Τρίτη 1 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ντουντούκα «μιλούσε» πολλές γλώσσες

Δεν πέρασε η προσπάθεια εφοπλιστών να στρέψουν τουρίστες ενάντια στους απεργούς

Ηξεραν για την απεργία αλλά μας άφησαν να κοιμόμαστε στο δρόμο, κατήγγειλαν τουρίστες για τους πλοιοκτήτες
Ηξεραν για την απεργία αλλά μας άφησαν να κοιμόμαστε στο δρόμο, κατήγγειλαν τουρίστες για τους πλοιοκτήτες
Τα συνθήματα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών» και μαζί «peoples of Europe don't give up, fight for your rights. Rise up», έπεφταν «βροχή». Δε σταμάτησαν στιγμή να τα φωνάζουν απεργοί και μαζί τους το πλήθος εργατών στεριάς που συμπαρατασσόταν μαζί τους.

Οι ξενόγλωσσες ανακοινώσεις των ναυτεργατικών σωματείων που απευθύνονταν στους επιβάτες έδιναν και έπαιρναν. Η ντουντούκα «μιλούσε» αδιάκοπα σε μια σειρά γλώσσες. Αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά...

Το μήνυμα των ναυτεργατών, είχε σταλεί. Ηταν σαφές μήνυμα αντίστασης και αγώνα, που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Ηταν μήνυμα - σινιάλο για αντεπίθεση και ανατροπή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνδιαμορφώνουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις με την υποστήριξη των κομμάτων της ευρωυποταγής για να τσακίσουν τα ναυτεργατικά, συνολικά τα εργασιακά δικαιώματα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών, των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου.

Το αγωνιστικό κλίμα επηρέασε και τουρίστες από την Κίνα, επιβάτες των δύο πλοίων του ομίλου ΛΟΥΗ, που αν και είχε ενημερωθεί έγκαιρα για την απεργία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους τουρίστες ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Ετσι οι κινέζοι τουρίστες όταν κατάλαβαν τι συνέβαινε ανέγραψαν σε μια μακριά άσπρη κορδέλα: «LOUIS CRUISES: They know about the strike, they didn΄t nothing. They left us sleeping on the street» (Aπό την εταιρεία γνώριζαν για την απεργία και δεν έκαναν τίποτα. Μας άφησαν να κοιμηθούμε στους δρόμους).

Οι σκηνές αυτές που εκτυλίσσονταν σε όλη τη διάρκεια της 24ωρης ναυτεργατικής απεργίας, τα μοναδικά στιγμιότυπα που δημιούργησαν οι απεργοί ναυτεργάτες, οι εργάτες της στεριάς και μαζί τους η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, στιγμιότυπα αγώνα και παλικαριάς τα οποία έδειχναν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι της Ευρώπης, ήταν και η τελευταία, αλλά η πιο όμορφη εικόνα που έπαιρναν μαζί τους οι τουρίστες, καθώς επιβιβάζονταν στα διερχόμενα κρουαζιερόπλοια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο κενό η προσπάθεια εφοπλιστών - κυβέρνησης - δικαστηρίων να σπάσουν την απεργία (2019-09-25 00:00:00.0)
Οι ναυτεργάτες να πετάξουν στη θάλασσα τις ατομικές συμβάσεις (2013-04-19 00:00:00.0)
Τους πήρε ο πόνος... (2012-04-04 00:00:00.0)
Με τα όπλα τούς έβαλαν στα καράβια (2010-12-02 00:00:00.0)
24ωρη επαγρύπνηση στους καταπέλτες (2008-05-02 00:00:00.0)
Ασυδοσία και αντεργατική τρομοκρατία εφοπλιστών (2005-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ