Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Διευρύνονται οι εργατικές αντιδράσεις

ΠΕΚΙΝΟ.--

Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Κίνα, με τους εργαζόμενους που προέρχονται κυρίως από φτωχές αγροτικές περιοχές, να απαιτούν τόσο καλύτερες συνθήκες εργασίας όσο και καλύτερες αποδοχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «Honda», όπου οι εργαζόμενοι αν και επέστρεψαν στη δουλειά, σημείωσαν ότι οι απεργίες θα συνεχιστούν αν την Παρασκευή δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Οι επιλογές της κινεζικής κυβέρνησης, υπέρ του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και της απελευθέρωσης των επενδύσεων του κεφαλαίου με όρους σε βάρος των εργαζομένων, έχουν σαν αποτέλεσμα εκατομμύρια εργαζόμενοι να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, οι οποίες οδηγούν σε πράξεις απελπισίας, όπως οι πρόσφατες αυτοκτονίες στη βιομηχανία της Foxconn, αλλά και η έξαρση των εγκληματικών ενεργειών και των πράξεων βίας.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Χου Ζιντάο, προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα ανέφερε ότι τα 200 και πλέον εκατομμύρια εσωτερικών μεταναστών που συρρέουν στα βιομηχανικά κέντρα της χώρας, είναι ο «στρατός της σύγχρονης βιομηχανικής εργατικής δύναμης της Κίνας, ο πλούτος μας και τα πολυώροφα κτήρια είναι όλα αποστάγματα της σκληρής δουλειάς και του ιδρώτα σας». Η κινεζική κυβέρνηση με βάση και τις συμφωνίες που έχει κάνει με τις πολλές πολυεθνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, δε φαίνεται διατεθειμένη να συγκρουστεί για τα συμφέροντα των εργαζομένων και αρκείται να διαβεβαιώνει για την εξασφάλιση καλύτερων κοινωνικών παροχών στις αγροτικές περιοχές, προκειμένου οι εσωτερικοί μετανάστες να «μην ανησυχούν για τα μέλη των οικογενειών τους στην επαρχία»...

Ωστόσο, η όλο και μεγαλύτερη ενίσχυση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής στην Κίνα, έχει βαριές επιπτώσεις στην εργατική τάξη, που αρχίζει να αντιδρά, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι αντιδράσεις θα ενταθούν ακόμα περισσότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ