Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ετοιμο για δράση δηλώνει το Βελιγράδι, κατηγορώντας την ΚΦΟΡ για αδράνεια...

Από τις συγκρούσεις Σέρβων με ΝΑΤΟικούς στην Κοσόβσκα -Μιτροβίτσα

Associated Press

Από τις συγκρούσεις Σέρβων με ΝΑΤΟικούς στην Κοσόβσκα -Μιτροβίτσα
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την άμεση απομάκρυνση όλων των αυτονομιστών Αλβανών ανταρτών του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβιατς» («UCPMB») από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα όρια της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, απαίτησε χτες ο πρωθυπουργός της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίζιτς.

«Οι στρατιώτες της ΚΦΟΡ έχουν την ευθύνη να απωθήσουν όλους τους τρομοκράτες από την περιοχή, για να μην αναγκαστούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Τους θεωρούμε υπεύθυνους για τη διείσδυση περισσότερων από 1.000 αυτονομιστών στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη... Εάν δεν τους απομακρύνουν σε εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα, τότε είμαστε έτοιμοι να βασιστούμε στις δικές μας αμυντικές δυνάμεις»(!), υπογράμμισε ο Ζίζιτς, καταλήγοντας πως «δε θα επιτραπεί σε κανέναν να πάρει ούτε μία ίντσα από το σερβικό έδαφος»...

Οσο για την απάντηση των αξιωματούχων της ΚΦΟΡ στο αίτημα του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού, οι εκπρόσωποι της ΚΦΟΡ δεν έκαναν επίσημα κανένα σχόλιο, εντούτοις, κατά καιρούς δήλωναν σε δημοσιογράφους πως δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να προχωρήσουν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης των πέντε χιλιομέτρων, που βρίσκεται ανάμεσα στα διοικητικά όρια της νότιας και κεντρικής Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο... Εάν η ΚΦΟΡ διατηρήσει αυτή τη στάση και δεν ικανοποιήσει το πρότερο αίτημα του Βελιγραδίου για τροποποίηση της στρατιωτικής συμφωνίας του Κουμάνοβο, που είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του '99 ανάμεσα στις ΝΑΤΟικές και γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές δυνάμεις, τότε, η ένταση αναπόφευκτα θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, οδηγώντας σε μία ακόμη επικίνδυνη σύρραξη.

Ενταση και στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα...

Κατακόρυφα ανέβηκε χτες η ένταση στην άτυπα διαιρεμένη πόλη της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, με αφορμή τις αιφνιδιαστικές έρευνες για τον εντοπισμό παράνομων όπλων από ομάδα Γάλλων στρατιωτών της ΚΦΟΡ σε σπίτια του σερβικού τομέα της πόλης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ορισμένοι από τους Γάλλους στρατιώτες έδειξαν κατά τις έρευνες υπερβάλλοντα ζήλο, προχωρώντας στον ξυλοδαρμό ενός ηλικιωμένου Σέρβου και στην αδικαιολόγητη κράτηση μίας 17χρονης Σερβίδας.

«Ο τρόπος διενέργειας αυτής της έρευνας, αλλά και η δράση των ανδρών της ΚΦΟΡ είναι ανεξήγητη... Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ελήφθησαν αυτά τα μέτρα δράσης που ουσιαστικά επανέφεραν, μετά από αρκετό καιρό, την ένταση στην περιοχή», δήλωσε ο αρχηγός της σερβικής κοινότητας της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, Ολιβερ Ιβάνοβιτς.

Οι ενέργειες των Γάλλων στρατιωτών της ΚΦΟΡ δεν άργησαν να προκαλέσουν τις αντιδράσεις δεκάδων Σέρβων, που βγήκαν στους δρόμους, στήνοντας οδοφράγματα και λιθοβολώντας τους άνδρες της πολυεθνικής δύναμης. Μετά από λίγες ώρες, τα επεισόδια τερματίστηκαν, αφότου οι στρατιώτες της ΚΦΟΡ έριξαν κατά των διαδηλωτών δεκάδες δακρυγόνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ