Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Τα πάντα για τους γαλακτοβιομήχανους

Η σύσταση «Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος» δεν προασπίζει τη «βιωσιμότητα του κλάδου» γενικά κι αόριστα, αλλά τη διόγκωση των κερδών του καρτέλ

Μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους που πωλούν το γάλα τους σε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και τις λαϊκές οικογένειες που το ακριβοπληρώνουν στα σούπερ - μάρκετ, η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη σύσταση «Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος», που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών γάλακτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος της συγκεκριμένης οργάνωσης είναι η διασφάλιση «άριστης ποιότητας του προϊόντος που προορίζεται για τον καταναλωτή και ταυτόχρονα να στηρίξει τη βιωσιμότητα του κλάδου των παραγωγών γάλακτος και των γαλακτοβιομηχανιών, καθώς και την προώθηση του φρέσκου γάλακτος και των πιστοποιημένων τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων».

Πρόκειται περί κυριολεκτικού εμπαιγμού, αφού το «καρτέλ» του γάλακτος «ζει και βασιλεύει» και καμία αμφιβολία για τη «βιωσιμότητά» του δεν υφίσταται, αφού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, διαχρονικά, υλοποιούν κάθε μέτρο που εκπορεύεται από την ΕΕ, μειώνοντας ραγδαία τις τιμές παραγωγού, τη στιγμή που το τυποποιημένο γάλα πωλείται πανάκριβα στο ράφι.

Το μέγεθος της κοροϊδίας φαίνεται και από την εξαγγελία ότι τα συμβόλαια μεταξύ των παραγωγών και των βιομηχανιών γάλακτος θα έχουν ως στόχο την «προώθηση ποιοτικών προϊόντων, αλλά και τη βιωσιμότητα των φορέων», ωστόσο δε θα ορίζουν τις τελικές τιμές παραγωγού. Θα συνεχίσει, δηλαδή, η πλήρης ασυδοσία των βιομηχάνων, μέσω των «ανοικτών» συμβολαίων, όπου θα πληρώνουν τους παραγωγούς όσο εκείνοι θέλουν, όποτε νομίζουν. Εννοείται, επίσης, ότι η τάση απορρόφησης των εναπομεινασών μικρότερων τοπικών συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, μέσω «θεμιτών» αλλά και αθέμιτων πρακτικών, στο πλαίσιο πάντα της... ελεύθερης αγοράς.

Τέλος, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μπατζελή, συνέχισε να «παίζει» με το αίτημα περί της υποχρεωτικότητας επισήμανσης της προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων, το οποίο, να υπενθυμίσουμε, πρόσφατα απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ουσία είναι ότι η χώρα μας παράγει γάλα πολύ λιγότερο από τις παραγωγικές της δυνατότητες αλλά και από τις ανάγκες κατανάλωσης, ελέω Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι όποιες εντυπωσιοθηρικές ανακοινώσεις του υπουργείου, κάθε άλλο παρά τα συμφέροντα των μικρών κτηνοτρόφων και της λαϊκής οικογένειας εξασφαλίζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τσακίζουν το εισόδημά τους γαλακτοβιομήχανοι και μεγαλέμποροι (2017-10-27 00:00:00.0)
«Οχι» στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ (2012-10-17 00:00:00.0)
Θα ενταθούν οι τάσεις μονοπώλησης του κλάδου (2007-08-21 00:00:00.0)
Κοροϊδία κτηνοτρόφων (2007-03-11 00:00:00.0)
Στο απυρόβλητο η ασυδοσία των βιομηχάνων (2006-12-29 00:00:00.0)
Τα αιτήματα (1996-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ