Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πλεύση κινεζικών και ρωσικών πλοίων ανοικτά της Αλάσκας

Τον πλου επτά πολεμικών πλοίων Κίνας και Ρωσίας ανοικτά του νησιού Κίσκα της Αλάσκας κατέγραψε στις 19 Σεπτέμβρη σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής, ενώ έκανε περιπολία ρουτίνας στη θάλασσα του Μπέρινγκ.

Τα τρία κινεζικά πολεμικά πλοία και τέσσερα ρωσικά, εκ των οποίων το ένα καταδρομικό, έπλεαν σε διεθνή χωρικά ύδατα σε κοινό σχηματισμό, τον οποίο στη συνέχεια διέλυσαν και χωρίστηκαν, ενώ τα παρακολουθούσε το σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής που είχε αεροπορική στήριξη από ένα μεταγωγικό «Hercules C-130».

Ο αντιναύαρχος Νέιθαν Μορ, αναφερόμενος στο περιστατικό, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ: «Αν και τα πλοία έπλεαν σε σχηματισμό σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και νόρμες, εμείς θα απαντήσουμε στην παρουσία αυτή με τρόπο ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα διαταραχθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο θαλάσσιο περιβάλλον πέριξ της Αλάσκας». Η πλεύση των κινεζικών και ρωσικών πολεμικών πλοίων δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή, που με τη μείωση των πάγων μετατρέπεται σε σημαντική εμπορική δίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ