Κυριακή 11 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - εχθρός των λαών και της Ειρήνης - Να διαλυθεί

Καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται το Νοέμβρη του 2010 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας διοργανώνουν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία

Η αφίσα της καμπάνιας
Η αφίσα της καμπάνιας
Σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς (2009) όπου το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) ανέπτυξε σε δεκάδες χώρες δράσεις και πρωτοβουλίες ενάντια στο ΝΑΤΟ που κορυφώθηκαν με την σύνοδο του Στρασβούργου.

Το ΠΣΕ από κοινού με το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Συνεργασία (CPPC) εξέδωσαν ανακοίνωση - έκκληση προς τα φιλειρηνικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα του κόσμου καλώντας τους να προσυπογράψουν και να στηρίξουν τις εκδηλώσεις του ΠΣΕ που θα κορυφωθούν στις 18-20 Νοέμβρη στη Λισαβόνα με τη μεγάλη Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 20 Νοέμβρη.

Στην Πορτογαλία ήδη 104 οργανώσεις και κινήματα έχουν συσπειρωθεί γύρω από την πρωτοβουλία αυτή, ανάμεσα σε αυτές η CGTP - Intersindical και πολλά σωματεία, ενώ ξεκίνησε ήδη η συλλογή υπογραφών οργανώσεων για τη Διεθνή Εκκληση στο wpc@otenet.gr. Το ΠΣΕ στα πλαίσια της προετοιμασίας των δυνάμεών του θα διοργανώσει συνάντηση κινημάτων από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11-12 Οκτώβρη.

Η έκκληση ενάντια στο ΝΑΤΟ μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία (CPPC) χαιρετίζουν τους φιλειρηνικούς λαούς του κόσμου και τα κινήματα τα οποία επιμένουν και συνεχίζουν να καταγγέλλουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κατοχή και κοινωνική αδικία και τους καλούν να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τις κοινές προσπάθειες και αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους μηχανισμούς του, ειδικότερα εναντίον του ΝΑΤΟ, τη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή του κόσμου.

Το ΠΣΕ καταγγέλλει στους λαούς του κόσμου τα εγκλήματα που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει το ΝΑΤΟ εναντίον της ανθρωπότητας με πρόσχημα είτε την προστασία «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ή την πάλη ενάντια στην «τρομοκρατία» με βάση τη δική του ερμηνεία.

Το ΝΑΤΟ υπήρξε από την ίδρυσή του το 1949 ένας επιθετικός οργανισμός. Μετά το 1991, με το νέο στρατιωτικό του δόγμα μετατράπηκε σε «παγκόσμιο χωροφύλακα» των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Συνδέθηκε συχνά με αιματηρά καθεστώτα και δικτατορίες, αντιδραστικές δυνάμεις και Χούντες. Συμμετείχε ενεργά στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στους βάρβαρους βομβαρδισμούς εναντίον της Σερβίας για 78 μέρες, στην ανατροπή καθεστώτων με «πορτοκαλί επαναστάσεις», στην κατοχή του Αφγανιστάν. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει τα σχέδιά του για «Μεγάλη Μέση Ανατολή» επεκτείνοντας την ακτίνα δράσης και μέσω της «Συνεργασίας για την Ειρήνη» και ειδικές συνεργασίες στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική καθώς και με τον «Ευρωστρατό».

Ολες οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών μοιράζονται ευθύνη στο ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από τον ηγετικό ρόλο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα αντικατοπτρίζουν ιδιαίτερες απόψεις και ανταγωνισμούς που οδηγούν όμως πάντα στην κοινή επιθετική στάση απέναντι στους λαούς.

Καταδικάζουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία συμπίπτει με αυτή του ΝΑΤΟ και της Συνθήκης της Λισαβόνας και βαδίζει χέρι χέρι με την πολιτική της στο πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο. Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί της ΕΕ σε αποστολές στο εξωτερικό αυξήθηκαν από το 2002 ως το 2009 από 30 εκατομμύρια ευρώ σε 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι λαοί και οι φιλειρηνικές δυνάμεις του κόσμου δεν αποδέχονται το ΝΑΤΟ σε ρόλο «παγκόσμιου σερίφη». Απορρίπτουν κάθε προσπάθεια ένταξης του ΝΑΤΟ στο σύστημα του ΟΗΕ. Απαιτούν τη διάλυση αυτής της επιθετικής στρατιωτικής πολεμικής μηχανής. Ακόμη και το ψεύτικο επιχείρημα της ύπαρξης του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν ισχύει πια σήμερα.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, τα μέλη και φίλοι του θα πάρουν σε δεκάδες χώρες διάφορες πρωτοβουλίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο ενάντια στο ΝΑΤΟ και το νέο στρατηγικό του δόγμα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στην επόμενη σύνοδό του στην Πορτογαλία. Θα οργανώσουμε μαζί με το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία (CPPC) εκδηλώσεις και διασκέψεις στην Πορτογαλία και κεντρικές μαζικές εκδηλώσεις μπροστά και στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (Νοέμβρης 2010) στη Λισαβόνα.

Κάτω από το σύνθημα: ΝΑΤΟ - εχθρός των Λαών και της Ειρήνης - ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ!, το ΠΣΕ καλεί όλες τις οργανώσεις στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και σε όλο τον κόσμο για συνυπογραφή αυτής της έκκλησης υπογραμμίζοντας τις παρακάτω πλευρές:

Το ΝΑΤΟ υπήρξε επιθετική και αντιδραστική δύναμη από την ίδρυση του 1949. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας είχε ιδρυθεί αργότερα και διαλύθηκε νωρίτερα.

Το ΝΑΤΟ είχε τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα πολλών λαών για 60 χρόνια και δεν μπορεί να αποτελέσει «ειρηνευτική δύναμη» στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Παρά την κυριαρχία των ΗΠΑ, επιθέσεις και απειλές εξαπολύονται από κοινού με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, γεγονός που δεν αλλάζει το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ συνδέεται απ' ευθείας με την ΕΕ και αντίστροφα, όταν μάλιστα μεγάλος αριθμός κρατών της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ και μέσω στρατιωτικών συμφωνιών και υποχρεώσεων που κατοχυρώνονται στην Συνθήκη της Λισαβόνας.

Ολες οι κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ φέρουν ευθύνη για τη δράση του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδιά του.

Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία υπήρξε σταθμός για το νέο δόγμα του την περίοδο της Συνόδου Κορυφής της Ουάσινγκτον (1999). Εκεί αποκαλύφθηκε και ότι η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ το «δημοκρατικό αντίβαρο» προς τις ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ δρα ως «παγκόσμιος χωροφύλακας» με συνεργάτες σε όλες τις ηπείρους, προωθώντας τα σχέδια του για «Μεγάλη Μέση Ανατολή» και παρεμβαίνοντας ενεργά στην Ανατολική Ευρώπη, στον Καύκασο και αλλού.

Στηρίζουμε πλήρως την Πορτογαλική εκστρατεία «Ναι στην Ειρήνη - Οχι στο ΝΑΤΟ» η οποία συσπειρώνει δεκάδες κινήματα και κοινωνικές οργανώσεις.

Καλούμε όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις να ενώσουμε τις φωνές και δυνάμεις μας κάτω από την παρούσα έκκληση και να συναντηθούμε τον Νοέμβρη του 2010 στην Λισαβόνα.


Δ.Κ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ