Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Καταδίκη Αμερικανού πράκτορα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Βλ. ΜΑΣΙΝ).-

Σε κάθειρξη 20 ετών και πρόστιμο 8.000.000 δολαρίων καταδικάστηκε την Τετάρτη, 6 Δεκέμβρη, από δικαστήριο της Μόσχας ο Αμερικανός επιχειρηματίας Εντμοντ Πόουπ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος κατασκοπίας. Ο Πόουπ, 54 ετών, πρώην αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι είχε προσπαθήσει να συγκεντρώσει μυστικές πληροφορίες για μια ρωσική τορπίλη. Ο Πόουπ εμφανίστηκε στη Ρωσία το 1996 ως επιχειρηματίας και ασχολούνταν με την αποστολή στη Δύση τεχνικών ντοκουμέντων που επεξεργάζονταν ρωσικά επιστημονικά κέντρα, εργαστήρια και επιχειρήσεις. Συνελήφθη τον περασμένο Απρίλη τη στιγμή που παραλάμβανε ντοκουμέντα για τη ρωσική τορπίλη «Σκβαλ» από καθηγητή του Κρατικού Τεχνικού Πανεπιστημίου «Ν.Ε. Μπάουμαν» της Μόσχας (ΚΤΠΜ). Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδείξει ότι οι πληροφορίες για την τορπίλη δεν ήταν απόρρητες και ότι ο Πόουπ λάμβανε τις πληροφορίες αυτές στο πλαίσιο συμφωνίας του ΚΤΠΜ και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Ωστόσο, στη διάρκεια της ανάκρισης, η Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν δυο μέλη της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, απέδειξε ότι τα εν λόγω υλικά που λάμβανε ο Πόουπ ήταν απόρρητα.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και της δίκης ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στη ρωσική δικαιοσύνη και την πολιτική ηγεσία της χώρας από μέρους των δυτικών και ντόπιων φιλοδυτικών ΜΜΕ. Το θέμα «Πόουπ» έθεσε ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους. Από τη μεριά του, το αμερικανικό Κογκρέσο με απόφασή του κάλεσε τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερο τον Πόουπ και ζήτησε από τον Κλίντον να εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής της βοήθειας προς τη Ρωσία σε αντίθετη περίπτωση.

Ωστόσο, η αμερικανική παρέμβαση απορρίφτηκε και ο πράκτορας καταδικάστηκε, πράγμα που δε συνέβαινε τόσο συχνά τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία. Επίσης, αυτό το γεγονός, εκτός από την καθαρά νομική του πλευρά, έχει και μια ορισμένη πολιτική σημασία: δείχνει με κάποιο τρόπο την ειλικρίνεια των δηλώσεων του Πούτιν για την προάσπιση των κρατικών συμφερόντων της Ρωσίας, τα οποία πολύ συχνά πρόδινε ο Γιέλτσιν προς όφελος των ΗΠΑ.

Στην ίδια κατεύθυνση με την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση Πόουπ κινείται και η απόφαση της Ρωσίας να σπάσει τη μυστική συμφωνία με τις ΗΠΑ για το σταμάτημα προμηθειών όπλων προς το Ιράν, που είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να χάσει, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πάνω από 4 δισ. δολάρια. Η σημερινή ηγεσία της χώρας δηλώνει ότι θα τηρεί μεν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες και αρχές, αλλά παράλληλα δεν ξεχνάει τα συμφέροντα της Ρωσίας. Ενδεικτικό είναι ότι η Δύση για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μια τόσο σθεναρή θέση της Ρωσίας, δε θέλει όμως να παραδεχτεί την πραγματικότητα και προσπαθεί να συνεχίσει τις πιέσεις. Παράδειγμα αυτού αποτελεί η παρέμβαση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου προς υπεράσπιση του κατηγορούμενου και καταζητούμενου για «απάτη ολκής» Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι (επικεφαλής συνάμα του Εβραϊκού Κογκρέσου της Ρωσίας), το οποίο κάλεσε να μην ικανοποιηθεί το αίτημα της Εισαγγελίας της Ρωσίας για τη σύλληψη και την παράδοση στη ρωσική δικαιοσύνη του Γκουσίνσκι που κρύβεται στο εξωτερικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνελήφθη Ιάπωνας πρόξενος για κατασκοπεία (2022-09-28 00:00:00.0)
«Χοντραίνει» η αντιπαράθεση (2017-08-04 00:00:00.0)
Ερευνες για τους τρόπους ιδιωτικοποιήσεων (2001-04-26 00:00:00.0)
Η υπόθεση Μποροντίν (2001-01-20 00:00:00.0)
Σύλληψη του Γκουσίνσκι (2000-12-13 00:00:00.0)
Πιέσεις πριν την επίσκεψη Κλίντον (2000-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ