Τετάρτη 19 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Στο 10,6% έφθασε το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία το πρώτο τρίμηνο του 2010 έναντι 10,1% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 19,4%, ενώ σημειώνεται πως έχουν πληγεί περισσότερο οι νέοι.

ΣΑΝΑ'Α.-- Δύο μικρές Γερμανίδες απελευθερώθηκαν, χτες, με παρέμβαση των σαουδαραβικών δυνάμεων ασφαλείας που συνεργάστηκαν, όλους τους τελευταίους μήνες, με τους συναδέλφους τους στην Υεμένη. Οι μικρές είχαν απαχθεί, πριν από ένα χρόνο, με την οικογένειά τους από φυλάρχους. Οι γονείς απελευθερώθηκαν εδώ και καιρό ενώ αγνοείται, πάντα, ο μικρός γιος της οικογένειας.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Θα διατηρήσουν το βουλευτικό τους αξίωμα οι εννιά πολιτικοί που είχαν κατηγορηθεί ότι είχαν σχέσεις με το εκτός νόμου πλέον κόμμα «Μπάαθ» του Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτή είναι η τελική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Απελευθερώθηκε, χτες, μετά από χρόνια φυλάκισης, ο Αλί Βακίλι Ραντ, Ιρανός υπήκοος που δολοφόνησε τον Ιρανό πρώην πρωθυπουργό Σαχπούρ Μπαχτιάρ το 1991 στο Παρίσι, μετά από δικαστική απόφαση και ήδη αναχώρησε για την Τεχεράνη. Είναι ο δεύτερος σημαντικός Ιρανός κρατούμενος, σε λίγα 24ωρα, που έχει την ίδια μεταχείριση, γεγονός που ενίσχυσε την εντύπωση ότι οι δυο απελευθερώσεις είναι το «αντάλλαγμα» για την απελευθέρωση της νεαρής Γαλλίδας καθηγήτριας Κλοτίλ Ρεΐς, που κρατούνταν για συμμετοχή στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις του περασμένου Ιουνίου.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η αντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης, Τζούλια Γκίλαρντ, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού, ως αρχηγός του Εργατικού κόμματος, με αφορμή τις συζητήσεις που έχει προκαλέσει η δραματική πτώση της δημοτικότητας του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, Κέβιν Ραντ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο διευθυντής των σερβικών αερογραμμών (Jat), Σρντιαν Ραντοβάνοβιτς, επιβεβαίωσε χτες τις πληροφορίες για τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της σερβικής αεροπορικής εταιρείας και των Τουρκικών Αερογραμμών (Turkish Airlines), με σκοπό την ιδιωτικοποίηση της πρώτης.

ΤΟΚΙΟ.-- Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε χτες στη νότια νομαρχία της Ιαπωνίας Μιγιαζάκι, έπειτα από το ξέσπασμα σοβαρής επιδημίας αφθώδους πυρετού σε βοοειδή και χοίρους αυτής της κατ' εξοχήν κτηνοτροφικής περιοχής. Ηδη, μέσα σε ένα 48ωρο σφαγιάστηκαν πάνω από 115.000 ζώα, ενώ άδηλο διαφαίνεται το μέλλον για χιλιάδες άλλα, αφού η ασθένεια είναι εξαιρετικά μεταδοτική στο ζωικό πληθυσμό εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ