Τρίτη 1 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
Νέο δώρο 62 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση

...για να συνεχίσει τις απολύσεις

Νέο δώρο ύψους 62 εκατ. ευρώ κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον Ομιλο «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» με χρήματα του ελληνικού λαού για χάρη της επιχειρηματικής «ανταγωνιστικότητας». Την ίδια ώρα στον αέρα μένουν οι εργαζόμενοι του Ομίλου, αφού δεν τους εξασφαλίζεται ακόμα και το αυτονόητο, όπως δουλειά με δικαιώματα για όλους τους απολυμένους, καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους κλπ.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε σε εργοστάσιο των Κλωστηρίων στην Κομοτηνή σύσκεψη μεταξύ της υπουργού Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκας Κατσέλη, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, εργαζομένων και συνδικαλιστών από εργοστάσια της Κομοτηνής, της Νάουσας, της Θεσσαλονίκης και τοπικών φορέων της περιοχής.

Η Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι ο Ομιλος ΕΝΚΛΩ θα πάρει για ακόμη μία φορά «ζεστό χρήμα» του ελληνικού λαού για την «ανάπτυξη» και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, η εργοδοσία δεσμεύεται για μόλις 240 θέσεις εργασίας στα Κλωστήρια της Κομοτηνής, τη στιγμή που τα δύο τελευταία χρόνια και παρά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πήρε η εργοδοσία χάθηκαν περισσότερες από 800 θέσεις. Επιπλέον, η Λ. Κατσέλη ανακοίνωσε ότι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 62 εκατ. ευρώ θα γίνει η αποπληρωμή μέρους μόνο των δεδουλευμένων και η πλήρης εξόφληση των νόμιμων αποζημιώσεων για όσους δεν μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί η εταιρεία. Χρηματοδοτεί η κυβέρνηση, με χρήματα όλων των εργαζομένων, τον όμιλο για να κάνει απολύσεις! «Ανοιχτό» έμεινε το πότε θα καταβληθούν στους εργαζόμενους του Ομίλου τα δεδουλευμένα τους καθώς και αν θα πάρουν όλα χρήματα και για το έτος 2009.

Στη σύσκεψη ανακοινώθηκαν: Οτι θα λειτουργήσουν μόνο τα κλωστήρια Ροδόπης και Μαρώνειας στην Κομοτηνή και μια μικρή μονάδα στη Νάουσα και θα διατηρηθεί το εμπορικό κατάστημα της ΓΚΑΛΟΠ. Παράλληλα, αναγνωρισμένος σύμβουλος αναλαμβάνει εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας τριών επενδυτικών προτάσεων που αφορούν: Τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στο εργοστάσιο του Ομίλου στα Οινόφυτα, τη δημιουργία εμπορικών και τουριστικών υποδομών στη Νάουσα και τη δημιουργία Κέντρου Πιστοποίησης Κλωστοϋφαντουργίας πιθανότατα στην Κομοτηνή. Πρόκειται για κοροϊδία ολκής. Για παράδειγμα, από το βαφείο στα Οινόφυτα απολύθηκαν πέρσι 75 άτομα. Πόσοι θα προσληφθούν στο εργοστάσιο αποβλήτων, με τι είδους εργασιακές σχέσεις και τι μισθούς; Αντίστοιχα, με τι εργασιακές σχέσεις θα απασχοληθούν όσοι απασχοληθούν στις «τουριστικές και εμπορικές υποδομές» στη Νάουσα;

Το έργο επαναλαμβάνεται, αφού, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, «απολογισμός της χρηματοδότησης του Ομίλου ΕΝΚΛΩ από την κυβέρνηση της ΝΔ (36 εκατ. ευρώ) και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (25 εκατ. ευρώ) είναι: Κλείσιμο εργοστασίων GALLOP Αυλίδα, Βαφεία Οινοφύτων, ΔΟΥΔΟΣ Θεσσαλονίκη, ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ Αλεξανδρούπολη, ΦΑΝΚΟ Κομοτηνή, Κλωστήρια Γ' Νάουσα, ΚΟΠΛΑΝ Πέλλα και απόλυση 1.000 εργαζομένων». Οπως τονίζει η Ομοσπονδία, ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις φέρουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που στήριξαν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ