Κυριακή 30 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Σε τροχιά επικίνδυνης έντασης

Από τα ναυτικά γυμνάσια που έκαναν την περασμένη Πέμπτη Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες
Από τα ναυτικά γυμνάσια που έκαναν την περασμένη Πέμπτη Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες
Στο «κόκκινο» έχει φθάσει η ένταση που επικρατεί για μία ακόμη φορά στην Κορεατική Χερσόνησο με αφορμή τη μυστηριώδη έκρηξη και το ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας του πολεμικού ναυτικού «Τσεονάν» στις 26 Μάρτη, με συνέπεια το θάνατο 46 ναυτικών και τη διατάραξη των διακορεατικών σχέσεων έπειτα και από το πόρισμα «διεθνούς ομάδας ειδικών» στις 20 Μάη, που υπέδειξε ως αιτία του συμβάντος «βορειοκορεατική τορπίλη».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από τις αρχές της περασμένης βδομάδας διατείνεται, στη διάρκεια περιοδείας σε Τόκιο, Πεκίνο και Σεούλ, πως η Πιονγκγιάνγκ ευθύνεται για το ναυάγιο.

Δεν εξήγησε, όμως, η Χ. Κλίντον ποιο όφελος θα είχε η ΛΔ Κορέας να κάνει κάτι τέτοιο, δεδομένου του γεγονότος πως τα τελευταία λίγα χρόνια (από το ήμισυ κιόλας της δεύτερης θητείας Τζ. Ου. Μπους) διαδραματίζονται μαραθώνιες, μυστικές και φανερές, διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Πιονγιάνγκ - Ουάσιγκτον με στόχο την ομαλοποίηση και τη σύναψη μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων με αντάλλαγμα τον αποφασισμένο τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος...

Δε διαφαίνεται ούτε ένα εύλογο ισχυρό επιχείρημα, σχετικά με το γιατί η Πιονγιάνγκ θα τορπίλιζε υπό τις παρούσες συνθήκες μία νοτιοκορεατική κορβέτα κατασκευασμένη ειδικά για ανθυποβρυχιακό πόλεμο, όπως το σκάφος «Τσεονάν», και ενώ αυτό συμμετείχε σε αμερικανο-νοτιοκορεατικές ναυτικές ασκήσεις (με την επωνυμία «Αετόπουλο»), με όλα τα μάτια των αμερικανικών στρατιωτικών και κατασκοπευτικών δορυφόρων στραμμένα πάνω της... Εάν το έπραττε, είναι σαφές πως θα εισέπραττε ακόμη μεγαλύτερες και σκληρότερες διεθνείς και περιφερειακές κυρώσεις, ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση, διακυβεύοντας παραδοσιακά καλές σχέσεις με δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες πιέζονται και τώρα από τις ΗΠΑ να πάρουν θέση στα γεγονότα και να ψηφίσουν υπέρ της επιβολής νέων σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ποιος επωφελείται

Οπως παρατήρησε σε άρθρο του στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ο Jeff Stein στις 27/5/10, στρατιωτικοί ειδικοί και αναλυτές σε ιαπωνικά και νοτιοκορεατικά ΜΜΕ χαρακτήριζαν «αίνιγμα» την υπόθεση «Τσεονάν» από την πρώτη περίοδο δημοσιοποίησης της είδησης, επισημαίνοντας ότι το «Τσεονάν» ήταν ένα σκάφος ειδικά φτιαγμένο για ανθυποβρυχιακές συγκρούσεις που περιπολούσε σε απόσταση 20 χλμ. από τη ΛΔ Κορέας με αποστολή να ερευνήσει και να εντοπίσει τυχόν ίχνη από εχθρικά υποβρύχια, τορπίλες και αεροπλάνα έχοντας ανοιχτά προηγμένα συστήματα ραντάρ και σόναρ. «Εάν όντως πλησίαζαν βορειοκορεατικά σκάφη ή τορπίλες το "Τσεονάν" θα το αντιλαμβανόταν και γρήγορα θα έπαιρνε τα κατάλληλα μέτρα», αναφέρει το άρθρο. Σε επόμενο σημείο σημειώνεται η άποψη μερίδας του νοτιοκορεατικού Τύπου, σύμφωνα με την οποία «η τότε αμερικανο-νοτιοκορεατική άσκηση στην οποία συμμετείχε και η κορβέτα "Τσεονάν" σκόπευε να προκαλέσει στρατιωτικά τη ΛΔ Κορέας, ώστε να τροφοδοτηθεί εκ νέου η ένταση στην περιοχή και να τονωθεί, ενόψει των τοπικών νοτιοκορεατικών εκλογών της 2ας Ιούνη, η χαμηλή δημοτικότητα του συντηρητικού Νοτιοκορεάτη Προέδρου Λι Μιουνγκ Μπακ που κάνει ό,τι μπορεί για να αναστείλει κάθε διαδικασία διακορεατικής ενοποίησης».

Από τον τορπιλισμό και τη βύθιση του «Τσεονάν» επωφελούνται άλλες δυνάμεις... Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, που με τη γνωστή πλην αποτελεσματική τακτική του «διαίρει και βασίλευε» καταφέρνουν να «διαιωνίζουν» τη στρατιωτική παρουσία τους στη ΝΑ Ασία, διατηρώντας τεράστιες βάσεις - φρούρια σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία με πολλές δεκάδες χιλιάδες πεζοναύτες. Είναι αξιοσημείωτο πως λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση με το «Τσεονάν» στην Κορεατική Χερσόνησο, η κυβέρνηση Ομπάμα τα έβρισκε «σκούρα» με τη στρατηγική αναδιάταξη των αμερικανικών βάσεων στηνΙαπωνία, καθώς η εκεί κυβέρνηση του «κεντροαριστερού» πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα είχε αναδειχθεί στην εξουσία, υποσχόμενη προεκλογικά την απομάκρυνση, ει δυνατόν, όλων των αμερικανικών βάσεων όχι μόνον από την Οκινάουα (που «φιλοξενεί» το 75% των αμερικανικών βάσεων στο έδαφός της), αλλά από όλη τη χώρα. «Ως εκ θαύματος» προχτές (28/5/10) η κυβέρνηση Χατογιάμα ανακοίνωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι αμερικανικές βάσεις στην Οκινάουα θα μετεγκατασταθούν εντός του νησιού με πρώτη την τεράστια αεροπορική βάση Φουτένμα που θα μεταφερθεί στην παράκτια περιοχή Χενόκο. Η τωρινή ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο «βοήθησε» τον Χατογιάμα, ώστε να παρουσιάσει την παρουσία των αμερικάνικων βάσεων στον ιαπωνικό λαό σαν ...«απαραίτητη».

Παράλληλα, η νέα ενοχοποίηση της ΛΔ Κορέας με αφορμή το ναυάγιο του «Τσεονάν» δίνει στην αντιδραστική κυβέρνηση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Λι Μιουνγκ Μπακ μία «χρυσή» ευκαιρία για δαιμονοποίηση της γείτονα και για καταρράκωση των διακορεατικών προσπαθειών συμφιλίωσης.

Σχέσεις στον «πάγο»

Οπως και να 'χει, από την περασμένη βδομάδα, Βορράς και Νότος έχουν διακόψει ουσιαστικά κάθε σχέση. Η Σεούλ ανακοίνωσε επανέναρξη των εκπομπών ψυχολογικού πολέμου, πραγματοποίησε ανθυποβρυχιακά ναυτικά γυμνάσια ισχύος με τις ΗΠΑ την Πέμπτη και εξήγγειλε άλλες δύο μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις Ιούνη - Ιούλη. Παράλληλα, άλλαξε τον κανονισμό εμπλοκής με τη ΛΔ Κορέας από αμυντικό σε επιθετικό, σταμάτησε τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Η ΛΔ Κορέας προχώρησε σε ανάσχεση της οδικής επικοινωνίας με τη γείτονα «παγώνοντας» τις εργασίες στο κοινό βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ. Εθεσε το στρατό σε φάση πολεμικής ετοιμότητας, κατήργησε το σύμφωνο αποτροπής ναυτικών συγκρούσεων του 2004, προειδοποίησε με «άμεση επίθεση» σε τυχόν παραβιάσεις των εγχώριων υδάτων της και ακύρωσε κάθε σχέδιο διακορεατικής συνεργασίας.

Αν μη τι άλλο, οι λαοί της Κορεατικής Χερσονήσου δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε από αυτήν τη νέα περίοδο έντασης. Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις....


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ