Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στο κενό η προσπάθεια εφοπλιστών - κυβέρνησης - δικαστηρίων να σπάσουν την απεργία

Στελέχη των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων συνομιλούν με τους απεργούς συναδέλφους τους
Στελέχη των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων συνομιλούν με τους απεργούς συναδέλφους τους
Με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία και με τη δύναμη που δίνει η ταξική αλληλεγγύη, οι ναυτεργάτες στραπατσάρισαν το δόγμα «νόμος και τάξη» που επιχείρησαν να επιβάλουν στα καράβια εφοπλιστές, κυβέρνηση και αστική Δικαιοσύνη.

Κόντρα στην απόφαση - «εξπρές» του Πρωτοδικείου Πειραιά, μετά από απαίτηση των εφοπλιστών, να χαρακτηρίσει «παράνομη» την 24ωρη απεργία τους, οι ναυτεργάτες μετέτρεψαν σε κουρελόχαρτο την ποινικοποίηση του αγώνα τους. Με αποφασιστικότητα και έχοντας στο πλευρό τους σωματεία και εργαζόμενους της στεριάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, ακύρωσαν όλες τις απεργοσπαστικές προσπάθειες που επιχειρούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή οι ναυτιλιακές εταιρείες μαζί με μηχανισμούς του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ματαίωσαν τον σχεδιασμό κεφαλαίου και κυβέρνησης να κάνουν «πρόβα τζενεράλε» σε βάρος των ναυτεργατών, στέλνοντας το μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη για την εφαρμογή των όσων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για την επιβολή «σιγής νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς, το φακέλωμα, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, συνολικά των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοτική ένωση των εφοπλιστών επιβατηγών πλοίων (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας - ΣΕΕΝ) την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, απαιτώντας να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που είχε αναγκαστεί να κηρύξει για χτες η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετά από παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και των ίδιων των ναυτεργατών.

Από την περιφρούρηση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά
Από την περιφρούρηση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά
Λίγο πριν ξεκινήσει η εκδίκαση της αίτησής του τη Δευτέρα 23/9, ο ΣΕΕΝ κατέθεσε και δεύτερη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αυτήν τη φορά κατά της απεργίας που είχε κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Οι δύο αιτήσεις εκδικάστηκαν από κοινού από το Πρωτοδικείο Πειραιά, το οποίο με συνοπτικές διαδικασίες αποφάνθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας ότι η απεργία είναι «παράνομη».

Το δίκιο της εργατικής τάξης κρίνεται στους καταπέλτες και στις πύλες των εργοστασίων

Με την επιχείρηση ποινικοποίησης του απεργιακού αγώνα, τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα σήμαναν συναγερμό. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν από την εκδίκαση της αίτησης των εφοπλιστών, έγινε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, όπου με καθοριστική παρέμβαση εκπροσώπων των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και των ναυτεργατών, αποφασίστηκε ότι η απεργία θα γίνει σε κάθε περίπτωση.

Ακολούθησε μαζική συγκέντρωση ναυτεργατών και εργαζομένων της στεριάς έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, την ώρα της εκδίκασης της προσφυγής των εφοπλιστών. Εκεί ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, διαμήνυσε ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Το δίκιο της εργατικής τάξης δεν θα κριθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων. Κρίνεται στους καταπέλτες των πλοίων και στις πύλες των εργοστασίων».

Αυτό έγινε πράξη την επομένη, δηλαδή κατά τη χτεσινή απεργία, όταν από τα ξημερώματα στους καταπέλτες των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, στην Πάτρα και σε όλα τα λιμάνια της χώρας βρέθηκαν οι ναυτεργάτες, περιφρουρώντας την απεργία τους, κόντρα σε απειλές και εκβιασμούς των εφοπλιστών και μηχανισμών του υπουργείου, έχοντας στο πλευρό τους συμπαράσταση από εργαζόμενους της στεριάς, φοιτητές, γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Στο πλευρό των απεργών στον Πειραιά στάθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Ηταν χαρακτηριστικό ότι με... πρωτεργάτη την εταιρεία «Attica Blue Star» οι ναυτιλιακές εταιρείες πίεζαν τους πλοιάρχους να απαιτήσουν με έγγραφο αίτημά τους στις λιμενικές αρχές την παρουσία εισαγγελέα και δυνάμεων καταστολής στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο λιμάνι της Πάτρας, η ΑΝΕΚ χτες, μέρα απεργίας, πατώντας στο νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ (νόμος 4150), που διατήρησε σε πλήρη ισχύ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο δίνει το ελεύθερο στους εφοπλιστές να μειώνουν κατά το δοκούν τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και να μεταφέρουν ναυτεργάτες από πλοίο σε πλοίο, «έδιωξε» από το πλοίο «Olympic Champion» 4 καμαρότους και τους «έστειλε» στο πλοίο «Ελυρος» στον Πειραιά...

Τελικά, αργά χτες το απόγευμα, μετά από την ανυποχώρητη στάση των ναυτεργατών, οι ναυτιλιακές εταιρείες χαρακτήρισαν τα προγραμματισμένα δρομολόγια «ανεκτέλεστα». Οι ναυτεργάτες βέβαια συνέχισαν κανονικά την περιφρούρηση της απεργίας.

Νωρίτερα, μιλώντας στους απεργούς ναυτεργάτες μπροστά στο πλοίο «Blue Star Δήλος», ο Θ. Ευαγγελάκης χαρακτήρισε «πολύτιμη παρακαταθήκη τη στάση των ναυτεργατών και την ταξική αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τους εργαζόμενους της στεριάς μετά το κάλεσμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, σε συνθήκες έντασης της επίθεσης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζει παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Τόνισε ότι έχει σημασία «αυτή η πείρα να μεταφερθεί σε όλους τους χώρους δουλειάς, για να αναδειχθεί ότι όταν οι εργαζόμενοι οργανωθούν και παλεύουν για το δίκιο τους, για τις ανάγκες τις δικές τους και των οικογενειών τους, μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα. Από αύριο, την επομένη της απεργίας, με αισιοδοξία και με πίστη στο δίκιο μας και στη δύναμή μας συνεχίζουμε την οργάνωση της πάλης μας».

«Δεν έχουμε περιθώριο να κάνουμε πίσω...»

Στη διάρκεια της απεργίας, δυνάμεις των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ έκαναν περιοδείες στα ακινητοποιημένα καράβια, συνομιλώντας με τους απεργούς ναυτεργάτες, ενημερώνοντάς τους για το αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, αλλά και γι' αυτά που προετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος κοινωνικοασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, όλα για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Από την πλευρά τους οι ναυτεργάτες επιβεβαίωσαν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί», «δεν έχουμε περιθώριο να κάνουμε πίσω», καταγγέλλοντας παράλληλα τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς μέχρις εξάντλησης, τη δραστική μείωση μισθών, το χτύπημα των δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ