Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνελήφθη Ιάπωνας πρόξενος για κατασκοπεία

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσαν προχτές ότι συνέλαβαν τον επικεφαλής του γενικού προξενείου της Ιαπωνίας, Μοτόκι Τατσουνόρι, που έχει την έδρα του στο Βλαδιβοστόκ (ρωσική Απω Ανατολή), κατηγορώντας τον ότι «συνελήφθη επ' αυτοφώρω ενώ λάμβανε πληροφορίες, έναντι χρηματικής αμοιβής, σχετικά με τις τρέχουσες πτυχές της συνεργασίας της Ρωσίας με μια από τις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, αλλά και τον αντίκτυπο της δυτικής πολιτικής κυρώσεων». Ο Τατσουνόρι κηρύχθηκε «persona non grata» και θα απελαθεί άμεσα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Χτες, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Χιροκάζου Ματσούνο, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στο Τόκιο κλήθηκε στο ΥΠΕΞ και του επιδόθηκε διαμαρτυρία για τη μεταχείριση του Ιάπωνα διπλωμάτη, η οποία - υποστήριξε - παραβίασε τη Συνθήκη της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις.

Ο Ματσούνο κατήγγειλε ότι Ρώσοι πράκτορες «στη διάρκεια της κράτησής του έδεσαν τα μάτια και τα δύο χέρια του (Ιάπωνα) αξιωματούχου και του πίεσαν το κεφάλι στο έδαφος με τρόπο ώστε να μην μπορεί να κινείται, στη συνέχεια ανακρίθηκε με αυταρχικό τρόπο». Πρόσθεσε ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε «έντονα» γι' αυτές «τις απίστευτες ενέργειες» και ζήτησε «μια επίσημη συγγνώμη».

Θυμίζουμε ότι τον Μάη, σταμάτησαν οι συνομιλίες για την υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών (που τυπικά παραμένουν ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), ύστερα από τις κυρώσεις που υιοθέτησε και το Τόκιο κατά της Μόσχας. «Είναι αδύνατο να συζητηθεί αυτό το θεμελιώδες ντοκουμέντο (...) με ένα κράτος που (...) επιδιώκει να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας μας», είχε αναφέρει τότε η ρωσική πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ