Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Χιλιάδες οι πρόσφυγες από τις συγκρούσεις

Με όχημα την εθνοτική διαμάχη, διακυβεύονται ευρύτερα συμφέροντα στην περιοχή

Καταυλισμοί προσφύγων από το Κιργιστάν, που έχουν δημιουργηθεί στο Ουζμπεκιστάν
Καταυλισμοί προσφύγων από το Κιργιστάν, που έχουν δημιουργηθεί στο Ουζμπεκιστάν
ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Εκατοντάδες είναι οι νεκροί των βίαιων συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει στο Κιργιστάν από τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ τα επίσημα στοιχεία - μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις - ήταν 179 νεκροί και περίπου 2.000 τραυματίες. Τραγική είναι η κατάσταση των προσφύγων. Ηδη, στο Ουζμπεκιστάν έχουν καταφύγει πάνω από 80.000 άνθρωποι - κυρίως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι - ενώ υπηρεσίες του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτίμησαν χτες πως συνολικά περίπου 275.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Τις τελευταίες συγκρούσεις στο Κιργιστάν - που επιχειρούνται να παρουσιαστούν μόνο ως εθνοτικές ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους (οι τελευταίοι αποτελούν το 15% του συνόλου των 5,5 εκατομμυρίων του Κιργιστάν) - έσπευσε να καταδικάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο κάλεσε τη λήξη των εχθροπραξιών και τη δημιουργία διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Ρωσία, η Γερμανία, η Κίνα και το Πακιστάν έχουν ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους και δήλωσαν έτοιμες να αποστείλουν την απαραίτητη βοήθεια στο Ουζμπεκιστάν. Ωστόσο, τα συμβαίνοντα σε αυτή τη χώρα που έχει στο έδαφός της τόσο αμερικάνικη όσο και ρώσικη βάση σχετίζονται με το γενικότερο ανταγωνισμό μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που δυναμώνει στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, η «προσωρινή» κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή και την εκδίωξη του Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ ανακοίνωσε χτες πως θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιούνη το εθνικό δημοψήφισμα για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος. Νωρίτερα τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση είχαν ...προτρέψει την «προσωρινή» κυβέρνηση να επιμείνει με το δημοψήφισμα.

Για «απόπειρα εθνοκάθαρσης», έκανε λόγο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατηγορώντας παράλληλα την «προσωρινή» κυβέρνηση πως δεν ελέγχει την κατάσταση. Ενώ το γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποστήριξε πως η βία στη χώρα άρχισε με πέντε συντονισμένες επιθέσεις, μια πράξη «σε κάποιο βαθμό ενορχηστρωμένη, στοχευμένη και καλοσχεδιασμένη», ενώ κατήγγειλε για δολοφονίες παιδιών, αλλά και βιασμούς.

Η «προσωρινή» κυβέρνηση κατηγόρησε χτες τον δεύτερο γιο του ανατραπέντα Προέδρου, Μαξίμ Μπακίγεφ, ότι έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια για να οργανώσει τα βίαια επεισόδια. Το Κιργιστάν ζήτησε την έκδοση του Μ. Μπακίγεφ - που καταζητούνταν από την «Ιντερπολ» - και συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας από τις βρετανικές αρχές μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Φάρνμποροου στη νότια Αγγλία. Τέλος, η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το αίτημα έκδοσης του ανατραπέντα Προέδρου που έχει καταφύγει σ' αυτήν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ