Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στα σκαριά οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές

Ανοίγει και πάλι η συζήτηση στη Γαλλία για τις επόμενες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, που οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν προσπαθήσει να «μαζέψουν» πριν τις τελευταίες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Ετσι, ο υπουργός Προϋπολογισμού Γκαμπριέλ Ατάλ σε δηλώσεις του εξέφρασε προβληματισμό για το «έλλειμμα που αντιμετωπίζει» το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Οπως είπε, η κυβέρνηση ...δεν θέλει να αυξήσει τους φόρους ή να δει μεγαλύτερο εθνικό χρέος, και γι' αυτό - συνέχισε - ο μόνος τρόπος να εγγυηθούν Κοινωνική Ασφάλιση για τις μελλοντικές γενιές είναι να αυξηθεί η ηλικία «επιλεξιμότητας» για συνταξιοδοτικά επιδόματα. «Προτιμώ να λέω την αλήθεια στους Γάλλους, ακόμα κι αν μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να την ακούσει κανείς», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας κατέθεσε τη Δευτέρα το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δάνειο 270 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις διεθνείς χρηματαγορές, το μεγαλύτερο που έχει δανειστεί ποτέ το γαλλικό κράτος. Σημειωτέον, στον νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία, επιβεβαιώνοντας ότι οι νέες ανατροπές αποτελούν προτεραιότητα και της νέας «προοδευτικής» κυβέρνησης Μακρόν.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες στη χώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι βουλευτές από το κόμμα «Αναγέννηση», του Μακρόν, ζήτησαν να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για να ερευνήσει τη φερόμενη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από τη Ρωσία. Σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Βουλής, Γιαέλ Μπρον - Πιβέ, ανέφεραν ότι αφορμή για την πρότασή τους στάθηκε ο πρόσφατος αποχαρακτηρισμός εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δείχνουν ότι η Ρωσία κατέβαλε εκατομμύρια ευρώ σε πολιτικά κόμματα άλλων χωρών «με στόχο να επηρεάσει τις εκλογές».

Αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων σε δάνειο από ρωσικές τράπεζες που ο «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν ακόμα αποπληρώνει, μιλώντας για γεγονότα που «υποδηλώνουν ξεκάθαρα την πρόθεση της Ρωσίας να παρέμβει στον δημόσιο διάλογο στη Γαλλία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γραμματέας του κόμματος «Ευρώπη Οικολογία - Οι Πράσινοι», Ζουλιέν Μπαγιού, παραιτήθηκε έπειτα από διατύπωση κατηγοριών εναντίον του για ψυχολογική βία κατά πρώην συντρόφου του, με τον ίδιο να καταγγέλλει ότι αντιμετωπίζει μια «απαράδεκτη κατάσταση».

  • Την 1η Δεκέμβρη ο Μακρόν θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, Καρίν Ζαν - Πιερ, λέγοντας ότι «συνεργαζόμαστε στενά με τη Γαλλία σε ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων προκλήσεων, μεταξύ τους και στον πόλεμο στην Ουκρανία» και χαρακτηρίζοντας τον Γάλλο ηγέτη «πολύτιμο εταίρο».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ