Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟικά σενάρια αποσταθεροποίησης

Ασκηση, που διεξάγεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των   ΝΑΤΟικών επιτελείων, προβλέπει τρομοκρατικά χτυπήματα στην Αθήνα και επέμβαση των «συμμαχικών» δυνάμεων

Μια ακόμα επιβεβαίωση των σχεδίων αποσταθεροποίησης που εξυφαίνονται στα ΝΑΤΟικά επιτελεία και τα οποία πιστά υπηρετεί η ελληνική κυβέρνηση έρχεται με το σενάριο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Aiming Fist 2000» (γροθιά που στοχεύει), στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται επέμβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή για την καταστολή «τρομοκρατικών» ενεργειών. Η άσκηση που είναι «επί χάρτου» και το σενάριό της είδε χτες το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», πρόκειται να διεξαχθεί στις 14 Δεκέμβρη και στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας, στο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (7ο CAOC). Είναι ένα σενάριο κρίσης στα πλαίσια του οποίου θα εκπαιδευτούν επί 7 ώρες, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι ελεγκτές αεράμυνας των ΝΑΤΟικών στρατηγείων.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σενάριο η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος της τρομοκρατίας, ενώ η Τουρκία, που εμφανίζεται ως περιοχή απειλούμενη από την αστάθεια, υποδέχεται χριστιανούς πρόσφυγες από την Ελλάδα. Παράλληλα, υπάρχουν δύο υποθετικά νησιά ανατολικά και δυτικά της Κύπρου, που αποτελούν απειλή για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Το σενάριο προβλέπει τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χτες το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας είχε ζητήσει από τις 10 Νοέμβρη, από το ΝΑΤΟ να απαλειφθεί το τμήμα του σεναρίου που προβλέπει τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα, προκειμένου να μη δημιουργηθούν εντυπώσεις και συνειρμοί. Ωστόσο μέχρι χθες δεν υπήρχε ανταπόκριση στο αίτημα. Να σημειωθεί ότι η άσκηση σχεδιάζεται από το κεντρικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μετά το χτεσινό δημοσίευμα από το υπουργείο Αμυνας έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα. Οπως ισχυρίζονται, πρόκειται για υποθετικό σενάριο, όμως αυτό που παραβλέπουν είναι ότι τα σενάρια αυτά εξελίσσονται σε συγκεκριμένες περιοχές και σε κάθε περίπτωση βέβαια αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι τα ΝΑΤΟικά επιτελεία εκπαιδεύονται σε τέτοιου είδους επεμβάσεις. Η άσκηση «Aiming Fist 2000» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1998 και συνδέεται άμεσα με την πορεία εφαρμογής του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ. Επίσης στο χαρακτήρα των επιχειρήσεων που προβλέπονται σε αυτά τα σενάρια ανταποκρίνονται άμεσα τόσο τα σχέδια του ΝΑΤΟ για συγκρότηση δυνάμεων ταχείας επέμβασης, όσο και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκές Ενωσης για συγκρότηση Ευρωπαϊκού Στρατού, αλλά και οι εξαγγελίες του ελληνικού υπουργείου Αμυνας περί Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις που έκανε χθες από τις Βρυξέλλες είπε ότι πρόκειται για «κάποια άσκηση από τις πολλές που γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, χαρακτήρα θεωρητικού» όπου «προβλέπονται φανταστικά πιθανά σενάρια, με συμμετοχή χωρών, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει από την πλευρά των Επιτελείων μας μια έρευνα, για να ξεκαθαριστεί με την κεντρική υπηρεσία του ΝΑΤΟ, αν εκπληρώνει το σενάριο αυτό όλους τους όρους που επιθυμεί ή που θα ήθελε η Ελλάδα να υπάρχουν σε αυτές τις ασκήσεις. Είναι, λοιπόν, σε εξέλιξη μια αντίστοιχη διαδικασία συζήτησης. Το ότι αυτό δημοσιοποιήθηκε δεν είναι και τραγικό. Πρόκειται για ασκήσεις σε κομπιούτερς. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι του να διαμορφώνονται άλλες εντυπώσεις σύγκρουσης ή και αντιπαράθεσης κλπ. είναι πολύ τραβηγμένο και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Με το ίδιο πνεύμα μίλησε χτες και ο υφυπουργός Τύπου Τ.Χυτήρης, ο οποίος είπε ότι το σενάριο είναι κοινό και για άλλες χώρες και «εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι δίνουμε μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πρέπει για κάτι που γίνεται από το ΝΑΤΟ, συχνά-πυκνά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ουδέν κακό (2022-06-11 00:00:00.0)
Για «διαχείριση κρίσεων» (2017-10-12 00:00:00.0)
Ασκηση του ΝΑΤΟ στα σύνορα Λιθουανίας - Ρωσίας (2011-10-13 00:00:00.0)
Μνήμες βρώμικου πολέμου... (2009-03-13 00:00:00.0)
Προσφορά στο ΝΑΤΟ η εθνική κυριαρχία (2000-05-20 00:00:00.0)
Ασκήσεις αποσταθεροποίησης και επεμβάσεων (1998-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ