Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Μέχρι το Μάρτη του 2000 οι πιστωτικές δεσμεύσεις

Παρατείνονται, με χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, έως το τέλος Μάρτη 2000, τα μέτρα περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης των εμπορικών τραπεζών, που λήφθηκαν μέσα στο 1999, με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, τα περιοριστικά πιστωτικά μέτρα τερματίζονται οριστικά, τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πρόκειται για μέτρα που είχαν ληφθεί τον Απρίλη και τον Ιούνη του 1999, τα οποία προβλέπουν ότι αν τα υπόλοιπα πάσης φύσης δανείων των εμπορικών τραπεζών, υπερβαίνουν ορισμένα όρια, τότε οι εμπορικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ισόποσο με την υπέρβαση του στόχου.

Τη νέα παράταση των δεσμεύσεων για ένα τρίμηνο ακόμη, η Τράπεζα της Ελλάδος τη δικαιολογεί λόγω της παρατηρούμενης υψηλής πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα, η οποία σε δωδεκάμηνο ρυθμό (Οκτώβρης '99/'98) αυξήθηκε κατά 15,7%. Σε αυτό τον υψηλό ρυθμό συνέβαλλε και η προσφυγή των επιχειρήσεων σε δανεισμό σε συνάλλαγμα (δολάριο, γιεν) η ανατίμηση των οποίων οδήγησε σε αύξηση των δραχμικών πιστώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ