Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο ίδιο έργο θεατές...

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταθέτουν Ερώτηση, αυτή τη φορά για... την εξασφάλιση «ενός ελάχιστου εισοδήματος»

Μετά την κίνηση των 60 περίπου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που με Ερώτηση στη Βουλή εμφανίστηκαν να... αγωνιούν για το μέλλον της ΟΑ, το έργο ξαναπαίζεται. Οπως έγινε γνωστό χτες, πάνω από 50 (κάποιοι λένε 72) βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από όλες τις εσωκομματικές τάσεις (και με επικεφαλής τον... Θ. Τσουκάτο) προτίθενται να καταθέσουν σήμερα Ερώτηση στη Βουλή με θέμα την προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού περί εξασφάλισης «ενός ελάχιστου εισοδήματος» σε κατηγορίες πολιτών που το χρειάζονται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ερώτηση αφορά 200.000 περιπτώσεις δικαιούχων και πρόκειται για τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 600.000 δραχμών ετησίως, για τους πολίτες χωρίς μόνιμη κατοικία και τους υπήκοους της ΕΕ που διαβιούν στην Ελλάδα με εισόδημα κάτω του ορίου φτώχειας.

Για το θέμα φρόντισε να μιλήσει χτες στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων ο «κοινωνικά ευαίσθητος» Θ. Τσουκάτος, ο οποίος μετά τη σιωπηρή «αποστρατεία», στην οποία έχει τεθεί τελευταία από το Μαξίμου, φροντίζει να θυμίζει την παρουσία του στον πρωθυπουργό... Οσο για τους «τσοχατζοπουλικούς», που επίσης υπογράφουν την Ερώτηση, φέρονται να θέλουν έτσι να στείλουν μήνυμα στην ηγεσία ότι ξεπερνούν τις εσωκομματικές διαφωνίες και έριδες (εξού και η σύμπραξη με τον Τσουκάτο) για το καλό της κοινωνίας και ως εκ τούτου και της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα λεπτό και πολύπλοκο...

Το εν λόγω θέμα δεν απασχόλησε - κατά δήλωση του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση - τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 22.11.2000 που είχε ως θέμα την πρόνοια και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σε εκείνη τη σύσκεψη πήραν μέρος - εκτός απ' τον Τ. Γιαννίτση, ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός Υγείας, Δ. Θάνος και ο Πλ. Τήνιος, σύμβουλος του πρωθυπουργού. Μετά τη σύσκεψη ο Τ. Γιαννίτσης και απαντώντας στην ερώτηση αν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αντικαταστήσει τις συντάξεις, είπε ότι το θέμα αυτό δε συζητήθηκε καθόλου.

Την εντύπωση όμως ότι πιθανώς να συζητήθηκε σε εκείνη τη σύσκεψη δίνει χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, στην οποία αναφέρει ότι το «θέμα του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος απασχολεί εδώ και καιρό την κυβέρνηση».

Στη συνέχεια ο Αλ. Παπαδόπουλος αναφέρει: «Είναι ιδιαίτερα λεπτό και πολύπλοκο. Απαιτεί τεκμηριωμένες μελέτες και επεξεργασία στο σκέλος της τεχνικής εφαρμογής, των δημοσιονομικών επιπτώσεων και του προσδιορισμού των δικαιούχων».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της όταν ολοκληρωθεί η ως άνω επεξεργασία».

Σημίτης: Δε χρειάζεται να βιαστούμε

Σχετικά με την Ερώτηση που κατέθεσαν χτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη διασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ο πρωθυπουργός, από τη Νίκαια όπου βρίσκεται, δήλωσε χτες ότι το θέμα αυτό απασχολεί την κυβέρνηση, ότι συζητείται και ότι θα ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση όταν συνεκτιμηθούν όλα τα στοιχεία. «Δε χρειάζεται να βιαστούμε για να πάρουμε αποφάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ