Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απολαυστικός «Μεγάλος Θίασος»

Θέλετε να θυμηθείτε, να μάθετε, να καλλιεργήσετε το γούστο σας, και προπαντός να χαμογελάσετε, αν όχι και να γελάσετε. Μια καλή ευκαιρία για όλα αυτά προσφέρει «Ο μεγάλος θίασος». Ενας αληθινά «μεγάλος θίασος», ηθοποιών εννοείται (τόσο μεγάλοι δεν υπάρχουν στην εποχή μας), τον οποίο συνέθεσε επί χάρτου ένας μεγάλος της σκιτσογραφικής τέχνης. Ο Γήσης Παπαγεωργίου. Αναφερόμαστε στο -καλαίσθητο και εκδοτικά- λεύκωμα του Γήση «Ο μεγάλος θίασος», με το οποίο ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος εκδοτικής δράσης του οίκου «Αστραία», αλλά και μια «τριλογία», η οποία συνδέεται με τον Ελληνικό Τύπο στον 20ό αιώνα.(Οι τίτλοι των δύο πρώτων βιβλίων - λευκωμάτων αυτής της «τριλογίας» είναι: «Ο 20ός αιώνας στην πρώτη σελίδα» και «Οι Ελληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα».

Το λεύκωμα του Γήση παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην κατάμεστη από ανθρώπους του θεάτρου, των γραμμάτων και του Τύπου, αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, με ομιλητές τον θεατρικό συγγραφέα Λάκη Μιχαηλίδη, τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ζανίδη και την πρόεδρο των εκδόσεων Νάντια Σχίζα. Το λεύκωμα (240 σελ.) περιέχει 142 πορτρέτα - καρικατούρες μεγάλων ηθοποιών του θεάτρου και του κινηματογράφου μας, επιλεγμένα από τον ίδιο τον «πλάστη» τους, από την πληθώρα σκιτσογραφικών πορτρέτων που έχει φιλοτεχνήσει.

Εκτός από την «ιστορία» (θεατρική, χαρακτηρολογική, ακόμα και ψυχογραφική για τον κάθε ηθοποιό), και την απόλαυση που προσφέρουν οι καρικατούρες του Γήση, το βιβλίο αποτελεί μια ευσύνοπτη και διασκεδαστική «ιστόρηση» του θεάτρου και κινηματογράφου μας, όχι μόνο με τη σκιτσογραφική «απαθανάτιση» μεγάλων ηθοποιών - δραματικών και κωμικών - των παλιότερων γενεών, αλλά και με τα εύφορα προλογικά κείμενα του Κώστα Γεωργουσόπουλου, του μεγάλου σκιτσογράφου Κώστα Μητρόπουλου, οι οποίοι εξάρουν το τεράστιο γελοιογραφικό ταλέντο του Γήση. Η απολαυστική «εισαγωγή» του αναγνώστη στο λεύκωμα, πριν ακόμα αντικρίσει την πρώτη καρικατούρα, κορυφώνεται με το εκπληκτικού χιούμορ σημείωμα του Γήση, με τίτλο «Περί γελοιογραφικής προσωπογραφίας... γενικώς». Ως μότο του σημειώματος ο Γήσης προτάσσει την εξής φράση: «Γελοιογραφία είναι η εικόνα που βγάζει γέλιο. Γελοιογραφία χωρίς λόγια είναι η εικόνα που σχεδιάζεται από Ελληνα γελοιογράφο και μπορεί και διαβάζεται από Μολδοβλάχο υδραυλικό».

Τα σκίτσα του Γήση μοιάζουν να κουνιούνται. Κουνάει το σκίτσο; θα ρωτήσει κανείς. «Και κουνάει και μιλάει και λέει ό,τι δεν έχει πει το πρόσωπο και γράφει και καταγράφει τα όσα θα γράψει για το πρόσωπο η Ιστορία. Κι εδώ είναι το κουμπί. Αμα το πρόσωπο δε γράφει Ιστορία, γιατί να του κάνεις σκίτσο;», γράφει ο Γήσης, εξηγώντας ότι διάλεξε ηθοποιούς «που δικαιούνται γελοιογραφικό σκίτσο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αρνητικοί Συσχετισμοί» με σκίτσα (2016-11-25 00:00:00.0)
Σκίτσα και ...ημέρες (2010-07-04 00:00:00.0)
Γελοιογραφίας λάμψη και κόψη... (2009-04-18 00:00:00.0)
Κάνοντας χιούμορ, όχι πλάκα (2004-08-11 00:00:00.0)
Μια διαδρομή μισού αιώνα με χαμόγελα (1995-04-09 00:00:00.0)
Μια διαδρομή μισού αιώνα με χαμόγελα (1995-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ