Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνεχίζει την κοροϊδία με την Εθνική Γενική ΣΣΕ

Παράταση στην ισχύ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία μετά και την τρίμηνη μετενέργεια έληξε τυπικά στις 30 Ιούνη, δίνει το υπουργείο Εργασίας με σχετική διάταξη που ενσωματώνει στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο. Η παράταση, σύμφωνα με τη διάταξη, δίνεται «μέχρι τη σύναψη νέας και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31/12/2019».

Πρόκειται βέβαια για μια τυπική διαδικασία, η οποία καμία σχέση δεν έχει με τους πανηγυρικούς τόνους που επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας, καθώς η ΕΓΣΣΕ που ισχύει είναι προϊόν σκληρής αντεργατικής παρέμβασης για λογαριασμό των επιχειρήσεων το 2012, με την οποία καταργήθηκε η τότε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και περικόπηκε ο κατώτατος μισθός.

Η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, η οποία συνομολογήθηκε μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων το Μάρτη του 2018 και στη συνέχεια τροποποιήθηκε από τις αρχές του 2019, με τη σχετική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά, έτσι κι αλλιώς συνεχίζει να διέπεται από τις ίδιες αντεργατικές διατάξεις των τριών μνημονίων.

Κυρίως, είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, ο οποίος προβλέπει ότι κριτήριο στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού - που σε τελική ανάλυση καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση - είναι η περίφημη «ανταγωνιστικότητα» και η κατάσταση της «εθνικής οικονομίας»! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ΝΔ πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην κοροϊδία που αφορά την ανανέωση της ΕΓΣΣΕ.

Μετά τα παραπάνω, είναι τουλάχιστον πρόκληση ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης να καλεί σε «ένα γόνιμο διάλογο το επόμενο διάστημα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων», όπως και ο ισχυρισμός ότι «στηρίζουμε τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις τους για τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Ο ίδιος βέβαια ξέρει ότι «παραβιάζει ανοιχτές θύρες», αφού η πρόσκληση απευθύνεται στο πλαίσιο του «κοινωνικού εταιρισμού», με αποδέκτη τη γνωστή εργατοπατερική ομάδα της ΓΣΕΕ, που «κρατάει το φανάρι» στη σφαγή των εργατικών μισθών...

Στο μεταξύ, χτες, στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης» - των μνημονίων που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «έχουν τελειώσει» - έγινε συνάντηση των στελεχών των «θεσμών» με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία παρουσίασε τις μέχρι τώρα αντεργατικές της παρεμβάσεις και τις νέες που ετοιμάζει σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο μπήκαν και ζητήματα που αφορούν την Πρόνοια, όπως η πορεία του πιλοτικού προγράμματος για την ηλεκτρονική υποβολή των φακέλων πιστοποίησης αναπηρίας, καθώς και η επανεξέταση των κριτηρίων για το δικαίωμα σε δωρεάν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς για ομάδες όπως τα ΑμεΑ και οι άνεργοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ