Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Το 2000 θ΄ αγγίξουν τα 10 τρισεκατομμύρια

Το ποσό των 10 τρισεκατομμυρίων δραχμών θα αγγίξουν οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου κατά το 2000. Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού το κύριο βάρος για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του επόμενου έτους θα δοθεί στον εσωτερικό δανεισμό (ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του δημοσίου), ενώ ο εξωτερικός δανεισμός θα αποτελεί πολύ μικρό μέρος, με το επιχείρημα ότι ο εσωτερικός δανεισμός δεν παρουσιάζει συναλλαγματικές εκπλήξεις.

Συγκεκριμένα, ο όγκος δανεισμού από το εσωτερικό θα ανέλθει το 2000 στο ποσό των 8,5 τρισ. δρχ. περίπου, ενώ ο αντίστοιχος από το εξωτερικό αναμένεται να ανέλθει στο ποσό του 1,2 - 1,3 τρισ. δρχ. περίπου. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, ο δανεισμός τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό αναμένεται να είναι περιορισμένος το επόμενο έτος, αφού προβλέπεται να φτάσει το 21% του ΑΕΠ έναντι 26% του ΑΕΠ φέτος.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του δημοσίου χρέους, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το 1999 διαμορφώθηκε στο 104,1% του ΑΕΠ και εμφανίζεται μειωμένο κατά 1,3% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 1998.

Με αφορμή τις παραπάνω ανακοινώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, για την πορεία του δημοσίου χρέους το 1999, ο βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνος του τομέα οικονομικών υποθέσεων Γ. Αλογοσκούφης, σε χτεσινή του ανακοίνωση δήλωσε ότι οι παραπάνω ανακοινώσεις «επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι η προσέγγιση των δημοσιονομικών κριτηρίων του Μάαστριχτ γίνεται πλέον μόνο με λογιστικά τεχνάσματα». Προσθέτει ακόμη ότι «το ελληνικό δημόσιο χρησιμοποίησε όλα του τα διαθέσιμα, τα έσοδα από μετοχοποιήσεις και άλλες πρακτικές, για να εμφανίσει μια τεχνητή μείωση του δημοσίου χρέους στο τέλος του 1999, το οποίο όμως θα αυξηθεί αμέσως μετά». Τέλος, υπογραμμίζει ότι το δημόσιο έφτασε στο σημείο «να μην καλύπτει ούτε καν επιταγές του που είχαν εκδοθεί υπέρ ιδιωτών και ιδιωτικών επιχειρήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ