Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Τελειώνουν τα ψέματα...

ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με την άμμο του στην κλεψύδρα του χρόνου να τελειώνει ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την Προεδρία ποντάρισε όλα του τα χρήματα χτες στην πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα. Ο Γκορ όμως δεν τα έχει βάλει μόνο κατά του χρόνου που λιγοστεύει, κατά των ψήφων υπέρ του, που υποστηρίζει ότι χάθηκαν ως διά μαγείας και τώρα είναι εγκλωβισμένες στις νομικές καλένδες, αλλά και κατά της κοινής γνώμης που δείχνει πια να του γυρνά την πλάτη...

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα χτες εξέτασε τη δεύτερη και κρίσιμη προσφυγή ενώπιόν του εκ μέρους του αντιπροέδρου Αλ Γκορ, που αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει την άδεια για νέα ανακαταμέτρηση, στο χέρι, πολλών χιλιάδων ψήφων της Πολιτείας της Φλόριντα.

Οι συνήγοροι των δύο πλευρών εκτός των γραπτών εισηγήσεών τους είχαν χτες η καθεμία δικαίωμα να αγορεύσει ενώπιον των επτά ανώτατων δικαστών της Πολιτείας για 30 λεπτά και να στηρίξει επαρκώς την επιχειρηματολογία της.

Παράλληλα, μία ακόμη δικαστική μάχη ολοκληρώθηκε χτες και απομένει το κρίσιμο αποτέλεσμά της. Πρόκειται για την προσφυγή πολιτών, οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος, που ζητούν την ακύρωση περίπου 25.000 σε δύο κομητείες του Σέμινόουλ και του Μάρτιν, εξαιτίας των «εκτεταμένων παρατυπιών», όσον αφορά στις αιτήσεις εγγραφής των επιστολικών ψήφων. Η δικαστής της έδρας του Λεόν άκουσε τις αγορεύσεις και των δύο πλευρών και κυρίως τους μάρτυρες, ανάμεσά τους ένας πρώην πράκτορας της CIA που παραδέχτηκε ότι προσπαθούσε να βοηθήσει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, καθώς και την επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Πέγκι Ρόμπινς, που παραδέχτηκε ότι άφησε τους εκπροσώπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να διορθώσουν εκ των υστέρων τις αιτήσεις, ώστε να μπορούν οι επιστολικές ψήφοι να προσμετρηθούν.

Κάτι που για το δικηγόρο της πολιτικής αγωγής σήμαινε ότι πρόκειται για μία «φρικαλέα» συνωμοσία, αφού η διόρθωση εκ των υστέρων των αιτήσεων είναι παράνομη πράξη, που επιτρέπει με δόλο μόνο και μόνο για να μπορέσει να βοηθηθεί ο Τζορτζ Μπους... Η έκβαση αυτής δικαστικής διαμάχης είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η προσφυγή, τότε περίπου 25.000 ψήφοι από τις δύο κομητείες θα ακυρωθούν, με αποτέλεσμα να ανατραπεί η υπέρ του Μπους διαφορά των 537 ψήφων και η πλάστιγγα να γείρει υπέρ του Γκορ και μάλιστα με τεράστια διαφορά, ίσως και της τάξης των 8.000 ψήφων.

Παράλληλα, σε ένα άλλο πεδίο «νομικής μάχης» το Ομοσπονδιακό Εφετείο απέρριψε, το βράδυ της Τετάρτης, την προσφυγή του κυβερνήτη του Τέξας, Μπους για δικαστική εντολή ώστε να σταματήσει η διά χειρός καταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα, την οποία ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ θεωρεί πολύ σημαντική για τις εξανεμιζόμενες ελπίδες του να κερδίσει τον Λευκό Οίκο. Συγκεκριμένα, το 11ο εφετείο της Ατλάντα, με μια 128σέλιδη απόφασή του, αποδέχτηκε την απόφαση δικαστηρίου της περιφέρειας του Μαϊάμι που εκδόθηκε το Νοέμβρη. Στην απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου, ο δικαστής ανέφερε ότι οι ανακαταμετρήσεις φαίνεται να είναι ουδέτερες και γίνονται σύμφωνα με το νόμο και δε βλέπει κάποιο λόγο για να παρέμβει. Πάντως οι ανακαταμετρήσεις ολοκληρώθηκαν πριν από την απόφαση του Εφετείου.

Το ίδιο εφετείο απέρριψε επίσης χτες παρόμοια προσφυγή από τρεις ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων στην κομητεία Μπρέβαρντ. Και για τις δυο υποθέσεις υποστηρίχτηκε ότι οι καταμετρήσεις με το χέρι είναι αντισυνταγματικές, επειδή δίνουν άδικα περισσότερο βάρος σε μερικούς ψηφοφόρους απ' ό,τι σε άλλους.

Πάντως, ο Μπους συνεχίζει τις επαφές του για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, καθώς θεωρεί τον εαυτό του ως το σίγουρο νικητή που θα σταθεί μπροστά στο Καπιτώλιο στις 20 Γενάρη και θα ορκιστεί ως 43ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την άλλη πλευρά, ο Αλ Γκορ εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τελικά θα «δικαιωθεί» στα δικαστήρια και θα νικήσει, αλλά χτες συνεργάτες και σύμβουλοί του τόνισαν ότι σε περίπτωση που αυτές οι νομικές μάχες έχουν αρνητική έκβαση για τον αντιπρόεδρο, «όλα θα έχουν τελειώσει»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ