Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Πατάκης
Γιάννης Πατάκης
φωτό 2

Στη μνήμη των ΤΑΚΗ ΤΣΙΟΓΚΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΑΚΗ, o σ. Αλέξης Νανούλης, από τη Χάλκη της Λάρισας, προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πλατύκαμπου Λάρισας του ΚΚΕ.

***

φωτό

Στη μνήμη του αξέχαστου αδελφικού φίλου κομμουνιστή, του σ. ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, προσφέρω συμβολικά στο Κόμμα 200 ευρώ, μέσω της ΚΟ Χαλανδρίου.

Με τον σύντροφο Νίκο Παπαδόπουλο μας συνδέει μια διαχρονική, 63 χρόνων, ακλόνητη φιλία (1947-2010). Η φιλία μας αυτή βλάστησε - ρίζωσε στη Μακρόνησο (1947-1950). Στα χρόνια που ακολούθησαν, Αϊ-Στράτη (1950-1962), παρανομία - ΕΔΑ - κομματικά στηρίγματα, τη χουντική δικτατορία (Γιούρα - Λέρος), στη μεταπολίτευση. Η φιλία μας ζυμώθηκε με την πολιτική δράση, με την κοσμοθεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού και θεμελιώθηκε γερά. Η σκληρή δοκιμασία με την ανατροπή στη Σοβιετική Ενωση, γενέτειρα του Νίκου, η διάσπαση του ΚΚΕ το 1991 και, στη συνέχεια, ο δύσκολος - σκληρός - αταλάντευτος αγώνας για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και του μαζικού κινήματος, δυνάμωσε τη φιλία μας και την προσφορά μας στον αγώνα του Κόμματος και του λαού μας, στις νέες αντίξοες, δύσκολες συνθήκες στη χώρα μας και διεθνώς. Στα τελευταία δέκα χρόνια, με το απρόοπτο δυστύχημα το 2000 και την αναπηρία του, η ψυχική αντοχή του συντρόφου Ν. Παπαδόπουλου, η συνέπεια και η προσφορά του, πολύτροπα, στον αγώνα, είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Σ' αυτά τα χρόνια η προσφορά του, η βοήθεια που μου έδινε στη συλλογική τρίτομη εργασία «Μακρόνησος Ιστορικός Τόπος» είναι σημαντική. Για μένα η προσφορά του αυτή ξεπερνάει τα όρια της αντοχής. Στο αναπηρικό καρότσι καθισμένος με συνεχείς πόνους, γράφει για τη Μακρόνησο. Σ' αυτό το έργο γενικότερα και στα δικά του κείμενα θα γνωρίσεις σε βάθος τον Κομμουνιστή, το Σύντροφο, τον Ανθρωπο ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ. Ο σύντροφος Ν. Παπαδόπουλος ζει ήρεμα, σεμνός, πάντα παλικάρι στη μνήμη του λαού μας. Πέρασε άξια στην ιστορία του ΚΚΕ.

Γιώργης Μπέρτσιας
Γιώργης Μπέρτσιας
Διονύσης Γεωργάτος

***

Συμπληρώνονται, σήμερα 24 Απρίλη 2010, 12 χρόνια από το θάνατο του ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΠΟΥΛΑ, μέλους του ΚΚΕ, από το Αμπελάκι Αμφιλοχίας.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει στην ΚΟ Αμφιλοχίας του ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

φωτό

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας φίλου, πεθερού, παππού και συντρόφου, του ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, προσφέρουμε 120 ευρώ ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καραγιαννέικα Γαλατσίου.

Ο γαμπρός του Δημήτρης,

τα εγγόνια του: Παναγιώτης και Ισιδώρα,

και ο σ. Γρηγόρης

***

φωτό

Εφυγε στις 18.4.2010 και κηδεύτηκε στις 22.4.2010 στο νεκροταφείο Αμαρουσίου, η λαϊκή αγωνίστρια ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΑΠΑΡΑ - ΣΟΥΦΛΑ. Γενήθηκε το 1924 στο χωριό Καλλίδρομο (Ριτζέρι) Λοκρίδας και έμεινε στο Μαρούσι με τα παιδιά της. Από μικρή στη βιοπάλη, οι γονείς της αγροκτηνοτρόφοι, αλλά κι από νεαρή στον αγώνα. Στη χιτλεροφασιστική κατοχή, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Μαζί με τα αδέρφια της στην Εθνική Αντίσταση. Πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες. Μετά την απελευθέρωση κυνηγήθηκε άγρια. Ο αδερφός της Θύμιος, από τους πρώτους αντάρτες του Διαμαντή, σκοτώνεται το 1946 σε ενέδρα στον Μπράλο. Πήγε με τη μάνα της στο Δαδί και είδε το πτώμα του αδερφού της αποκεφαλισμένο. Το 1947 παίρνει τη θέση του στο ΔΣΕ. Κατατάσσεται μαχήτρια στο Τάγμα Καλλίδρομου. Ηταν και μέλος του ΚΚΕ. Πήρε μέρος στη μάχη της Αμφισσας και σε πολλές άλλες, στα τρία χρόνια θητείας της στο ΔΣΕ. Καθώς έλεγε, «αψηφούσες το θάνατο γιατί αγωνιζόσουν για ανώτερα ιδανικά». Το 1949 βγήκε στην Αλβανία. Εζησε την πολιτική προσφυγιά στη ΛΔ Πολωνίας. Παντρεύτηκε τον Βασίλη Σούφλα, έκαναν οικογένεια. Το 1977 επαναπατρίστηκαν κι ο Βασίλης δούλεψε στον «Ριζοσπάστη». Παρά την αρρώστια της τα τελευταία χρόνια, έμεινε ακλόνητη στο πιστεύω της και με ακμαίο ηθικό. Στην κηδεία της παραβρέθηκαν όλοι οι συγγενείς και πολλοί φίλοι. Ο Κώστας Δημόπουλος την αποχαιρέτησε με σύντομη ομιλία του: «Η ζωή σου, είπε, ήταν μια Οδύσσεια. Μας δίδαξες το βαθύτερο νόημα της ζωής. Αγωνίστηκες για το Σοσιαλισμό. Τα παιδιά, τα εγγόνια σου, όλοι μας είμαστε περήφανοι για σένα».

Τάκης Τσιόγκας

Icon

Τάκης Τσιόγκας
Στη μνήμη της και στη μνήμη όλων των χωριανών που έπεσαν στον αγώνα προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω του «Ριζοσπάστη», 250 ευρώ, οι: Νίκη Παλιού, Ευαγγελία Δημοπούλου, Ευθυμία Μπαγκρατιώρου, Μαρία Κασσαλή, Γιώργος Τσαπάρας και Γ. Μωραΐτης.

***

Ο Παρασκευάς Παύλου, απόγονος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στη μνήμη των αγωνιστών του Ιασμου Ροδόπης που έδωσαν τη ζωή τους από τις γραμμές του ΚΚΕ, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ για μια Ελλάδα ελεύθερη και δημοκρατική, για ένα καλύτερο αύριο, πολεμώντας τους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους υπηρέτες τους, προσφέρω 200 ευρώ, μέσω της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, για την ανέγερση του μνημείου στη Φλώρινα, όπου στον ομαδικό τάφο βρίσκονται οι συγχωριανοί μου μαχητές του ΔΣΕ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ - ΒΕΤΑ και ΤΣΟΥΣΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.

Οπως, επίσης, για τους πρώτους που συνελήφθησαν από τη δικτατορία του Μεταξά και παραδόθηκαν από τον Μανιαδάκη στους Γερμανούς και εκτελέστηκαν στο Χαϊδάρι: ΚΑΠΤΣΙΚΗ ΝΙΚΟ και στου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη: ΣΟΥΛΙΩΤΟΥ - ΤΣΟΥΡΤΣΟΥΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ. Ακόμα στη μνήμη των: ΡΑΞΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ και ΠΑΡΜΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, που εκτελέστηκαν στις Σέρρες το 1948 μαζί με άλλους 52 αγωνιστές και μια κοπέλα από το Αχλαδοχώρι.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω και τους άλλους συγχωριανούς μου που έπεσαν μαχόμενοι στις γραμμές του ΔΣΕ: ΒΑΛΑΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΥΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΖΑΡΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΑΥΛΟΥ ΘΩΜΑΣ και ΠΑΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (αδελφοί μου), ΚΑΖΑΚΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΑΤΣΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΗΤΛΙΑΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΠΟΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΛΕΧΟΥΔΗ ΜΑΤΘΙΛΔΗ, ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΤΙΝΑ, ΣΠΟΡΙΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΛΑΦΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΙΚΟΣ, ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ , ΛΑΦΤΣΗΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ, ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΜΗΤΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΜΗΤΟΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΗΤΟΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Δημητρίου, ΛΑΦΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΠΥΡΟΣ, ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΘΩΜΑΣ, ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΒΡΑΝΤΖΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΔΗΜΑΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΙΣΜΑΗΛ ΜΟΥΑΤΑΦΑ, ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΧΑΣΑΝ, ΑΜΕΤ ΧΑΣΑΝ, ΗΛΙΑΣ ΝΑΪΤ, ΜΠΑΪΡΑΜ ΑΛΗ, ΡΑΣΗΜ ΧΟΥΣΕΪΝ, ΤΑΣΗΜ ΣΕΦΚΕΤ, ΚΑΓΙΑΛΗ ΒΕΛΗ.

Ισίδωρος Ιωάννου
Ισίδωρος Ιωάννου
***

Φωτό

Πέρασαν 60 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο, το Μάη του 1949, του αδελφού μας ΓΙΩΡΓΗ ΜΠΕΡΤΣΙΑ, που θυσίασε τα 24 χρόνια του στον αγώνα.

Στη μνήμη του, όπως και στη μνήμη του ανιψιού μας ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΡΤΣΙΑ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο το '90 και θα τον θυμόμαστε πάντα, στη μνήμη της μητέρας μας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΜΠΕΡΤΣΙΑ, που ταλαιπωρήθηκε, εξορίστηκε, έχασε τα παιδιά της και πέθανε στα 1990, καθώς και στη μνήμη του παλαίμαχου κομμουνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΚΗ, για την ακλόνητη πίστη του στην ιδεολογία και τις αρχές του ΚΚΕ και την προσφορά του στο λαϊκό κίνημα, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ ενίσχυση.

Κώστας και Ιουλία Τσιόδρα


Κωνσταντίνα Τσαπάρα - Σουφλά
Κωνσταντίνα Τσαπάρα - Σουφλά

Νίκος Παπαδόπουλος
Νίκος Παπαδόπουλος
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2017-01-04 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2010-04-22 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2010-02-26 00:00:00.0)
Προσφορές (2009-11-22 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2009-02-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2006-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ