Κυριακή 11 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Στο προσκήνιο το εργατολαϊκό κίνημα

Είναι γνωστή η άμεση απόφαση της επαναστατικής εργατικής κυβέρνησης των Μπολσεβίκων το 1917 να μην αναγνωρίσει το εξωτερικό χρέος που είχε συσσωρευτεί από τις τσαρικές κυβερνήσεις καθώς κι από την κυβέρνηση Κερένσκι. Η απόφαση ήταν λογική συνέπεια του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης και της εργατικής κυβέρνησης. Το σκεπτικό ήταν ότι το προλεταριάτο δεν αναγνωρίζει τις οικονομικές υποχρεώσεις της αστικής εξουσίας που ήταν προϊόν εκμεταλλευτικών συναλλαγών στη διαπλοκή του διεθνούς κεφαλαίου. Πολύ περισσότερο όταν σημαντική μερίδα του δημόσιου χρέους προήλθε από την εμπλοκή της τσαρικής κι αστικής Ρωσίας στον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ».

Σήμερα η θηλιά του δημόσιου χρέους της Ελλάδας από τη διεθνή των τοκογλύφων έγινε το κύριο πρόβλημα για να δικαιολογεί η αστική τάξη με τις κυβερνήσεις της τα άκρως αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα. Μάλιστα, μεγάλο μέρος του χρέους οφείλεται στους υπέρμετρους εξοπλισμούς, που υπερβαίνουν τις καθαρά αμυντικές ανάγκες για να εξυπηρετήσουν ιμπεριαλιστικές εκστρατείες του ΝΑΤΟ, π.χ., Αφγανιστάν, Κόσσοβο κλπ. και να βοηθούν τον οικονομικό ισολογισμό ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών που διαθέτουν ισχυρή πολεμική βιομηχανία, π.χ., ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία. Παρατηρείται ότι οι εποχές αλλάζουν σκηνοθέτες, θεατρίνους και σεναριογράφους όμως η ουσία παραμένει η ίδια.

Η εντεταλμένη «τρόικα» των τοκογλύφων δεν κρύβει ότι η πτωχευτική διαδικασία της Ελλάδας θα τραβήξει πολλά χρόνια με άγνωστο φινάλε. Η εξουσιάζουσα και κυβερνώσα αστική τάξη έβαλε την Ελλάδα στη δαιδαλώδη σπηλιά του Μινώταυρου χωρίς επιστροφή, αρκεί να ρίξει το χρέος που δημιούργησε στην πλάτη του λαού. Το κακό γι' αυτή είναι ότι μέσα στην εκμεταλλευτική της αλαζονεία έφερε στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της ταξικής εξουσίας. Π.χ. το 40% των Ελλήνων που αποστρέφονται τα αστικά κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δείχνει ότι η αστική τάξη αδυνατεί να καθοδηγήσει το λαό πολιτικά και η εργατική τάξη είναι ανέτοιμη ακόμη να αναλάβει τις ευθύνες της εξουσίας.

Το χαρακτηριστικό αυτού του πολιτικού κενού είναι ότι φέρνει την ταξική σύγκρουση σε επίπεδο κυβερνητικών προγραμμάτων. Εδώ κρίνεται και η ικανότητα του προωθημένου τμήματος των εργαζομένων να συσπειρώσει ένα ευρύ λαϊκό μέτωπο της πόλης και του χωριού. Το ΚΚΕ έχει προ πολλού χρόνου διατυπώσει το πρόγραμμα συσπείρωσης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου ως το εφαλτήριο ενός καθολικού λαϊκού αγώνα που θα απαλλάξει την Ελλάδα από τη θηλιά των τοκογλύφων του δημόσιου χρέους ως πρώτο βήμα μιας συνολικότερης κοινωνικής αλλαγής. Το ζήτημα ασφαλώς είναι άκρως σημαντικό με ευαίσθητες πλευρές που χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς. Η ανταπόκριση από την κορυφή έως τη βάση της πολιτικής ζωής είναι επίπονη κι επίμονη. Ο ρυθμός επιτάχυνσης των κοινωνικών αλλαγών είναι δύσκολος στην ακριβή επισήμανση της ρότας του. Το ίδιο κι οι όποιες αποφάσεις. Το σίγουρο όμως είναι ότι η ιστορική κίνηση της Ελλάδας βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό. Είναι ιστορικό.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες(2017-03-30 00:00:00.0)
1917(2011-11-08 00:00:00.0)
Επικίνδυνη για το λαό κυβέρνηση(2010-12-12 00:00:00.0)
Λαϊκή εξουσία - Αρνηση του χρέους!(2010-07-03 00:00:00.0)
Η «διεθνής των τοκογλύφων»(2009-12-25 00:00:00.0)
«Νόμιμη» τοκογλυφία(2008-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ