Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αιωνόβιο το Εθνικό Θέατρο

«Πλημμύρισε» χτες το μεσημέρι από πνευματικούς ανθρώπους, καλλιτέχνες και πολιτικούς η εκατόχρονη, ιστορική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Αφορμή ήταν η παρουσίαση του έξοχου αισθητικά - καθότι είναι δημιούργημα του μεγάλου σκηνογράφου και ζωγράφου Βασίλη Φωτόπουλου - λευκώματος «100 χρόνια Εθνικό Θέατρο». Η παρουσίαση της έκδοσης αυτής για τα εκατό χρόνια ιστορίας και μεγάλης προσφοράς του Εθνικού Θεάτρου, των επωνύμων και ανωνύμων «εργατών» του για την ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης στην Ελλάδα, υπογράμμισε και την ανάγκη και την προσδοκία για αποκατάσταση του αρχιτεκτονικού δημιουργήματος του Τσίλερ, αλλά και επέκταση με νέο κτίριο, για τη στέγαση και άλλων σκηνών και της πάσχουσας κτιριακά Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Η εκδήλωση άρχισε με προβολή βίντεο και διαφανειών από την εκατόχρονη πορεία της πρώτης κρατικής σκηνής. Αρχιτεκτονικά σχέδια του Τσίλερ, η σκηνή, άλλοι εσωτερικοί χώροι, μεγάλες μορφές -σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, συνθέτες, δραματουργοί, χορογράφοι, πρωταγωνιστές των παλαιότερων καιρών και των τωρινών- ιστορικές παραστάσεις κλασικών έργων και αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο, «παρήλασαν» επί της οθόνης, μαρτυρώντας τη λαμπρή θεατρική παράδοση του Εθνικού Θεάτρου και υπογραμμίζοντας το χρέος της πολιτείας απέναντι σ' αυτή την παράδοση.


Περί του χρέους αυτού μίλησε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Θόδωρος Πάγκαλος, καθώς πριν την «αναχώρησή» του από το ΥΠΠΟ σε συνάντησή του με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, Νίκο Κούρκουλο, «καθορίστηκε ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση κατ' αρχήν του κτιρίου και οι προϋποθέσεις για την επέκτασή του». Παίρνοντας τη «σκυτάλη» ο νυν υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό να αποκαταστήσουμε το ιστορικό κτίριο, στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ, με 10 και πλέον δισ., ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, και ελπίζω να εξασφαλιστεί πλήρως και το έργο της επέκτασης». Ο υπουργός αναφερόμενος στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» και τη «Θεατρική Ολυμπιάδα», υπογράμμισε ότι σ' αυτές «το Εθνικό Θέατρο θα είναι συντονιστής και θα σύρει το χορό».

Ο διευθυντής του θεάτρου, Ν. Κούρκουλος, στην ομιλία του περιέτρεξε την ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, τη «διακονία» των δημιουργών του, τον «πρωτοπόρο ρόλο του», στους «σταθμούς» του, τις περιοδείες του. Μίλησε για θεσμική αλλαγή του πριν έξι χρόνια, «διαπιστώνοντας ότι ο οργανισμός διατηρεί την ιστορική συνέχεια και καλλιτεχνική παρακαταθήκη του, και συνδέεται με τη νέα εποχή και τις νέες απαιτήσεις». Σημείωσε τη δημιουργία, σ' αυτά τα χρόνια, της Παιδικής, Πειραματικής και της Διεθνούς Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Ο Ν. Κούρκουλος σχετικά με την επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης του θεάτρου και επέκτασής του, επισήμανε: «Εβαλα μπροστά - παρότι δεν έχω τα κονδύλια. Η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων άρχισε να δουλεύει. Δε με ενδιαφέρει για πόσο θα κλείσει αυτό το θέατρο. Με ενδιαφέρει οι νέες γενιές να παραλάβουν αποκαταστημένο αυτό το θέατρο και την παράδοσή του».

Για τη μεγάλη προσφορά του Εθνικού Θεάτρου μίλησε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και για το γοητευτικό «ταξίδι» του στο Αρχείο του θεάτρου ο Βασίλης Φωτόπουλος, ο δημιουργός του λευκώματος, στο οποίο περιέχονται κείμενα των Αλέξη Σολομού, Κώστα Γεωργουσόπουλου, Ελένης Βαροπούλου και πρόλογος της Μαριάννας Λάτση (χορηγού της έκδοσης - 10.000 αντίτυπα). Ομιλητής ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της Γιούρομπανκ - Εργασίας, Νικόλαος Νανόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ