Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρέλυσε όλος ο Πειραιάς

Από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από την πύλη της COSCO
Από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από την πύλη της COSCO
Η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα παρέλυσε όλο τον Πειραιά.

Από το επιβατηγό λιμάνι του Πειραιά δεν απέπλευσε πλοίο, ενώ «νέκρωσε» και το εμπορικό λιμάνι που αποτελεί κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, αφού στις προβλήτες του ΟΛΠ, δηλαδή της COSCO, δεν κουνήθηκε φύλλο, λόγω της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στα γύρω ναυπηγεία, στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας («ΜΙΝΕΡΒΑ», «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» κ.ά.), όπως και στα εργοστάσια «ΠΙΤΣΟΣ», «ΕΛΣΑ» κ.ά.

Η απεργιακή συγκέντρωση του Πειραιά έγινε μπροστά στην πύλη των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της COSCO. Αφορμή για να γίνει εκεί η συγκέντρωση έδωσε η επιχείρηση τρομοκρατίας που προσπάθησε να στήσει η εργοδοσία, απειλώντας και εκβιάζοντας τους εργαζόμενους, προσπαθώντας να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Με το πλευρό της εργοδοσίας τάχθηκε ανοιχτά η διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η οποία όχι μόνο αρνήθηκε να κηρύξει απεργία, αλλά επιδόθηκε σε καθαρή απεργοσπασία, καλώντας τους εργαζόμενους να μην απεργήσουν.

Η μαζικότητα της απεργίας ως πρώτης οργανωμένης ταξικής απάντησης των εργατών στην ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης, αλλά και ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στην ΟΜΥΛΕ αναδείχθηκαν και από τον κύριο ομιλητή της συγκέντρωσης, Σωτήρη Αγγελόπουλο, αντιπρόεδρο της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, όσο και από τον πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκο Μπεκρή, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Ξουράφης, έδωσε το σύνθημα της συνέχισης της απεργιακής μάχης στους καταπέλτες των πλοίων, ενάντια στις εξελισσόμενες τότε μεθοδεύσεις εφοπλιστών και κυβέρνησης για το χτύπημα της απεργίας των ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ