Τετάρτη 12 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανακάλυψη αρχαίου ναού

Την ανακάλυψη ενός ναού 1.600 ετών, ανακοίνωσε χτες η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Αιγύπτου. Στον ίδιο χώρο, ανακαλύφθηκε και ένα νειλόμετρο, αρχαίο όργανο μέτρησης του ύψους των υδάτων του Νείλου.

Η ανακάλυψη έγινε στη διάρκεια εργασιών για την αποκατάσταση της μήκους 2.700 μέτρων Λεωφόρου των Σφιγγών, που συνδέει τους ναούς του Λούξορ και του Καρνάκ, νότια της πόλης του Λούξορ.

Ο ναός κοπτικής εποχής είναι χτισμένος με ασβεστολιθικές πλάκες που προέρχονται από ναούς Ρωμαίων και της εποχής των Πτολεμαίων, δήλωσε ο Ζάχι Χαουάς, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου (SCA). Οι πλάκες έχουν εγχάρακτες σκηνές από τη ζωή Πτολεμαίων και Ρωμαίων βασιλέων που προσφέρουν θυσίες σε αιγυπτιακές θεότητες. Οι αρχαιολόγοι επίσης ανακάλυψαν θεμέλιους λίθους, οι οποίοι χρησιμοποιούντο για την τοποθέτηση των αγαλμάτων της σφίγγας.

Από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της Λεωφόρου των Σφιγγών, έχουν ανασυρθεί 128 αγάλματα σφιγγών, τα οποία θα επανατοποθετηθούν στην αρχική τους θέση, κατά μήκος της Λεωφόρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ