Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διεργασίες μετά την επικράτηση Μελόνι

«Δύσκολες αποφάσεις» θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, όπως εκτίμησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «S&P», μετά την επικράτηση του κεντροδεξιού συνασπισμού (με πρώτους τους αντιδραστικούς «Αδελφούς της Ιταλίας»), εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους της χώρας αλλά και της νέας μεγάλης οικονομικής ύφεσης που θα πλήξει την Ευρώπη.

Με αυτά τα δεδομένα, ο οίκος εκτιμά - όπως μετέδωσε και το ιταλικό πρακτορείο ANSA - ότι υπάρχει «περιορισμένος χώρος» για «δημοσιονομικούς ελιγμούς». Σημειωτέον ότι για το 2023 ο «S&P» προβλέπει πτώση του ιταλικού ΑΕΠ κατά 0,1%, ενώ για το 2024 αύξηση μόλις κατά 1,5%.

Οι διεργασίες για τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου θα κορυφωθούν τις επόμενες μέρες, με την επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας» (που ήρθε πρώτο κόμμα με 26%) και πιθανότερη επόμενη πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, να δηλώνει ότι «τώρα είναι ώρα για υπευθυνότητα». Ο ηγέτης του «Φόρτσα Ιτάλια» (βασικής συνιστώσας του κεντροδεξιού συνασπισμού που επικράτησε με συνολικό ποσοστό 44%) Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο «η δεξιά κυβέρνηση να παρασυρθεί σε λαϊκισμό, αν υπήρχε τέτοιος κίνδυνος δεν θα ξεκινούσε (να δημιουργηθεί) καν». Μεταξύ άλλων, «τρέχουν» σενάρια περί αποκλεισμού της «Λέγκα» από κρίσιμα χαρτοφυλάκια (π.χ. Εξωτερικών και Εσωτερικών), μετά και από τις χαμηλές της εκλογικές επιδόσεις. Σημειωτέον ότι ήδη στο εσωτερικό της «Λέγκα» διατυπώνονται προτάσεις περί αλλαγής ηγεσίας, όπως αυτή που έκανε το πρώην ηγετικό στέλεχος Ρομπέρτο Μαρόνι, ζητώντας τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου.

Ολα αυτά ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι «όλες οι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της ιταλικής, θα έχουν πολύ περισσότερα να κερδίσουν αν εργαστούν μαζί με την Ευρώπη και όχι εναντίον της».

Στη Γαλλία, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν συνέστησε «να περιμένουμε τα επόμενα βήματα» της Ιταλίας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ πρότεινε να αναμένουμε, ο δε Ζορντάν Μπαρντελά, προσωρινός πρόεδρος του κόμματος της Μαρίν Λεπέν (Εθνική Συσπείρωση), σε ανάρτησή του υποστήριξε ότι «οι Ιταλοί έδωσαν ένα μάθημα ταπεινοφροσύνης στην ΕΕ (...) οι λαοί της Ευρώπης σηκώνουν κεφάλι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ