Κυριακή 11 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Στο σοσιαλισμό η προοπτική για τους λαούς

Διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Πορτογαλικού ΚΚ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Τζερόνιμο ντε Σόουζα στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ

Ο Τζερόνιμο ντε Σόουζα, μιλώντας στην εκδήλωση προς τιμήν της αντιπροσωπείας του ΠΚΚ που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ
Ο Τζερόνιμο ντε Σόουζα, μιλώντας στην εκδήλωση προς τιμήν της αντιπροσωπείας του ΠΚΚ που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ
Η καπιταλιστική κρίση, η άγρια αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου, οι ταξικοί αγώνες στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτέλεσαν ορισμένα από τα θέματα των συζητήσεων που είχε τις τελευταίες ημέρες η αντιπροσωπεία του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος που βρέθηκε στην Αθήνα, προσκεκλημένη του ΚΚΕ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Τζερόνιμο Ντε Σόουζα, ΓΓ της ΚΕ, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Ζορζ Κορδέιρο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και η Μανουέλα Μπερναντίνο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Την Τετάρτη η αντιπροσωπεία του ΠΚΚ είχε συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Συμμετείχαν ακόμη ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, τα μέλη της ΚΕ Ε. Βαγενάς και Κ. Παπαδάκης, καθώς και ο Ν. Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκτιμήθηκε και από τα δύο κόμματα πως το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα αποτελούν πτυχές και όχι την αιτία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η οποία βρίσκεται στον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Με βάση αυτό, σημειώθηκε πως σήμερα ακόμα περισσότερο οι κομμουνιστές πρέπει να αναδείξουν τη μοναδική εναλλακτική λύση που έχουν οι λαοί και δεν είναι άλλη από την πάλη για το σοσιαλισμό.

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΠΚΚ και του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΠΚΚ και του ΚΚΕ
Στην πάλη που αναπτύσσει το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Παράδειγμα για τη δράση των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη αποτελεί η δράση των εργατών της Ελλάδας, σημείωσε ο Τζερόνιμο Ντε Σόουζα, προσθέτοντας πως οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε αναλυτικά στους αγώνες που διεξάγονται αυτή την περίοδο στην Πορτογαλία ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, που με στήριξη του αντιπολιτευόμενου «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» αποφάσισε μείωση 5% στους μισθούς των ανώτατων δημόσιων υπαλλήλων και των πολιτικών, αύξηση του ΦΠΑ από 20% στο 21%, αύξηση του φόρου εισοδήματος κατά 1,5%, ενώ είχε προηγηθεί «πάγωμα» των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων για τρία χρόνια, περικοπή δημόσιων δαπανών κ.ά. Μέτρα που δε διαφέρουν και πολύ απ' αυτά που παίρνονται στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ο Πορτογάλος κομμουνιστής αναφέρθηκε και στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στη χρησιμοποίηση του ΝΑΤΟ, μέσω της διαμόρφωσης του νέου στρατηγικού του δόγματος, για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των αγορών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους για τη δράση που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες, ενώ υπογράμμισαν πως τα αντιλαϊκά μέτρα, η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση από μόνα τους δεν είναι παράγοντες συνειδητοποίησης των εργαζομένων. Ιδιαίτερη σημασία και συμβολή για την ανάπτυξη των αγώνων, της ταξικής πάλης έχει η ιδεολογικο - πολιτική παρέμβαση των κομμουνιστών για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το σοσιαλισμό. Ξεχωριστό σημείο της συνάντησης αφορούσε τα εμπόδια που θέτει η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις στη δράση των ΚΚ της Ευρώπης, είτε με τον απροκάλυπτο αντικομμουνισμό που σημειώνεται στις Βαλτικές Χώρες, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στη Μολδαβία κ.ά. Είτε με πρόσχημα τα οικονομικά των Κομμουνιστικών Κομμάτων, όπως γίνεται σε Ελλάδα και Πορτογαλία, με στόχο το χτύπημα του κομμουνιστικού κινήματος.

Η αντιπροσωπεία του ΠΚΚ είχε επίσης συναντήσεις τόσο με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, όσο και με το Εργατικό - Συνδικαλιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου εκφράστηκε η κοινή θέληση των δύο ΚΚ να αναπτυχθεί η κοινή δράση, οι σχέσεις τους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Σημαντική ανταλλαγή εμπειριών

Την περασμένη Τρίτη διοργανώθηκε επίσης εκδήλωση της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών στην πλατεία Κάνιγγος προς τιμήν της πορτογαλικής αντιπροσωπείας, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, την οργανωμένη απάντηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ο Τζερόνιμο Ντε Σόουζα, μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα σημείωσε πως η συγκεκριμένη επίσκεψη έχει στόχο το βάθεμα και την ενίσχυση των συντροφικών σχέσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά και για να εκφραστεί η αλληλεγγύη του ΠΚΚ, να τιμήσει την εργατική τάξη και το ΚΚΕ για την αντίσταση που δείχνει σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει μια όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία δεν έχει απλά το στόχο να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται αλλά να την εκμεταλλευτεί για να δώσει χτύπημα στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Η κατάσταση αυτή, πρόσθεσε, δείχνει πως στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν δικαιώματα, δίκαιοι μισθοί, τα οποία θα παραμείνουν αιώνια. Τόνισε επίσης πως ο καπιταλισμός δεν εκδημοκρατίζεται, δεν εξανθρωπίζεται, μιας και είναι η ίδια του η φύση εκμεταλλευτική, ενώ πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί πως ο καπιταλισμός είναι αιώνιος και η πάλη των τάξεων είναι ξεπερασμένη, καταρρίπτονται. Γι' αυτό οι επαναστατικές δυνάμεις, τα Κομμουνιστικά Κόμματα και η εργατική τάξη αγωνίζονται για μια εναλλακτική λύση, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από το σοσιαλισμό.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΠΚΚ, υπογράμμισε επίσης πως πέρα από τα άμεσα αιτήματα που θα πρέπει να έχει το κίνημα για τα καθημερινά ζητήματα όπως είναι η πάλη για τους μισθούς, το δικαίωμα στην Υγεία, στην Παιδεία κλπ. χρειάζεται μέσα από την οργανωμένη πάλη να βγει πιο ισχυρό και δυναμωμένο το κομμουνιστικό κόμμα. Ιδιαίτερα υπογράμμισε πως στα πλαίσια της ανάπτυξης της πάλης θα πρέπει να γίνεται συγκεκριμένη δουλειά στις επιχειρήσεις και στους τόπους δουλειάς. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία στις 29 Απρίλη, με τη συμμετοχή 300.000 εργαζομένων που αντιδρούν στα νέα μέτρα λιτότητας της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης. Μια διαδήλωση στην οποία, όπως είπε, πρωτοστάτησε και διοργάνωσε με επιτυχία το ΠΚΚ. Πρόσθεσε επίσης πως η οργανωμένη πάλη απαιτεί ένα πιο ισχυρό κόμμα και σημείωσε πως είναι θεμελιακής σημασίας το ζήτημα της ανάπτυξης του ισχυρού κόμματος, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως μέσα απ' αυτές τις διαδικασίες θα υπάρξει και ανάδειξη στελεχών, ένα καθήκον, είπε, πολύ δύσκολο.

Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις στον Τζερόνιμο ντε Σόουζα τόσο για την καθημερινή δράση του κόμματος, την πάλη για το σοσιαλισμό, μέσα στα συνδικάτα, όσο και για την πάλη τους ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τη δράση άλλων οπορτουνιστικών δυνάμεων στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ