Τρίτη 1 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΟ
Στις πλάτες των ασθενών οι περικοπές

Με αλλεπάλληλες υποκλίσεις στους φαρμακοβιομήχανους για λίγα ψίχουλα απ' τα υπερκέρδη τους συνεχίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την υποκριτική επιχειρηματολογία για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε να δικαιολογήσει τις - στην κυριολεξία- φαρμακερές περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων.

Ετσι χτες συνεχίστηκε η διακοπείσα σύσκεψη φορέων, που εμπλέκονται στην παραγωγή, εισαγωγή και διακίνηση του φαρμάκου, με την παρουσία των υπουργών Ανταγωνιστικότητας Λ. Κατσέλη, Εργασίας Α. Λοβέρδου και Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Η κυβέρνηση, διά των αρμοδίων υπουργών, υποστήριξε ότι τα επόμενα τρία, τουλάχιστον, χρόνια, θα πρέπει οι φαρμακευτικές δαπάνες να μείνουν καθηλωμένες (για το 2010 αυτό σημαίνει μείωση κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009). Αυτό, όπως εξήγησε ο Α. Λοβέρδος, για το 2010 σημαίνει ότι πρέπει να κοπούν ακόμα 400 εκατ. ευρώ πέρα απ' όσα κόπηκαν με τη λεγόμενη επίπεδη μείωση - με μεσοσταθμικό ποσοστό 21% - των τιμών, με την κατάργηση της κάλυψης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τις ρυθμίσεις για τα λεγόμενα 89 ακριβά φάρμακα και τη λειτουργία φαρμακείου στις ιδιωτικές κλινικές. «Από εκεί και πέρα, σας περιμένουμε χωρίς να μειωθούν τα κέρδη σας», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η μείωση θα φορτωθεί στις πλάτες των ασθενών και όχι των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας.

Επίσης οι υπουργοί εκλιπάρησαν για την επιστροφή των χρημάτων - το λεγόμενο REBATE - που θεσμοθέτησαν - με διαφορετικό τρόπο - οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Οι ντόπιοι φαρμακοβιομήχανοι συμφώνησαν για την επιστροφή των χρημάτων που τους αναλογεί, ενώ οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών ζήτησαν το συμψηφισμό με την αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων για φάρμακα (ύψους 3 δισ. ευρώ), που, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, θα γίνουν κυρίως με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Και οι δύο, πάντως, συμφώνησαν στην τριετή προγραμματική συμφωνία με την κυβέρνηση.

Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι, την ώρα που η κυβέρνηση - καθώς δεν υπάρχει Ενιαίος Κρατικός Φορέας παραγωγής, διακίνησης και εισαγωγής του φαρμάκου - υποκλίνεται στις επιθυμίες τους, οι φαρμακοβιομήχανοι - πέρα απ' τις αντιθέσεις τους - ζητούν και με το τελευταίο ευρώ τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε και στη σύσκεψη, μια ακόμα πολυεθνική, η «Ρος» ανακοίνωσε στο ΙΚΑ ότι δεν παραδίδει φάρμακα, αν δεν πληρώνεται τοις μετρητοίς.

Φθινοπωρινό πακέτο

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα πακέτα περικοπών για τους ασφαλισμένους, που θα έρθουν μαζί με το νέο δελτίο για τα φάρμακα απ' την 1.9.2010.

Οι περικοπές θα εφαρμοστούν σε δυο επίπεδα: Το πρώτο θα είναι αυτό του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, όπου ο γιατρός θα υποχρεώνεται να γνωματεύει με βάση τις οδηγίες και όχι με βάση την επιστημονική αντίληψή του. Το δεύτερο με βάση τις οδηγίες για την κατηγοριοποίηση των φαρμάκων που ήδη έχουν συνταχθεί απ' τον ΕΟΦ. Λείπουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα προωθηθούν, όπως αναφέρθηκε, την επόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ