Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ζητά κι άλλες κυρώσεις στο Ιράν

Την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στο Ιράν πρότεινε χτες η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, στο φόντο των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων και αντιδιαδηλώσεων που προκαλεί στη χώρα ο απόηχος του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ήθους επειδή δεν φορούσε «σωστά» την ισλαμική μαντίλα (χιτζάμπ).

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μπέρμποκ, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την τρέχουσα συγκυρία για να κλιμακώσει την πίεση σε βάρος της Τεχεράνης και στο φόντο των παζαριών για μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κάλεσε τους ομολόγους της στην ΕΕ να συζητήσουν «πολύ γρήγορα» την πρότασή της για νέες κυρώσεις σε βάρος των Ιρανών αξιωματούχων. Πρόσθεσε δε ότι η προσπάθεια να κατασταλούν «ειρηνικές διαδηλώσεις με ακόμα περισσότερη θανατηφόρα βία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη», διότι «τα δικαιώματα των γυναικών είναι μέτρο για την κατάσταση μιας κοινωνίας (...) Αν οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς σε μια χώρα, κανένας δεν είναι ασφαλής».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Ιρανός πρέσβης στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις, μερικές ώρες αφότου η ιρανική κυβέρνηση απέρριψε τις επικρίσεις της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Νάσερ Κανάνι, κατηγόρησε ΕΕ και ΗΠΑ για «επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και υποστήριξη των ταραχοποιών».

Από τις 17 Σεπτέμβρη που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης μέχρι χτες είχαν αναφερθεί επισήμως πάνω από 40 νεκροί διαδηλωτές, ενώ η νορβηγική ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράν» υπολόγιζε ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 76 και ότι οι τραυματίες και συλληφθέντες είναι εκατοντάδες.

Συνομιλίες Ιρανών και ΙΑΕΑ στη Βιέννη

Σε αυτό το κλίμα έντασης, ξανάρχισαν χτες στη Βιέννη οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σχετικά με μια παλιότερη έρευνα για στοιχεία σωματιδίων που βρέθηκαν σε ιρανικές εγκαταστάσεις.

«Ο διάλογος με το Ιράν έχει ξαναρχίσει για τη διαλεύκανση των εκκρεμών ζητημάτων διασφαλίσεων», έγραψε το βράδυ της Δευτέρας στο Twitter ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής της IAEA.

Νωρίτερα ο Γκρόσι συναντήθηκε στη Βιέννη με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μοχάμαντ Εσλάμι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταλλαγή κρατουμένων και «ξεπάγωμα» ιρανικών κεφαλαίων (2023-09-19 00:00:00.0)
Προετοιμάζει «δημόσιες δίκες» για συλληφθέντες (2022-11-01 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις με αφορμή τις 40 μέρες από τον θάνατο της Αμινί (2022-10-27 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2022-08-04 00:00:00.0)
Ζητά αποδείξεις «σοβαρότητας» για το παζάρι με τις ΗΠΑ (2021-10-20 00:00:00.0)
Προσωρινή συμφωνία πριν τα μεγαλύτερα παζάρια... (2021-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ