Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ
Μαχητικές συγκεντρώσεις σε Παλαμά και Πλατύκαμπο

Παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα μετά τη συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό, που δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση στα δίκαια αιτήματά τους

Αγρότες με τα τρακτέρ τους στον Πλατύκαμπο της Λάρισας

INTIME NEWS

Αγρότες με τα τρακτέρ τους στον Πλατύκαμπο της Λάρισας
Δυναμικά συλλαλητήρια με δεκάδες τρακτέρ έγιναν τη Δευτέρα στον Παλαμά και στον Κόμβο Πλατυκάμπου - Αγιάς από τους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας και της Λάρισας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού στο βαμβάκι.

Με αυτόν τον τρόπο δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν, καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης, όχι μόνο δικιά τους, αλλά και των οικογενειών τους, αν σκεφτεί κανείς ότι φέτος οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι σε ποσοστό 20%. Χαρακτηριστικό είναι πως τη φετινή χρονιά οι εκκοκκιστές αναμένεται να πληρώσουν κάτω από 0,40 ευρώ το κιλό!

Τα βασικά αιτήματα ήταν οι κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα για να ζουν οι αγρότες, η άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος και σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται σε μείωση των τιμών και σε ζημιές στην παραγωγή που γίνονται χωρίς να υπάρχει ευθύνη των παραγωγών, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Στη συγκέντρωση του Παλαμά μίλησαν ο Σωτήρης Γιαννακός, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, και ο Αρης Πολυγένης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, οι οποίοι κάλεσαν τους αγρότες να συνεχίσουν τον αγώνα γιατί μόνο έτσι μπορούν να πιέσουν κυβέρνηση και εκκοκκιστές.

Μεταξύ άλλων, τόνισαν πως με την κινητοποίηση αυτή «στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση που κάνει πλάτες στους εκκοκκιστές, πως θα μας έχουν απέναντι, είναι οι αντίπαλοί μας» και συμπλήρωσε πως «έχουμε τη θέληση, έχουμε τον τρόπο να αποδείξουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας και θα το διεκδικήσουμε με κάθε κόστος και με κάθε θυσία».

Συνάντηση στο υπουργείο

Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά και Πλατυκάμπου είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα. Σε αυτήν ο υφυπουργός δήλωσε υποκριτικά ότι «η κυβέρνηση συμμερίζεται τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών».

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών εξέφρασαν την άποψη ότι η αναγνώριση των προβλημάτων, από την πλευρά του υφυπουργού, δεν αποτελεί λύση. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου χωριών του πρώην δήμου Πλατυκάμπου, Αλέξανδρος Λαχανάς, τόνισε ότι «η παραπομπή στο μέλλον για περαιτέρω συζήτηση με τον υπουργό δεν δημιουργεί επί της ουσίας αποτελέσματα».

«Εχουμε χάσει πάνω από 20% του εισοδήματός μας και γι' αυτό η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο», ανέφερε από την πλευρά του ο γραμματέας της Ενωτικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, και συνέχισε λέγοντας: «Οπως και πέρυσι, τα εκκοκκιστήρια μας κλέβουνε λόγω ποιότητας περί τα 10 λεπτά/κιλό».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, είπε ότι «το πρόβλημα είναι ότι φέτος ακούγονται τιμές μειωμένες σε σχέση με πέρσι σε ποσοστό 20%». Αναφορικά με τον τρόπο αποτίμησης της υγρασίας, που ο υφυπουργός παρέπεμψε στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), ανέφερε ότι «οι εκάστοτε Διεπαγγελματικές στη χώρα μας λειτουργούν υπέρ των μεταποιητών και όχι υπέρ των παραγωγών, οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται σε αυτές».

Με βάση τα παραπάνω οι εκπρόσωποι των αγροτών κάλεσαν σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς τα προβλήματα παραμένουν και θα οξυνθούν το επόμενο διάστημα. Αργά χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα Συνεταιρισμού στον Πλατύκαμπο, όπου έγινε ενημέρωση των παραγωγών για τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συζητήθηκαν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Αντίστοιχη σύσκεψη γίνεται σήμερα στις 8 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Παλαμά.

Αλλες αγροτικές κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ πραγματοποιεί σήμερα στις 11 π.μ. η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων ενάντια στις αυξήσεις τιμολογίων και την ιδιωτικοποίηση και καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να συμμετάσχουν μαζικά.

Επίσης, αύριο Πέμπτη ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί σε συγκέντρωση μπροστά στα Δικαστήρια Αιγίου στις 9 π.μ. ενάντια στο «αγροτοδικείο», που για μια ακόμη φορά στήνεται ενάντια σε αγρότες επειδή διεκδίκησαν αγωνιστικά την επίλυση των προβλημάτων τους.

Με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικής Σύλλογος απαιτεί να σταματήσουν άμεσα το αίσχος των «αγροτοδικείων» και οι διώξεις ενάντια σε αγρότες που μοναδικό τους «έγκλημα» είναι ότι βγήκαν στο δρόμο τον Γενάρη του 2017 «μαζί με χιλιάδες συναδέλφους πανελλαδικά, ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας ξεκληρίζουν, στην ΚΑΠ, στο τεράστιο κόστος παραγωγής, στις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων (...) Η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση είναι δικαίωμά μας που το έχουμε κατακτήσει με αγώνες, κανείς δεν μας το χάρισε και ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει πίσω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ