Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταστρέφεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζαγοράς

Σε πορεία ολικής καταστροφής βρίσκεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, η οποία, εκτός των άλλων, αριθμεί και 1.200 χειρόγραφα και περγαμηνές του 10ου αιώνα, τα οποία στεγάζονται και συντηρούνται σε επιεικώς ακατάλληλες συνθήκες, προς δόξαν της κυβερνητικής αναλγησίας για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Γιάννης Πατάκης σημειώνουν πως παρά την ένταξη της βιβλιοθήκης στον ΑΝ 1362/49, που τη μετέτρεψε από δημοτική σε δημόσια, τα προβλήματα από την εγκατάλειψή της στη φθορά του χρόνου είναι πολλά και σοβαρά.

Το ίδιο το κτίριο, 120 τ.μ., κινδυνεύει να καταστραφεί (υπάρχουν πολλές ρωγμές κλπ.), ενώ η αναγκαία επέκτασή του σε εφαπτόμενο κτίριο 200 τ.μ. που παραχώρησε ο Δήμος Ζαγοράς, αλλά και η ανάπλαση του εξωτερικού χώρου δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Δεν έχει ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση και η ψηφιακή αναπαραγωγή των σπανιότατων χειρογράφων και παλαιοτύπων, ενώ η συντήρησή τους είναι επικίνδυνα ανύπαρκτη. Αναλόγως δε συντηρούνται τα βιβλία, ενώ υπάρχει και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, εκτός από έναν αποσπασμένο υπάλληλο που είναι άσχετος με το αντικείμενο, παρά το ότι προβλέπονται περισσότερες οργανικές θέσεις βιβλιοθηκονόμων.

Οι κομμουνιστές βουλευτές τέλος ρωτούν τον υπουργό: Τι προτίθεται να κάνει όχι μόνο για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, αλλά και για τη λειτουργία της σε καθημερινή βάση, με κατάλληλο και επαρκές προσωπικό, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο λόγο ύπαρξής της: στη γνωριμία του κοινού με την πολιτιστική μας κληρονομιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ