Τρίτη 1 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αποχή και κλίμα νοθείας

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και με πολύ μεγάλη διαφορά αναδείχθηκε ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, υποψήφιος του Κοινωνικού Κόμματος Εθνικής Ενότητας του απερχόμενου Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα και με την αποχή που ξεπέρασε το 50%, (ψήφισαν 14 εκατομμύρια και του συνόλου των 29 εκατομμυρίων που είναι ψηφοφόροι), ο Σάντος συγκεντρώνει το 46,57% των ψήφων, με καταμετρημένο το 99,7% των τμημάτων, ενώ ο Αντάνας Μόκους - πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά και υποψήφιος των Πρασίνων - συγκεντρώνει το 21,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αλλά μάλλον δε θα έπρεπε καθώς η εφημερίδα Βος, όργανο του ΚΚ Κολομβίας και πριν τις εκλογές είχαν καταγγείλει την ευρύτατη καμπάνια εξαγοράς ψήφων εκ μέρους του επιτελείου του Σάντος, ενώ χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Σεμάνα αναφέρει για έρευνες που ήδη έχουν αναγγελθεί όσον αφορά τις πάμπολλες καταγγελίες για νοθεία.

Tα αποτελέσματα ανέτρεψαν και τις δημοσκοπήσεις όσον αφορά και τους υπόλοιπους υποψήφιους. Την τρίτη θέση απέσπασε ο Γερμάν Βάργκας Γιέρας, υποψήφιος της «Ριζοσπαστικής Αλλαγής» καθώς συγκέντρωσε το 10,13%, και δήλωσε ότι στηρίζει τον Σάντος. Επονται με 9,13% ο Γκουστάβο Πέτρο υποψήφιος του Δημοκρατικού Εναλλακτικού Πόλου (συμμαχία όπου συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τον Μόκους στο δεύτερο γύρο), η Νοεμί Σανίν υποψήφια του Συντηρητικού Κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και τέλος ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου κόμματος Ραφαέλ Πάρδο.

Με βάση τα αποτελέσματα και τη στήριξη της υποψηφιότητας Σάντος η εκλογή του στο δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Αντάνας Μόκους που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου, μάλλον θα εξελιχθεί σε τυπική διαδικασία. Ηδη από τις πρώτες του δηλώσεις ο Σάντος έκανε λόγο για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει και ότι θα είναι μία κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», κυβέρνηση που θα συνεχίσει και θα εντείνει τον «βρώμικο πόλεμο» κατά του λαϊκού και αντάρτικου κινήματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ