Τετάρτη 12 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Υπέρ της «πολιτιστικής επιχειρηματικότητας»

Κανένα «πολιτιστικό» πρόσχημα δεν τηρεί πλέον η ΕΕ στο στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για πλήρη υποταγή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ευρω-ενωσιακού κεφαλαίου. Στόχος που σημαίνει τη μετατροπή του δημιουργού και καλλιτέχνη σε υπάλληλο των πολυεθνικών της βιομηχανίας του «ελεύθερου χρόνου», του καλλιτεχνικού έργου σε εμπορικό «προϊόν» και την πολιτιστική κληρονομιά σε τουριστική «ατραξιόν».

Κατά τη διήμερη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες που ολοκληρώθηκε χτες, οι υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ «συμφώνησαν» πως «πρέπει ο πολιτισμός να συμπεριληφθεί στη μελλοντική ευρωπαϊκή συνοχή και να μπει στη Στρατηγική Ευρώπη 2020, καθώς είναι καθοριστική η συμβολή του σε μια ανταγωνιστική και αειφόρο Ευρώπη».

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε, για μια ακόμη φορά, «προθυμότατη» στην εφαρμογή αυτής της αντιδραστικής πολιτικής. Ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, στην παρέμβασή του, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «μέχρι σήμερα η πολιτιστική μας πολιτική έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και συντήρηση της κληρονομιάς μας», αλλά «σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι δίπλα στην προστασία έρχεται η αισιοδοξία και η αξιοποίηση του πολιτιστικού μας προϊόντος ως πηγής δημιουργίας και καινοτομίας (...)». Αιτιολογώντας τη συγχώνευση των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού είπε ότι έτσι... «αναβαθμίζουμε το τουριστικό μας προϊόν και ενεργοποιούμε τον πολιτισμό σας σε μια νέα πορεία ανάπτυξης». Διότι «πρόσφατες τουριστικές μελέτες έδειξαν τη σύνδεση ανάμεσα στην επιλογή ενός προορισμού και του πολιτιστικού προϊόντος που προσφέρει».

Ξεκαθαρίζοντας μάλιστα το στόχο του υπουργείου του είπε ότι θέλει να το αναδείξει «σε υπουργείο που στηρίζει τη νεανική δημιουργία και επιχειρηματικότητα». Κατέληξε, ότι «χωρίς τον πολιτισμό η Στρατηγική της Ευρώπης 2020 θα είναι αδύναμη». Πιο απλά, ότι χωρίς την προϋπόθεση της ιδεολογικής χειραγώγησης στους λαούς - τομέας στον οποίο ο πολιτισμός χρησιμοποιείται σαν «εργαλείο» - δύσκολα θα εφαρμοστεί η νέα επίθεση του κεφαλαίου στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ