Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλυτα παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα των ΕΒΕ

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον τελευταίο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης, που ψήφισε η κυβέρνηση και αφορούν τις εμπορικές επιχειρήσεις δεν αλλάζουν την ουσία των προβλημάτων, που απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων. Αντίθετα, επαναπροσδιορίζουν την κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης για πλήρη «απελευθέρωση» της «οικονομίας της αγοράς» προς όφελος των μεγαλοεπιχειρήσεων και των πολυεθνικών.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων σε σχετική ανακοίνωσή της. Ειδικότερα, η Ομοσπονδία τονίζει ότι με το νόμο αυτό:

  • Η επαγγελματική στέγη γίνεται βορά στις ορέξεις των μεγαλοεπιχειρήσεων. Τα ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στις πολυεθνικές αλυσίδες. Υποχρεώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ΕΒΕ που δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη, σε όλο τους τον επαγγελματικό βίο να στήνουν τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις.
  • Δε λύνεται, με νομοθετική ρύθμιση, η πραγματοποίηση των εκπτώσεων και των προσφορών μόνο κατά τους μήνες Φλεβάρη και Αύγουστο, αλλά αφήνεται στις εκάστοτε υπουργικές αποφάσεις.
  • Η ρύθμιση για τις υπεραγορές δεν προβλέπει κανέναν περιορισμό στην ασύδοτη πολυπαρουσία τους.
  • Ο συνδικαλιστικός πόρος είναι μέχρι 8% και δεν προσδιορίζεται η διαδικασία της απευθείας απόδοσής τους στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί:

  • Για την επαγγελματική στέγη αλλαγή του νόμου, έτσι ώστε οι μισθώσεις, μετά την πρώτη δωδεκαετία να ανανεώνονται ανά τριετία, με μόνη ετήσια αύξηση αυτή του τιμαρίθμου εκτός των περιπτώσεων ιδιόχρησης και ανοικοδόμησης.
  • Για τις εκπτώσεις και τις προσφορές νομοθετική ρύθμιση για πραγματοποίησή τους μόνο κατά τους μήνες Φλεβάρη και Αύγουστο.
  • Για τις υπεραγορές απαγόρευση της πολυπαρουσίας τους, ενιαίο ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας για όλους με τρία απογεύματα κλειστά, ουσιαστική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Για το συνδικαλιστικό πόρο να καθοριστεί σε πρώτη φάση στο 8% επί των ετήσιων συνδρομών των μελών των επιμελητηρίων και να αποδίδεται απευθείας στα πρωτοβάθμια σωματεία ανάλογα με τη δύναμη των ψηφισάντων για την ουσιαστική αναβάθμισή τους. Αυτά στη συνέχεια θα αποδίδουν το 30% στις Ομοσπονδίες και στις Συνομοσπονδίες το 20%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ