Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ
Πιο ψηλά ο πήχης της απαιτητικότητας στη δουλιά μας

Με την ομόφωνη ψήφιση των Θέσεων της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο - που εκτιμήθηκαν σαν ένα «σύγχρονο, ρεαλιστικό, ταξικό ντοκουμέντο, ικανό να προσανατολίσει αποτελεσματικά την πάλη του Κόμματος, της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για την ανατροπή της κοινωνίας της εκμετάλλευσης και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού» - και της εισήγησης της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής, ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Χαλκίδα. Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ από τους Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, Γ. Ποσοτίδη και Λ. Χατζηπαυλίδη, μέλη της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος.

Ο διάλογος ήταν γόνιμος και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δύο θέματα: πώς θα προωθηθούν καλύτερα οι προϋποθέσεις οικοδόμησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου στην περιοχή και πώς θα ισχυροποιηθεί ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά το Κόμμα. Και αυτά σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα καθήκοντα που προκύπτουν για την Κομματική Οργάνωση, από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Πρόκειται για μια περιοχή δίπλα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με συγκέντρωση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, εργοστασίων, επιχειρήσεων, με συγκέντρωση εργατικής τάξης (Χαλκίδα, Εθνική οδός, Θήβα κ.ά.), αγροτική οικονομία με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης (Κωπαΐδα, Λαμία, Δομοκός, ελαιώνες), αξιόλογους ορεινούς όγκους με ορυκτό, δασικό πλούτο κλπ. «Συνεπώς, η περιοχή έχει μεγάλη σημασία για το κίνημα και το Κόμμα μας» υπογραμμιζόταν στην εισήγηση. «Συγκεντρώνει τα πυρά της αντίδρασης και των αντιπάλων μας. Αυτό σημαίνει ότι η προπαγάνδα, η επίθεση της άρχουσας τάξης είναι πολύ πιο έντονη. Με αυξημένη ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορά συνειδήσεων, πιέσεις, τρομοκρατία, επίθεση στο Κόμμα. Σημαίνει ότι υπάρχει πολύ πιο μεγάλη απαιτητικότητα από τη δράση της ΚΟ Στερεάς. Γιατί είμαστε ακόμα πιο πίσω απ' ό,τι πανελλαδικά ή από άλλες ΚΟ. Είμαστε κάτω από το ύψος των σημερινών απαιτήσεων και της σημαντικής σημασίας της περιοχής μας, στην ανάπτυξη ταξικού εργατικού κινήματος, αντιμονοπωλιακών συσπειρώσεων με αγροτιά, ΕΒΕ, σταθερής πολιτικής παρέμβασης και οικοδόμησης στην εργατική τάξη και τη νεολαία».

Τόσο στην προσυνεδριακή συζήτηση - όπως επισήμανε και η εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής που παρουσίασε ο γραμματέας της Λουκάς Γκούνης - όσο και στις εργασίες της συνδιάσκεψης, αναδείχτηκε η σημασία του Μετώπου και η αξία της πολιτικής των συσπειρώσεων για την οικοδόμησή του. Ομως η συζήτηση ανέδειξε και συγχύσεις, λανθασμένες απόψεις και δυσκολίες κατανόησης βασικών ζητημάτων σχετικά με το χαρακτήρα του Μετώπου, τις συσπειρώσεις και τις συνεργασίες σε επιμέρους μέτωπα, σχετικά με τις αντιθέσεις και αντιφάσεις του ιμπεριαλισμού σήμερα, σχετικά με τις αιτίες ανατροπής του Σοσιαλισμού, αλλά και με τις αιτίες που προκαλούν προβλήματα λειτουργίας της Οργάνωσης.

«Πρώτο ζήτημα»

Ετσι, η εισήγηση υπογράμμιζε ότι «πρώτο ζήτημα και πιο βασικό κριτήριο για την καθοδηγητική ικανότητα για την οργάνωση της δράσης της ΚΟ είναι η προσπάθεια για την αφομοίωση της πρότασης για το Μέτωπο». Η συνδιάσκεψη έκρινε ότι υπήρχε προσανατολισμός στην προώθηση της υπόθεσης του Μετώπου. Ιδιαίτερα τα τελευταία 2,5 χρόνια έγινε πιο σχεδιασμένη προσπάθεια προπαγάνδας. Ομως αυτή η προσπάθεια δεν αγκάλιασε όλη την ΚΟ, γιατί υπάρχουν «κενά βοήθειας σε στελέχη, στις ΚΟΒ, για την κατανόηση, την αφομοίωση του χαρακτήρα του Μετώπου και πιο ειδικά για το τι σημαίνει προώθηση της δημιουργίας προϋποθέσεων, φύτρων του Μετώπου σε κάθε χώρο».

Με βάση την εκτίμηση αυτή η συνδιάσκεψη αποφάσισε ότι πρέπει να ενταχθεί πιο σχεδιασμένα στην ιδεολογικοπολιτική δουλιά η υπόθεση του χαρακτήρα του ΑΑΔ Μετώπου, να διαπερνά την καθημερινή κομματική καθοδηγητική δουλιά όλων των οργάνων και στελεχών, να φτάνει μέχρι την ΚΟΒ, να ξεκαθαρίζει συγχύσεις ή να αντιμετωπίζει λαθεμένες απόψεις. «Χρειάζεται να επιμείνουμε να κατανοηθεί η πρότασή μας για λαϊκή οικονομία και εξουσία. Αν τα κλειδιά της οικονομίας δεν αλλάξουν χέρια, ουσιαστικές λύσεις προς το συμφέρον του λαού δεν μπορούν να δοθούν. Είναι αναγκαίο να δώσουμε στο λαό να καταλάβει σε ποια κατεύθυνση μπορούν να λυθούν τα προβλήματά του» ανέφερε η εισήγηση, υπογραμμίζοντας: «Στο βαθμό που αυτά τα προβλήματα αποσπώνται και αποκόπτονται από τη συνολική στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων, υποβαθμίζονται, καταντούν αποσπασματικά και δευτερεύοντα. Ακόμα πιο χειρότερα όταν αυτά διασπώνται και κατακερματίζονται σε ακόμα μικρότερες ενότητες, σε επιμέρους στενά αιτήματα, μακριά από τις βαθύτερες κοινωνικοοικονομικές αιτίες τους, την ταξική σύγκρουση και αντιπαράθεση απέναντι στη συνολική πολιτική και στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και των ντόπιων πολιτικών υπηρετών του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των άλλων εφεδρειών και αναχωμάτων του».

Η συνδιάσκεψη αποφάσισε ότι απαιτείται πιο σχεδιασμένη βοήθεια στις ΚΟΒ για καλύτερες επεξεργασίες και πρωτοβουλίες εξειδίκευσης της πολιτικής για το Μέτωπο κατά χώρο. Επεξεργασίες και πρωτοβουλίες που θα ανοίγουν δρόμους στο περιεχόμενο δράσης των ΚΟΒ, θα δημιουργούν σταθερούς πολιτικούς δεσμούς, θα οδηγούν στη συσπείρωση δυνάμεων.

Δράση κύρια στην εργατική τάξη

Η συνδιάσκεψη αποφάσισε επίσης ότι η δράση για συσπείρωση δυνάμεων πρέπει να γίνει κύρια στην εργατική τάξη (ΠΑΜΕ), στη νεολαία, αλλά και στην αγροτιά, τους ΕΒΕ, «σε συνδυασμό με την πάλη για τα οξυμένα μεγάλα λαϊκά προβλήματα». Στο θέμα αυτό εκτιμήθηκε ότι «έγιναν βήματα, είχαμε κάποια αποτελέσματα στη συσπείρωση δυνάμεων, τα οποία όμως είναι αδύνατα, δεν είναι γενικευμένα και είναι πίσω από τις δυνατότητες που υπάρχουν». Δημιουργήθηκαν κάποιες μικρές συσπειρώσεις σε εκλογικές αναμετρήσεις (Δημοτικές, Ευρωεκλογές, εκλογές σε ορισμένα συνδικάτα όπου υπήρξαν και θετικά αποτελέσματα π.χ. ΛΑΡΚΟ, Εργατικά Κέντρα Φωκίδας, Εύβοιας κ.ά.). Δημιουργήθηκαν συσπειρώσεις στο εργατικό κίνημα με συντονιστικά σωματείων και συνδικαλιστών σε κάθε νομό, οι οποίες όμως «παραμένουν αδύνατες, με προβλήματα σταθερής δράσης και περιεχομένου». Συσπειρώσεις και κινητοποιήσεις στους ανέργους της Κεντρικής Εύβοιας, στον πρώην Σκαλιστήρη, στη ΛΑΡΚΟ, στα Μεταλλεία Αμφισσας, αλλά και στην αντιιμπεριαλιστική δράση, στην παιδεία. Ομως και σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται «καθυστέρηση δημιουργίας υποδομής, με επιτροπές ειρήνης, συγκρότησης πυρήνων στα σχολεία, με την απαραίτητη διάθεση στελεχών, συμμετοχή, αξιοποίηση οπαδών, φίλων και συνεργαζόμενων».

Για τα ζητήματα του Κόμματος

Αρκετοί ήταν οι ομιλητές που αναφέρθηκαν σε αδυναμίες και προβλήματα των Κομματικών Οργανώσεων. «Η πορεία συγκρότησης του Μετώπου κρίνεται καθοριστικά από την πορεία της πολιτικής επιρροής και δύναμης του ΚΚΕ. Από την ικανότητα του Κόμματός μας να συσπειρώνει δυνάμεις και να οργανώνει την πάλη του λαού. Προϋποθέτει ολόπλευρα οργανωτικά, πολιτικά, ιδεολογικά πανίσχυρο ΚΚΕ, ατσαλωμένη Κομματική Οργάνωση με δράση αντίστοιχη του ύψους των σημερινών απαιτήσεων και σύνθετων αναγκών, που θα αυξάνονται από τη λυσσαλέα επίθεση των αντιπάλων. Προϋποθέτει σιδερένια κομματική πειθαρχία, ένταξη όλων των κομματικών δυνάμεων στη μάχη» τονιζόταν στην εισήγηση. Από τη συζήτηση που έγινε αποφασίστηκε ότι πρώτος στόχος είναι η ανάπτυξη και το δυνάμωμα του Κόμματος, η κομματική οικοδόμηση και οι στρατολογίες. Αποφασίστηκε επίσης ότι πρέπει να επιτευχθεί η σταθερή, τακτική, με ουσιαστικό και ενδιαφέρον περιεχόμενο συνεδρίαση των ΚΟΒ, ο προσανατολισμός τους στη συγκεκριμένη συσπείρωση δυνάμεων, η ανάπτυξη των δεσμών με το λαό του χώρου ευθύνης των, το πολιτικό περιεχόμενο των συζητήσεών τους. Επίσης, η σύνδεση και η υπαγωγή της δράσης των ΚΟΒ και των οργάνων με την πολιτική των σωστών συσπειρώσεων και την προοπτική οικοδόμησης του Μετώπου, που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε κίνησή τους, αλλά και η ουσιαστική βελτίωση του περιεχομένου και του τρόπου καθοδήγησης των ΚΟΒ, που προϋποθέτει καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη δουλιά από τα ΝΓ, τις ΝΕ και τα Αχτιδικά όργανα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην καθοδηγητική ευθύνη των στελεχών, που πρέπει να αυξηθεί μαζί με την προσφορά τους.

Αρκετή συζήτηση έγινε επίσης για τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην ιδεολογική δουλιά, σαν στοιχείο της καθημερινής δραστηριότητας. («Υπάρχουν ιδεολογικοπολιτικά κενά και κενά ενημέρωσης. Να διώξουμε από το μυαλό μας την "αυτάρκεια" και την "επάρκεια", γιατί πάντα γεννιούνται καινούριες ανάγκες» τόνισε ένας ομιλητής. «Το δίκιο μας, οι θέσεις μας, η πολιτική μας πρέπει να γίνεται υλική δύναμη» είπε ένας άλλος). Εκτενής αναφορά έγινε στην ανάγκη ουσιαστικής συμβολής στη διάδοση - διακίνηση του «Ριζοσπάστη», με τη μέθοδο των μόνιμων καθημερινών διακινητών στις πρωτεύουσες των νομών από 1η του 2001, αλλά και μέσω καλά σχεδιασμένων εξορμήσεων τις Κυριακές. («Ο "Ρ" είναι ένα όπλο γεμάτο σφαίρες, που όμως δε χρησιμοποιούμε» είπε χαρακτηριστικά ένας ομιλητής). Τέλος, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης πολιτικής για ανάδειξη στελεχών και η βοήθεια στην ΚΝΕ, που πρέπει να παρέχεται σε όλα τα επίπεδα.

Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε τη νέα Επιτροπή Περιοχής και αντιπροσώπους για το Συνέδριο. Γραμματέας της ΕΠ εκλέχτηκε ο Λουκάς Γκούνης, μέλος της ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ