Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, σήμερα, στις 2 μ.μ., καλεί η παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα μετρούν αυτήν την περίοδο αντίστροφα τις μέρες που τους απομένουν μέχρι να ξαναβρεθούν στην ανεργία, καθώς το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του.

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, το πρόγραμμα παρέχει «φτηνή και ευέλικτη εργασία», με την οποία καλύπτονται οι διαρκώς «αυξανόμενες ανάγκες δήμων και Περιφέρειας χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα». Γι' αυτό διατηρούνται και αξιοποιούνται από όλες τις κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, με μισθό που δεν μπορεί να ξεπερνά «το καθαρό ποσό του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού», δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν «μπαλώνοντας» τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε δήμους και Περιφέρειες, στην Καθαριότητα, στο Πράσινο, σε υπηρεσίες, πολύ συχνά χωρίς ούτε τα στοιχειώδη Μέσα Ατομικής Προστασίας που δικαιούνται.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ για «αναμόρφωση» του προγράμματος. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στον επόμενο γύρο υλοποίησης της «κοινωφελούς» θα υπάρχει «αποκλειστική στόχευση σε αδύναμες ομάδες της αγοράς εργασίας», το πρόγραμμα θα απευθύνεται δηλαδή «σε ανέργους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας (μακροχρόνια άνεργοι) και ιδίως σε αυτούς που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες», ενώ θα περιλαμβάνει «κατάρτιση σε αντικείμενα που έχουν ζήτηση από τις τοπικές αγορές εργασίας».

«Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες μας δεν χωράνε σε τέτοια προγράμματα όσο και να τα διαμορφώσουν. Τα δίκαια αιτήματά μας δεν θα υλοποιηθούν ούτε με παρακάλια ούτε με νομικίστικες μεθόδους. Ο,τι έχουμε κερδίσει, το κερδίσαμε με τον αγώνα μας», τονίζει η Επιτροπή. Υπενθυμίζει ακόμα ότι παράλληλα με τις εξαγγελίες για την αναμόρφωση της «κοινωφελούς», ο υπουργός Εσωτερικών «μιλά για 9.000 πλεονάζοντες συμβασιούχους».

«Ακολουθούμε τον μόνο δρόμο που ξέρουμε και ο οποίος έχει φέρει θετικά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Είναι ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα», τονίζει η Επιτροπή. Μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ διεκδικεί:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καμιά απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ το μήνα. Εναρμόνιση των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ΟΤΑ.
  • Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία.
  • Συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας.
  • Καταβολή επιδομάτων - οικογενειακού, τριετιών. Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες.
  • Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που εμποδίζει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ