθυμίζει» στον υφυπουργό ότι «δεν έλαβε υπόψη του τις προειδοποιήσεις μου και θ' αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία» και κάνει λόγο για «αστείες ενέργειες και αντιλήψεις για να καλυφθεί η ανεπάρκεια και η ανικανότητα ορισμένων (σ.σ. Φλωρίδη) επί περίπου οκτώ μήνες».

Επαναδιατυπώνει τις αντιθέσεις του στην ύπαρξη κωλύματος («αντισυνταγματικός νόμος, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, μη αναδρομική ισχύς, αντίθεση με Συνθήκη Ρώμης και καταστατικό ΦΙΦΑ») και εκφράζει πίστη ότι αυτά θα επιβεβαιωθούν «άμεσα από γενναίους, ανεξάρτητους και ανθιστάμενους δικαστές». Τέλος, επισημαίνει πως «η ΦΙΦΑ, ως τακτικό μέλος της ΔΟΕ, έχει επιστήσει την προσοχή στην ΕΠΟ για τυχόν παραβάσεις του καταστατικού της». Και καλεί τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, να πάρει θέση «για τις επικίνδυνες, πρωτοφανείς και έκδηλα παράνομες ενέργειες του υφυπουργού, οι οποίες θα επιφέρουν απρόβλεπτες και δυσμενέστατες συνέπειες».

Στο ίδιο, φυσικά, μοτίβο και η ανακοίνωση της ΕΠΟ. Οπως και ο Β. Μητρόπουλος, αποφαίνεται ότι «η ενέργεια του υφυπουργού, πέραν του ότι ελέγχεται ως μη συνταγματική, είναι έξω από τα όρια της ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας του αθλητικού κινήματος και είναι κάθετα αντίθετη προς την εκφρασμένη θέση της ΦΙΦΑ, ότι δεν αποδέχεται απομάκρυνση αιρετών διοικητικών στελεχών του ποδοσφαίρου, χωρίς αμετάκλητη καταδίκη τους». Και βέβαια, επαναφέρουν τον άμεσο κίνδυνο για ΕΠΟ, ελληνικό ποδόσφαιρο, «ως προς την ένταξή τους στο θεσμικό πλαίσιο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου» και σχετικά με τους Ολυμπιακούς.


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτα βολές, μετά... καλέσματα (2015-04-24 00:00:00.0)
Παράγοντας της σαπίλας και όχι της εξυγίανσης (2004-11-02 00:00:00.0)
Συναντήσεις εργασίας... (2001-05-15 00:00:00.0)
Εκπτωτος ο Μητρόπουλος (2001-04-06 00:00:00.0)
«Παιχνίδια» διαδικασίας (2000-11-17 00:00:00.0)
"Εγκληματεί η ΕΠΟ" (1996-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ