Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Φουντώνει ο τζόγος των κερδοσκόπων

Ανοδο 11,9% παρουσίασε σε τρεις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης

Τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα υποψήφιων... χαμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται ότι οικοδομούν οι κερδοσκόποι της οδού Σοφοκλέους. Με την αμέριστη βοήθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των Μέσων Ενημέρωσης και συνεπικουρούμενοι από δεκάδες «αναλυτές», μέσα σε τρεις μέρες, αντικατέστησαν το... θρήνο για τις ζημιές των «μικροεπενδυτών» με ιαχές θριάμβου για τη νέα εκτόξευση των τιμών σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα από τις ανώτατες τιμές που σημειώθηκαν κατά το 1999.

Χτες ο Γενικός Δείκτης για τρίτη συνεχή συνεδρίαση σημείωσε άνοδο, που ήταν της τάξης του 2,46%. Εκλεισε στις 5.359,11 μονάδες και ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 283 δισεκατομμύρια δραχμές. Η αθροιστική άνοδος των τριών συνεδριάσεων της βδομάδας που διανύουμε ήταν 11,9%, ποσοστό πρωτοφανές για μια αγορά, στην οποία έχουν εφαρμογή στοιχειώδεις κανόνες σοβαρότητας και αντικειμενικότητας.

Πολλές είναι οι «ερμηνείες» που δίνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τη... στροφή που παρατηρήθηκε στο χώρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ανεξάρτητα από την ποικιλία αυτών των εξηγήσεων, η ουσία φαίνεται να βρίσκεται στην πολύ απλή αλήθεια και πραγματικότητα ότι δε συνέβη κάτι αξιοπερίεργο στον τομέα της ελληνικής οικονομίας, για να παρατηρηθεί μια αλλαγή της στάσης των επενδυτών. Αν δε, δει κανείς κατάματα τα θέματα που έχουν σχέση με τον άνευ προηγουμένου τζόγο των «θεσμικών», όλες οι άλλες εξηγήσεις κινούνται στη σφαίρα της ωραιοποίησης της κατάστασης. Γιατί, εδώ που τα λέμε, σε καμιά αντικειμενική κατάσταση της οικονομίας και προοπτικής των επιχειρήσεων δε στηρίχτηκε -σε ό,τι αφορά τα μεγέθη και τους ρυθμούς- είτε ο καλπασμός των τιμών στις μετοχές μέχρι τον Σεπτέμβρη, έτσι το γκρέμισμά τους μέχρι τις 24 του Δεκέμβρη και η αναστροφή που παρατηρούμε τώρα, αν και εφόσον πρόκειται για αναστροφή.

Οποιες και να είναι οι από εδώ και πέρα προοπτικές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι και από αυτό το γύρο του παιχνιδιού υπάρχουν αρκετοί «μικροεπενδυτές», που είναι ζημιωμένοι. Χωρίς να μπορεί να υπολογίσει κανείς τον αριθμό αυτών, αλλά και το μέγεθος της ζημιάς τους, μάλλον έχουν δίκιο όσοι λένε πως θα πρέπει θα θεωρείται «ένα το κρατούμενο», πως στους ζημιωμένους είναι όσοι αγόρασαν τον Σεπτέμβρη και πούλησαν μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ενδεικτικά του τζόγου των τελευταίων ημερών πάντως είναι τα στοιχεία που αφορούν τις διακυμάνσεις των μετοχών από τις 24 του Δεκέμβρη μέχρι και χτες. Οπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, στον οποίο δεν εμφανίζονται οι μετοχές των εταιριών που πρωτοεισήχθηκαν στην οδό Σοφοκλέους:

  • 40 μετοχές παρουσίασαν διακύμανση (διαφορά ανώτερης από κατώτερη τιμή) πάνω από 30%.
  • 150 μετοχές είχαν διακύμανση της τάξης του 25% με 30%
  • Ακόμα 65 μετοχές είχαν διαφορά ανώτατης - κατώτερης τιμές μεταξύ 20% και 25%.

Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό πως και αυτές τις μέρες έχουμε επανάληψη των γνωστών κόλπων που γίνονται όλο το τελευταίο διάστημα -και κατ' επέκταση στη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου. Ενα κόλπο που προέβλεπε τη σταδιακή ρευστοποίηση μετοχών, εκ μέρους των «θεσμικών» κερδοσκόπων στις υψηλές τιμές που είχαν διαμορφωθεί στις αρχές του Νοέμβρη. Οι μαζικές ρευστοποιήσεις οδήγησαν τις μετοχές σε μεγάλη πτώση τιμών και τώρα αυτοί οι ίδιοι οι περιβόητοι «θεσμικοί» μαζεύουν τα χαρτιά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλή μομφή (2001-01-31 00:00:00.0)
Καλή αρχή ή ...προάγγελος θύελλας; (2000-01-04 00:00:00.0)
Πορεία εξαχρείωσης (1999-12-21 00:00:00.0)
Ανοδος - ρεκόρ με ...πτώση! (1999-03-23 00:00:00.0)
Κομφούζιο με τις μετοχές της ΕΛΠΕ (1998-07-01 00:00:00.0)
Ετσι στήνονται τα "κόλπα" στη Σοφοκλέους (1996-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ